Vreme čitanja: oko 4 min.

Prigožin i dalje pod istragom zbog optužbi za izdaju?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mnogi su smatrali da je očigledan dogovor da se on ne goni pokazao slabost predsednika Vladimira Putina, koji je ranije osudio Vagnerovu "izdaju" u televizijskom obraćanju.

  • 5
Jevgenij Prigožin Foto: Tanjug/AP

Vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin navodno je i dalje pod ruskom istragom zbog svoje pobune, uprkos tome što je Kremlj rekao da je krivična prijava odbačena, javljaju ruski državni mediji, prenosi BBC.

Prigožin je u ponedeljak rekao da je cilj njegove grupe bio da se "izbegne uništenje Vagnera", u svojoj prvoj poruci od subotnje pobune.

Vagner je zauzeo Rostov na Donu na jugu, a zatim je napredovao prema Moskvi. Ali nekoliko sati kasnije su se vratili i optužbe su odbačene, saopštio je Kremlj.

Mnogi su smatrali da je očigledan dogovor da se on ne goni pokazao slabost predsednika Vladimira Putina, koji je ranije osudio Vagnerovu "izdaju" u televizijskom obraćanju.

Umesto toga, Prigožinu je ponuđeno izgnanstvo u susednu Belorusiju, saopštio je Kremlj, nakon posredovanja beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Kremlj je u ponedeljak pokušao da projektuje imidž poslovanja kao i obično.

Ministar odbrane Sergej Šojgu prikazan je na video snimku, navodno na prednjem komandnom mestu za rat protiv Ukrajine.

Nije jasno kada je to tačno snimljeno.

Vagner je zahtevao da Šojgu bude smenjen zbog navodnih grešaka na bojnom polju u Ukrajini.

U svom prvom pojavljivanju od previranja tokom vikenda, predsednik Putin je u ponedeljak dao video obraćanje inženjerima koji su prisustvovali industrijskom forumu, u kojem je raskošno pohvalio njihov doprinos ruskoj ekonomiji.

A premijer Mihail Mišustin pozvao je svoj tim da se ujedini iza Putina.

Operacija "vraćanje Putinove reputacije" sada je u punom jeku, kaže dopisnica BBC-ja za istočnu Evropu Sara Rejnsford.

U 11-minutnoj audio poruci na Telegramu u ponedeljak, Prigožin je rekao da nije ciljao predsednika Putina i da nije imao želju da zbaci režim kada je objavio da će njegove trupe marširati na Moskvu prošlog petka.

On je rekao da je Vagner nastojao da "svojim neprofesionalnim postupcima pozove na odgovornost one ljude koji su napravili ogroman broj grešaka tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini".

Iako se Vagner bori na istoj strani sa ruskom vojskom, Prigožin je dugo kritikovao način na koji se rat vodio.

On je rekao da je grupa marširala da spreči raspuštanje Vagnera i uključenje u rusko ministarstvo odbrane i da je naredio svojim trupama da se vrate "kako bi izbegli prolivanje krvi ruskih vojnika".

Šef plaćenika nije otkrio svoju lokaciju tokom poruke, ali je rekao da je Lukašenko ponudio Vagneru način da održi svoju nezavisnost.

To je bio prvi put da je Prigožin govorio otkako je pristao da prekine pokušaj pobune kasno u subotu.

Vagner je u subotu ujutru zauzeo Rostov na Donu, grad sa više od milion stanovnika u kome se nalazi vojni komandni centar za rusku kampanju u Ukrajini.

Tada je Vagnerova kolona krenula na sever ka Moskvi preko grada Voronježa, što je izazvalo vanredno stanje u prestonici i oko nje.

Pre dogovora o okončanju marša, Putin se obratio naciji da osudi Vagner. On nije poimenično pomenuo Prigožina - nekadašnjeg bliskog saveznika - ali je obećao da će kazniti one koji su predvodili pobunu zbog "izdaje" i onoga što je nazvao "ubodom noža u leđa" Rusiji.

Nekoliko sati kasnije, plaćenici su se okrenuli i napustili Rostov na Donu, ali je očigledan dogovor koji uključuje Belorusiju ostavio mnoga pitanja bez odgovora.

Kremlj je obećao da će Vagnera uključiti u redovne ruske oružane snage.

Ali Vagner je i dalje otvoreno regrutovao u svoje redove u ponedeljak za službu u ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Obaveštenje na Vagnerovom Telegram kanalu nudi novim regrutima minimalno 240.000 rubalja mesečno (2.843 dolara) - bogatstvo za većinu Rusa, posebno za one u siromašnim regionima. U njemu su navedeni pozivni centri širom Rusije, od kojih je glavni u Molkinu na krajnjem jugu.

U istočnosibirskom gradu Novosibirsku plaćenička grupa je takođe regrutovala, javila je ruska novinska agencija Tass. Vagnerova kancelarija je zatvorena u subotu - ali u ponedeljak su njeni baneri ponovo bili izloženi.

Vagner se dugo smatrao ključnim oruđem u Putinovoj ambiciji da obnovi ruski uticaj na globalnom nivou.

Usred kontinuirane konfuzije oko Vagnerovog statusa, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da će grupa nastaviti svoju vojnu ulogu u Maliju i Centralnoafričkoj Republici (CAR).

Vagnerovi borci imaju reputaciju brutalnosti u Africi i igrali su ključnu ulogu u Siriji podržavajući snage predsednika Bašara el Asada.

U Ukrajini se veruje da su meseci ogorčenih borbi u razorenom gradu Bahmutu koštali hiljade života Vagnerovih muškaraca.

U video snimku prepunom psovki uoči Vagnerove pobune, Prigožin je optužio ministarstvo odbrane da je njegovim ljudima oduzelo oružje koje im je bilo potrebno.

Bahmut je i dalje jedini ruski vojni dobitak u bilo kojoj meri u više od šest meseci teških borbi. Ukrajina kaže da su njene snage poslednjih dana potisnule Ruse oko Bahmuta.

(Telegraf.rs)

Video: Oklopna vozila na ulicama: Prigoržin kaže da su Vagnerovci preuzeli Rostov

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA