Vreme čitanja: oko 1 min.

Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi

  • 7
Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je danas pres služba predsednika.

Lukašenko je potpisao Zakon o izmenama i dopunama zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, prenela je agencija RIA Novosti.

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

Objašnjava se da "zakon predviđa mogućnost uvođenja zabrane delovanja stranih medija na teritoriji Republike Belorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema beloruskim medijima".

Kako se navodi u izveštaju, proširuje se lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa Internet resursima.

Utvrđeni su uslovi za delatnost vlasnika internet resursa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija.

Ranije je dokument usvojio beloruski parlament.

Zamenica predsednika Komisije za ljudska prava, nacionalne odnose i medije donjeg doma beloruskog parlamenta Lilija Ananič rekla je da predlog zakona predviđa mogućnost preduzimanja simetričnih kontramera protiv neprijateljskih zemalja koje nameću ograničenja beloruskim medijima, sprečavaju njihovu distribuciju u inostranstvu, pogoršavaju uslove za njihovo delovanje.

Ona je objasnila da će po obaveštenju Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvo informisanja doneti odluke o simetričnim merama prema stranim medijima iz neprijateljskih zemalja koji su akreditovani u Belorusiji.

Sličan postupak će važiti i u slučaju ukidanja restriktivnih mera i zabrana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    1. jul 2023 | 16:42

    Bravo, tako rade prave drzave, a ne ko kod Nas. Veca prava I prostora u medijima imaju petokolonasi, nego istinski rodoljubi

  • де рње

    1. jul 2023 | 18:48

    Не дај багри у Белорусију јер чим уђу надрљали сте исто ко и ми .Тако се то ради . Браво

  • Reaz

    1. jul 2023 | 16:32

    Nova severna korea

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA