Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekordan broj vernika napustio Katoličku crkvu: Razočarani pedofilskim skandalima, ali i visokim porezima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći broj nemačkih državljana izjašnjava se kao ateisti, a njihov broj je posebno visok na području koje je nekada pripadalo Istočnoj Nemačkoj

  • 3
sveštenik. pop, religija, katolici, katoličanstvo Foto-ilustracija: pixabay.com

Više od pola miliona vernika napustilo je Katoličku crkvu u Nemačkoj tokom prošle godine, što je najveći zabeležen broj odlazaka do sada, saopštila je nemačka biskupska konferencija u Bonu.

„U 2022. godini 522.821 vernik zatražio je zvaničan prepis iz redova Katoličke crkve, što je najveći broj od kada se vodi statistika“, navodi se u saopštenju.

To je znatno više nego 2021. godine kada je Crkvu napustilo 359.338 vernika. Najveći broj vernika napustio je Katoličku crkvu u najvećoj nadbiskupiji Keln i Minhen/Frajsing. Ove nadbiskupije su poslednjih godina sve više u centru interesovanja javnosti zbog skandala oko prikrivanja krivičnih dela seksualnog zlostavljanja maloletnika od strane službenika crkve.

Pored razočaranja ponašanjem crkvenih poglavara u vezi sa pedofilskim aferama, mnogi napuštaju crkvu zbog poreza koji je obavezan za svakog vernika koji plaća porez na dohodak. tzv. crkveni porez iznosi oko 9 odsto poreza na prihod.

Katolička i protestantska, dve najveće crkve u Nemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Njima je pre dvadeset godina pripadalo 65 odsto stanovništva, piše Jutarnji list.

Protestantska crkva je prošle godine izgubila i rekordan broj vernika, njih 380.000. Trenutno se oko 24 miliona nemačkih građana izjašnjava kao katolici, a oko 19 miliona kao protestanti.

Papa Franja Uskrsnja misa Foto: Tanjug/AP

Najveći broj nemačkih državljana izjašnjava se kao ateisti, a njihov broj je posebno visok na području koje je nekada pripadalo Istočnoj Nemačkoj. Četiri procenta nemačke populacije se izjašnjavaju kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dve najveće nemačke crkve moglo bi da ima trajne posledice po nemačko društvo.

„Sporo umiranje katoličke i protestantske crkve pogađa ne samo njih, već i čitavo društvo, koje gubi važnu društvenu i obrazovnu podršku koja se neće moći zameniti... Talas odlaska vernika nije samo crkveni problem, ali će to dugoročno promeniti Nemačku“, rekao je advokat zadužen za crkveno pravo Tomas Šuler.

(Telegraf.rs)

Video: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    28. jun 2023 | 23:11

    E, za sve je krivac novac. NATO pakt okuplja uglavnom države sa katoličkom veroispovešću a znamo da je NATO više od pola veka unazad vodio ratove ''uterivanje demokratije'' i pljačkanje država u kojima su uvodili demokratiju. U skorije vreme se to bitno smanjilo, znači nema novca na ''mufte'' za pokriće BDP-a i eto problem, ljudi više ne veruju u Boga. A sve je to zbog toga što su Nemci bili shavatanja '' Sila Boga ne moli'' i zdušno učestvovali u tome.

  • Lord

    29. jun 2023 | 07:36

    Vera je droga za sirotinju,i povod mnogih strasnih ratova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA