Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravnik mrtvačnice na Harvardu prodavao organe i delove tela preminulih: Imao je razrađenu šemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tela preminulih doniraju se školi u cilju medicinskih istraživanja

  • 4
Harvard Univerzitet Foto: Shutterstock

Upravnik mrtvačnice Medicinske škole na univerzitetu Harvard i još tri osobe optuženi su za trgovinu kradenih posmrtnih ljudskih ostataka.

Direktor Sedrik Lodž je navodno uzimao "glave, mozak, kožu i kosti" sa leševa doniranih medicinskoj školi Univerziteta Harvard i prodavao ih na internetu.

Prema optužnici, on i njegova supruga Deniz prodavali su delove tela kupcima u Pensilvaniji i Masačusetsu, po razrađenoj šemi delovali su navodno trajala od 2018. do 2021. godine, piše BBC.

Tužioci tvrde da je Lodž koristio svoju funkciju direktora Programa anatomskih donacija na Harvardskoj medicinskoj školi da raskomada leševe donirane za medicinska istraživanja.

Studenti Harvarda koriste donirana tela za proučavanje i praktikovanje medicinskih procedura. Kada škola završi sa ovim vežbama, leševi se često kremiraju, a posmrtni ostaci vraćaju njihovim porodicama ili sahranjuju na univerzitetskom medicinskom groblju, navodi se u optužnici.

Direktor i njegova supruga optuženi su da su umesto sprovođenja propisane procedure, prikupljali, prodavali i slali delove ovih doniranih tela.

"Sedrik Lodž je povremeno dozvoljavao i drugima da uđu u mrtvačnicu u Harvardskoj medicinskoj školi i pregledaju leševe kako bi izabrali šta će da kupe“, navodi se u saopštenju kancelarije američkog tužioca.

U optužnici se pominju imena dva kupca - Katrin Meklin iz Masačusetsa i Džošua Tejlor iz Pensilvanije.

Kako se navodi, Meklin je 2020. godine kupila secirana lica za oko 500 evra koje je koristila kao štavljenu kožu. Ona je inače vlasnica radnje za prodaju igračaka i lutaka sa primesama horora.

Nije potvrđeno da li su delovi leševa korišćeni u njenim proizvodima. U optužnici se navodi da je ona skladištila i prodavala ljudske ostatke u radnji.

Sa druge strane, Tejlor je izvršio 39 elektronskih uplata na račun optuženog direktora za delove ukradenih tela u periodu od četiri godine.

U optužnici se pominje i da je na jednom ugovoru preko Pejpala navedeno da je predmet kupovine za oko 900 evra "glava broj 7".

"Neki zločini prkose zdravom razumu. Krađa i trgovina ljudskim posmrtnim ostacima pogađa samu suštinu onoga što nas čini ljudima",  rekao je američki tužilac Džerard M. Karam u saopštenju.

Svo četvoro osumnjičenih optuženi su za zaveru i međudržavni transport ukradene robe. Ako budu proglašeni krivim, preti im kazna do 15 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA