≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najtužniji penzioner na svetu: Nema porodicu, svako veče ostavlja poruku, sedi u mraku jer nema za struju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Potpuno sam sam. Negde više nemam nikakvih živih rođaka, samo sam ja još preostao, to je to

  • 4
John Foster

Printskrin: Channel 4/Britain's forgotten pensioner

Penzionisani radnik u brodogradilištu Džon Foster (76) živi sam jer je sva njegova porodica preminula, a sada je za Channel 4 ispričao svoju tužnu životnu priču, prenosi Slobodna Dalmacija.

On, naime, svako veče ostavlja na stolu svoju poruku u slučaju da umre i stavlja tetrapak s mlekom kraj vrata da se ohladi jer tako štedi na računima za struju.

Foster se pojavio u emisiji "Britain‘s Forgotten Pensioners" (Zaboravljeni penzioneri Britanije, prim. aut.), gde je priznao da je isključio svoj prazan frižider i da noću sedi u mraku kako bi uštedeo jer nema kako struju da plati.

Ovaj 76-godišnjak iz Sunderlanda živi sam u kući koju je nekada delio sa svojim roditeljima, dvoje braće i sestara, a novinarima je ispričao svoju svakodnevnu borbu s izolacijom, finansijskim pritiscima uzrokovanim sve većim troškovima života.

"Potpuno sam sam. Negde više nemam nikakvih živih rođaka, samo sam ja još preostao, to je to. Samo postojim", govori u emisiji dok se prikazuju kadrovi u kojima postavlja svoju poruku na sto, u slučaju da umre tokom noći.

"Počeo sam to da radim nakon što mi je sestra umrla. Nemam porodicu, svi su već umrli, tako da niko to ne bi mogao da uradi neko umesto mene. Ako bilo ko uđe u kuću kad odem s ovog sveta, to će biti prva stvar koju će videti. Telefoniraće pogrebnicima, oni će izaći na teren i sve će se lako rešiti", objašnjava 76-godišnjak.

Na pitanje novinara je li tužan zbog toga, Foster odgovara: "Trebalo je da me pitate osećam li se ikada srećno. Jer sam tužan sve vreme."

 

 

Penzioner je objasnio da mu je brat rudar preminuo četiri dana pre 41. rođendana, dok mu je sestra umrla pre pet godina. U međuvremenu su mu majka i otac umrli u razmaku od 27 sati.

"Nemam porodicu nikad nisam bio u braku, nemam dece. Ako izgubite jednog ili dva člana porodice, to je samo po sebi loše, ali ako izgubite baš sve, potpuno ste sami i to je onda noćna mora", govori Foster i dodaje: "Ne mogu verovati da sam zadnji ostao. To mi ne ide u glavu, ne možete se na to nikako naviknuti."

U dokumentarcu se pojavljuje i Karen Noble, iz lokalne organizacije, koja pomaže Fosteru da ostvari određene benefite kao penzioner kako bi mogao da podmiri troškove režija i hrane.

Ona je uspela da mu osigura dodatnih 131,25 funti svake sedmice, za koje ovaj penzioner nije niti znao da ima pravo na njih.

"Sada dobijam puno više novca, na koji sam imao pravo nekoliko godina, ali to nisam uopšte znao", govori Foster, koji je sretan što sada može priuštiti odlazak u kupovinu i ne mora se više oslanjati na britanske banke hrane.

"Znam da je puno tih informacija dostupno online, ali svi znamo da stariji ljudi ne koriste internet. Što se tiče Džona, da je neko seo s njim kad mu je preminula sestra i kad je ostao sam, shvatio bi da mu je potrebna dodatna podrška. No to niko nije uradio, pa se pitam čija je to odgovornost i kako ćemo to rešiti? Šokirana sam da imamo 76-godišnjeg muškarca koji je 10 godina mogao primati dodatnu naknadu, a niko je nije ubirao", rekla je Noble, prenosi Daily Mail.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB-in

    10. jun 2023 | 13:35

    Teska je starost i samoca

  • Ruja

    10. jun 2023 | 13:31

    truli kapitalizam

  • BASA

    10. jun 2023 | 13:50

    Ko zna koliko taga ima kod nas ? OBIČAJ je kod nas da se u takvim slučajevima pojave rodjaci , koje niko nikada nije sreo , a razlog je imovina !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA