Vreme čitanja: oko 1 min.

Oblak dima iz Kanade stigao do Evrope: Oseća se u Norveškoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici sa Instituta za istraživanje klime i životne sredine u Norveškoj (NILU) uspeli su da otkriju povećanje dima koristeći veoma osetljive instrumente

  • 0
Kanada šumski požari Foto: Tanjug/AP

Dim koji se pojavio zbog velikog broja šumskih požara u Kanadi i koji već prekrio delove SAD, stigao je čak do Norveške.

Prema pisanju CNN-a, poslednjih dana oblaci dima su se protezali od Kanade preko Grenlanda i Islanda, do Norveške.

Naučnici sa Instituta za istraživanje klime i životne sredine u Norveškoj (NILU) uspeli su da otkriju povećanje dima koristeći veoma osetljive instrumente, a da zatim potvrde njegovo poreklo korišćenjem prognostičkog modeliranja.

To znači da građani Norveške mogu da namirišu, pa čak i da vide dim kao blagu izmaglicu, ali za razliku od delova SAD gde je zabeleženo opasno zagađenje, dim u Norveškoj ne bi trebalo da ima uticaja na zdravlje, rekao je viši naučnik na NILU Nikolas Evagelou.

On je dodao da će se tokom narednih dana oblak proširiti po delovima Evrope, ali je malo verovatno da će ljudi moći da osete ili vide taj dim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA