Vreme čitanja: oko 2 min.

Preživeli sami u džungli 40 dana, sad ih čeka nova agonija: Rođaci se bore kome će pripasti 4 dece

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok se deca oporavljaju u bolnici, agencija za zaštitu dece razgovaraće sa članovima porodice kako bi odlučila ko bi trebalo da preuzme brigu o njima nakon što je njihova majka poginula u padu aviona 1. maja

  • 0
Kolumbija, preživeli, pad aviona Foto: Tanjug / AP

Bitka za starateljstvo izbila je između rođaka četvoro dece starosedelaca Kolumbije, koja su preživela pad aviona i 40 dana u džungli, dok je otac dvoje od njih optužen za nasilje u porodici.

Deca, koja imaju od jedne do 13 godina, u ponedeljak su i dalje bila u bolnici i očekuje da će tamo ostati nekoliko dana. Za to vreme agencija za zaštitu dece razgovaraće sa članovima porodice kako bi odlučila ko bi trebalo da preuzme brigu o njima nakon što je njihova majka poginula u padu aviona 1. maja.

Astrid Kaseres, šef kolumbijskog instituta za porodično blagostanje, rekla je u intervjuu za radio BLU da je deci dodeljena pomoćnica na zahtev njihove bake i deke po majci, koji se bore za starateljstvo sa ocem dvoje najmlađih.

"Razgovaraćemo, istražićemo, saznati više o situaciji. Najvažnija stvar u ovom trenutku je zdravlje dece", rekla je ona.

Deda Narsiso Mukutuj optužio je u nedelju Manuela Ranokea, oca dece, za nasilje nad njihovom majkom Magdalenom Mukutuj. On je rekao novinarima da su se deca krila u šumi kada bi izbila svađa između njih dvoje.

Ranoke je priznao da je bilo problema kod kuće, ali je rekao da je to privatna stvar.

Na pitanje da li je napao svoju ženu, Ranoke je odgovorio: "Verbalno, nekada, jesam. Fizički, veoma malo. Imali smo više verbalnih svađi".

Ranoke je rekao da mu nije dozvoljeno da vidi dvoje najstarije dece, kojima nije biološki otac.

Magdalena i njena deca letela su cesnom 206 za Araracuru, u provinciji Amazonas, 1. maja, kada su poslali poziv u pomoć zbog kvara motora.

Ona i dva pilota poginula su nakon pada aviona. Njihova tela su pronađena na mestu pada, ali su deca preživela i krenula da lutaju u potrazi za pomoć.

Nestala deca postala su fokus velike spasilačke operacije u kojoj je učestvovalo na desetine vojnika i lokalaca.

Više od mesec dana deca su preživela jedući brašno i semenke manioke, kao i voće koje su pronalazili u prašumi, a koje im je bilo poznato kao pripadnicima domorodačke grupe Huitoto.

Spasioci su ušli u trag deci nakon što su uočili znakove u džungli, uključujući otiske stopala i voće koje je ugrizeno.

Članovi zajednice nadali su se da će im njihovo poznavanje voća i veština preživljavanja u džungli dati veće šanse da prežive.

Deca su najzad pronađena u petak i helikopterom prebačena u Bogotu i smeštena u vojnu bolnicu, gde im se pruža potrebna pomoć.

Avion je pronađen dve nedelje nakon pada, zajedno sa telima troje odraslih. Međutim, dece tu nije bilo.

Ona su na kraju pronađena pet kilomegtra dalje od mesta pada aviona. Vlasti su rekle da su spasioci prošli oko 20 do 50 metara odatle nekoliko puta, ali ih nisu uočili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA