≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Majka je ostavila 6 dana i otišla na žurku, beba umrla od gladi: Od ranije poznata vlastima, isplivali detalji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istraga o smrti devojčice koju je majka ostavila samu kod kuće kako bi šest dana slavila svoj 18. rođendan, otkrila je da su socijalni radnici bili zabrinuti za dete nedeljama pre tragedije.

  • 0
Verphy Kudi Asiah Foto: The Argus

Devojčica koja je umrla od gladi nakon što ju je majka ostavila samu skoro šest dana da ide na žurke već je bila na radaru socijalnih radnika, otktiveno je istragom.

Istraga o smrti devojčice koju je majka ostavila samu kod kuće kako bi šest dana slavila svoj 18. rođendan, otkrila je da su socijalni radnici bili zabrinuti za dete nedeljama pre tragedije.

Azija Kudi, stara 20 meseci, umrla je u svom krevetiću nakon što je njena majka Verfija Kudi napustila svoj dom u Brajtonu.

Kudi je putovala širom zemlje, prvo u London, zatim u Koventri i na kraju u Solihal - više od 400 kilometara daleko od svoje zanemarene bebe - da bi proslavila svoj 18. rođendan sa prijateljima između 5. i 11. decembra 2019.

Vratila se u stan pet dana, 21 sat i 58 minuta kasnije i pronašla Aziju mrtvu u svom krevetiću.

Beba je umrla od dehidracije i gladovanja i posledica gripa u decembru 2019.

Kudijeva je osuđena na devet godina zatvora u avgustu 2021. nakon što je priznala jednu tačku optužnice za ubistvo iz nehata.

Danas je istraga o Azijinoj smrti otkrila da su socijalni radnici bili zabrinuti zbog nje u nedeljama koje su prethodile njenoj smrti.

Niz incidenata u zgradi u Brajtonu, gde je Kudijeva živela s Azijom, podstakao je brigu.

Osoblje zgrade kontaktiralo je socijalne radnike nakon što je pogledalo snimak CCTV na kojem Kudi ostavlja svoju ćerku samu.

Na snimku se vidi kako Kudi i neki njeni prijatelji ulaze i izlaze iz zgrade i navodno piju alkohol i puše cigarete.

Oko 3 sata ujutro 11. oktobra 2019. Kudi je primećena kako puši ispred stambene jedinice između 15 i 30 minuta.

Nedelju dana kasnije ostavila je ćerku sa svojom majkom, Azijom Batrejn, oko ponoći pre nego što je izašla na zabavu sa prijateljima.

U ranim jutarnjim satima, snimak nadzornih kamera je pokazao kako je Kudijevu u njen stan "očigledno alkoholisanu i uglavnom bez svesti" unosi muški prijatelj.

Sledećeg dana oko podneva njena majka je vratila Aziju svojoj ćerki.

Džeki Kejhil, socijalni radnik Kudijeve, rekla je da su oba incidenta "zabrinjavajuća" i da je kao rezultat toga Kudijoj zabranjeno da ima goste na nedelju dana.

Takođe su preduzeti koraci da se slučaj prosledi organizaciji "Front Door for Families" – koja ima posebnu ekspertizu u zaštiti dece – ali to nikada nije obavljeno.

U istrazi se navodi da joj je, prema uslovima njenog boravka u tom stanu, bilo dozvoljeno da izlazi uveče jednom ili dva puta nedeljno.

Međutim, Kudijeva je imala običaj da laže o tome gde se nalazi, ne samo socijalnim radnicima i osoblju zgrade u kojoj je živela, već i svojoj majci.

Ispitujući njenu majku, Džejms Barton, član Gradskog veća Brajtona i Hova, rekao je da se Kudijevoj "ne sme verovati u odgovima pitanja o tome gde se ona nalazi".

Barton je pitao gospođu Kejhil: "Da ste znali da je Verfija ostavila svoju ćerku bez nadzora tokom bilo kakvog materijalnog vremenskog perioda, šta biste uradili?"

"Kontaktirala bih 'Front Door for Families' i iznela to kao brigu o zaštiti dece", rekla je gospođa Kejhil.

Kasnije se ispostavilo da je Kudijeva ostavila Aziju samu u stanu najmanje desetak puta.

Kudijeva je Aziju rodila u martu 2018. kada je imala 16 godina, a majka i beba su još bili pod brigom socijalne službe.

Uselili su se u jedan od osam stanova u Gočer Kortu, stambenoj jedinici uz socijalnu podršku u Brajtonu koju vodi "IMCA DownsLink", koja ima osoblje u prostorijama 24 sata dnevno.

Az04ija je 5. decembra 2019. ostala sama bez hrane i vode u krevetiću dok je njena majka izlazila na zabavu.

Kudijeva je otputovala u London, Koventri i Solihal - udaljene više od 400 kilometara - da proslavi svoj 18. rođendan sa prijateljima.

Na dan kada joj je ćerka umrla, Kudijeva je na društvenim mrežama pokušavala da proda karte za koncert i pokušavala je da pokrene sopstvenu karijeru modela.

Na suđenju je re;eno da se vratila u stan nakon pet dana, 21 sat i 58 minuta, ali nije pozvala hitnu pomoć više od dva sata.

U to vreme viđena je kako prazni torbe u zajedničke kante pre nego što se vratila u stan.

Na kraju je pozvala 999 u 18.06 i rekla da joj se ćerka "nije budila".

Rekla je bolničarima da je Azija spavala ceo dan, da joj je dala mleko i lek i pustila je da spava.

Azija - za koju su bolničari primetili da ima znake ukočenosti - hitno je prebačena u bolnicu gde je proglašena mrtvom.

Na suđenju je otkriveno da je u tri meseca koja su prethodila njenoj smrti bilo najmanje šest drugih prilika u kojima je Azija ostajala sama u stanu - jednom na cela dva dana.

Prošle godine je otkriveno da se Azijina smrt nije mogla predvideti jer je osoblje "IMCA Downslink" verovalo da je Kudijeva sposoban roditelj pun ljubavi.

Međutim, nezavisni izveštaj ovog tela sadržao je 17 preporuka, uključujući uvođenje sistema dnevnih provera u "IMCA Downslink".

Takođe je preporučeno da se redovno pregleda svaki mladi roditelj u tom smeštaju i da se preispita način na koji se procenjuju rizici.

Istraga o smrti Azije, za koju se očekuje da će trajati pet dana, se nastavlja.

(Telegraf.rs)

Video: Divlja devojčica: Živela sa mačkama a policiji je prišla kad su je pozvali sa "mac-mac"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA