Vreme čitanja: oko 2 min.

Procurili transkripti poslednje komunikacije sa Titana? "Molim vas odgovorite"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema transkriptu, u 9:28 posada Titana je primetila alarm osmatračkog sistema. Svi su se složili da treba odustati od spuštanja

  • 0
Podmornica Titan transkripti fičer Foto-montaža: Profimedia/Abaca Press, Društvene mreže

Snimci ekrana onoga za šta se veruje da je poslednja komunikacija sa podmornice Titan pre njenog tragičnog uništenja postali su viralni.

Snimak navodno prikazuje poslednje reči člana posade podmornice, verovatno šefa OceanGatea Stokton Raša, i tima na matičnom brodu Polar Prince, prenosi Indi100.com.

Dokument je izazvao zabrinutost, uglavnom zato što se čini da su putnici bili svesni da postoji neki problem sa podmornicom 18 minuta pre razorne eksplozije.

Dok se autentičnost tih transkripata još uvek dovodi u pitanje i osporava, mnogi kažu da je sadržaj verovatno originalan s obzirom na informacije koje su o Titanu već dali stručnjaci, uključujući direktora Titanika Džejmsa Kamerona.

Jedna korisnica TikTok-a, koja je podelila snimak, rekla je da ga nije podelila samo zbog lajkova.

- Osećala sam da je ovo veoma ubedljivo, bez obzira na to da li su dokumenti pravi, ali se sve slaže sa onim što su stručnjaci već rekli da se dogodilo, rekla je ona.

@theghostmoregirls #oceangate #titan #polarprince #titanic ♬ original sound - The GhostMore Girls
Dijalog počinje u 7:52 ujutru, kada brod kaže petorici članova posade Titana da su spremni da se spuste do olupine Titanika, piše Jutarnji list.

- Uživajte u zaronu, gospodo, rečeno im je iz Polarnog princa, a zatim im je naloženo da izvrše proveru sistema, nakon čega im se daje zeleno svetlo da nastave.

- Svi sistemi normalno funkcionišu. U dobroj smo formi. Nastavljamo spuštanje po planu, saopšteno je u 8.34.

Nakon 15-ak minuta potvrđeno je da je sve stabilno i da je spuštanje nastavljeno po planu. Nakon 75 minuta spuštanja, ponovo im je rečeno da je sve pod kontrolom i da uživaju u vožnji.

Ali samo 10 minuta nakon toga stvari su krenule naopako.

Prema transkriptu, u 9:28 posada Titana je primetila alarm osmatračkog sistema. Svi su se složili da odustanu od spuštanja i vrate se na površinu. Međutim, uspon je bio mnogo sporiji nego što se očekivalo, a sistem je počeo da daje "puna crvena upozorenja".

U 9.50 ujutru Polarni princ je navodno rekao da više ne primaju komunikaciju od Titana i zatražio ažuriranje.

- Ne čitamo te. Idite na koordinate za oporavak. Javite nam ako nas čujete.

Transkript se završava u 9.57 sati poslednjom molbom broda:

podmornica Foto: Tanjug/AP

- Molim vas odgovorite ako ste u mogućnosti.

Komentatori na TikToku odgovorili su na snimak izražavajući svoju tugu zbog onoga kroz šta je prošlo petorica putnika Titana.

- Znali su da su u nevolji, zamislite taj osećaj bespomoćnosti. Slušanje tih zvukova, mora da je bilo grozno, napisao je jedan korisnik te društvene mreže.

– Možda nisu patili, ali su znali da nešto nije u redu, komentariše drugi.

Međutim, ovi transkripti nisu zvanično verifikovani, ističe Indi100.com.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je devojka koja je poslednji put otpratila i snimila nestalu podmormnicu "Titan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA