≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prigožin optužio Moskvu za ubijanje "Vagnerovaca": Preti mu do 20 godina robije zbog "oružane pobune"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šef plaćeničke vojske "Vagner" uputio teške optužbe na račun Kremlja i Ministarstva odbrane Rusije na čeku sa Sergejem Šojguom. FBS pokrenula istragu.

  • 20
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/AP, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Šef ruskih plaćenika, poznatijih kao "Vagner grupa", Jevgenij Prigožin optužio je u petak rusku vojsku da "uništava" njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti svoju optužbu. On je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha. Odmah je reagovala Moskva, pokretanjem istrage protiv šefa "Vagnerovaca", koji je optužen za izazivanje građanskog rata.

Današnje izjave šefa "Vagner grupe" Jevgenija Prigožina podigle su ogromnu prašinu u Moskvi.

00.40 U Moskvi pojačane mere bezbednosti

Kritični objekti Moskve stavljeni su pod pojačanu zaštitu, mere bezbednosti u prestonici su povećane, rekao je izvor u agencijama za sprovođenje zakona.

"Bezbednosne mere u Moskvi su pooštrene, svi kritični objekti, državni i saobraćajni infrastrukturni objekti stavljeni su pod pojačanu zaštitu", rekao je izvor.

Prema izvoru, specijalne jedinice ruske Nacionalne garde dovedene su u punu pripravnost.

00.33 FSB: Izjave Prigožina poziv na početak građanskog sukoba

Izjave i postupci osnivača "Vagnera" Jevgenija Prigožina u stvari su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriji Ruske Federacije, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB-a.

U saopštenju se navodi da Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na liniji kontakta sa Oružanim snagama Ukrajine u zoni specijalne operacije.

00.27 General Aleksejev pozvao "Vagner" da ne započinje građanski rat

Prvi zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Vladimir Aleksejev, pozvao je pripadnike "Vagnera" da ne za počinju građanski rat u Rusiji.

"Ovo što se sada dešava je eklatantna činjenica koju, osim kao ludilo, ne mogu objasniti drugim rečima. Sada je naša zemlja u najtežoj situaciji, kada se ceo zapadni svet digao protiv nas, kada municija za oružje stiže iz celog sveta. Takve stvari koje ste sada počeli da sprovodite pod nečijom provokativnom idejom dovešće do ogromnih gubitaka", rekao je on.

On je takođe napomenuo da jedino ruski predsednik Vladimir Putin ima pravo da imenuje najviše rukovodstvo Oružanih snaga i zamolio borce i komandante "Vagnera" da ne zadiru u njegovu moć.

"Nema potrebe da se to sada radi, jer je sada nemoguće zamisliti veći udar na imidž Rusije, na njene Oružane snage", rekao je Aleksejev.

Ovakvu provokaciju protiv Rusije mogu da naprave samo njeni neprijatelji, naglasio je on.

"Molim vas da prestanete sada. Nikada nije bilo i nikada neće biti upotrebe oružja od strane Oružanih snaga protiv vaših jedinica. Sada nam nije potrebno da pokrenemo građanski rat u zemlji. Razmislite ponovo", zaključio je prvi zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF.

00.18 Surovikin "Vagnerovcima": "Zaustavite kolone"

General armije Sergej Surovikin je u subotu, 24. juna, snimio video poruku vojnicima i komandantima "Vagnera".

"Pre nego što bude kasno, potrebno je i neophodno poslušati volju i nalog narodno izabranog predsednika. Zaustavite kolone, vratite ih na mesta stalnog razmeštaja", rekao je on.

Surovikin je istakao da su Oružane snage RF i zaposleni u PMC "Vagner" prošli istim putem. On je pozvao da se ne igra na ruku neprijatelju, koji samo čeka da se unutrašnja politička situacija u Rusiji pogorša.

00.11 Prigožinu preti 12 do 20 godina zatvora

Postupci osnivača Vagner PMC Jevgenija Prigožina dobiće pravnu ocenu, saopštila pres služba Generalnog tužilaštva Ruske Federacije.

Telegram kanal ovog odeljenja napominje da bi Prigožin mogao da se suoči sa kaznom zatvora u trajanju od 12 do 20 godina.

Fededralna služba bezbednosti (FSB) Rusije pokrenuo slučaj po članu 279 Krivičnog zakona Ruske Federacije („Oružana pobuna“) u vezi sa provokativnim izjavama osnivača PMC "Vagner".

23.58 FSB pozvala "Vagnerovce" da uhapse Prigožina

Centar za odnose sa javnošću FSB-a je pozvao zaposlene u “Vagneru“ “da ne prave greške, da ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, kao i da preduzmu mere za njegovo pritvaranje“, javljaju mediji.

"Pozivamo borce 'Vagnera' da ne čine nepopravljive greške, da obustave bilo kakve upotrebe sile protiv ruskog naroda i da ne poštuju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina i da preduzmu mere za njegovo privođenje. Sve informacije se šire na društvenim mrežama. u ime Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim udarima Ministarstva odbrane na jedinice Vagnerovog PMC-a su lažna i informativna provokacija", saopštila je pres služba FSB-a.

23.08 Pokrenuta istraga protiv šefa "Vagnerovaca"

Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma zatražio je u petak da Prigožin zaustavi nezakonite radnje i rekao da je ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula istragu o pobuni u vezi s njegovim nedavnim izjavama.

22.39 Putin obavešten o situaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin svestan je situacije koja se odvija oko Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne kompanije "Vagner", i preduzimaju se neophodne mere, rekao je u petak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsednik Putin je obavešten o svim dešavanjima oko Prigožina. Preduzimaju se neophodne mere", rekao je Dmitrij Peskov.

Oglasilo se i rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije u petak da su izveštaji koji kruže na društvenim mrežama u kojima se navodi da su ruske oružane snage izvršile udar na "kamp PMC Vagner u pozadini" lažni.

22.19 Prigožin: Ima nas 25.000

Prigožin je optužio rusku vojsku da "uništava" njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti svoju optužbu. On je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha.

Neprovereni snimak objavljen na Telegram kanalu "Razgruzka Vagner" (Vagnerov borbeni prsluk) pokazao je scenu u šumi u kojoj su goreli mali požari i izgledalo je da je drveće izlomljeno.

Šef "Vagnerovaca" zakleo se da će se osvetiti:

"Ima nas 25.000 i mi ćemo da shvatimo zašto se u zemlji dešava haos", rekao je Prigožin.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci tvrde da je ovo trenutak eksplozije brane: Nivo Dnjepra vrtoglavo raste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cro666

    24. jun 2023 | 00:03

    Mnogo stabilna država... 🤣🤣🤣

  • Nebojša Berak

    24. jun 2023 | 00:03

    Prigozin je preterao sa izjavama. Barem on ima pristup da dostavi informacije Putinu a ne da glumi rijaliti zvezdu i laje preko portala, kanala,... TO NORMALAN CIVEK NE RADI, POGOTOVO KADA JE RAT U TOKU.

  • Boki

    24. jun 2023 | 07:37

    Rusija je izgubila ugled. Nista od velesile za koju se smatralo da moze za nedelju dana da stigne do Pariza. Katastrofa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA