Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog trocifrenih temperatura ugroženo 37 miliona ljudi: Opasne vrućine širom SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine, Feniks je dostigao 10 uzastopnih dana na 110 Farenhajta (43,3 Celzijusa) ili više, ali bi rekord - 18 dana - mogao biti oboren u predstojećem rasponu temperatura na trocifrenom nivou.

  • 0
Vrućina, leto Foto: Tanjug/AP

Ne nazire se olakšanje za desetine miliona Amerikanaca koji se ove nedelje pripremaju za visoke temperature, javlja "ABC News".

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o opasnoj vrućini za 37 miliona stanovnika od severozapada Pacifika do pustinja na jugozapadu - čak i istočno prema severozapadnoj Floridi.

Upozorenja o vrućini biće produžena na jugozapadu do kraja sledećeg vikenda, pokazuju prognoze.

Feniks je dostigao najmanje 110 stepeni Farenhajta (43 Celzijusa) devet uzastopnih dana, a očekuje se da će se obrazac visokih temperatura nastaviti još nedelju dana.

Ovo bi mogao da bude najgori toplotni talas zabeležen u regionu, koji bi mogao da dovede do porasta bolesti povezanih sa toplotom u narednim danima, navodi NWS. Prošle godine, Feniks je dostigao 10 uzastopnih dana na 110 Farenhajta (43,3 Celzijusa) ili više, ali bi rekord - 18 dana - mogao biti oboren u predstojećem rasponu temperatura na trocifrenom nivou.

Na jugoistoku se očekuje da će indeksi toplote u severozapadnoj Floridi dostići blizu 110 Farfenhajta u nedelju, sa temperaturama većim od 100 Farenhajta (37.7 Celzijusa) predviđenim za skoro celu tu državu.

U Majamiju je u subotu izmereno rekordnih nivo od 96 Farenhajta (35,5 Celzijusa), čime je nadmašen prethodni rekord od 95 F (35 C) postavljen 2020.

Bio je to najtopliji početak godine za mesta kao što su Del Rio, Teksas; Mobile, Alabama; Talahasi, Florida; Majami; Orlando; Ki Vest i Fort Majers, Florida.

El Paso u Teksasu je takođe oborio rekord u subotu, dostigavši 108 F (42,2 C) i premašivši rekord iz 1951. godine od 107 F (41,6 C).

Cela planeta je tokom protekle nedelje imala rekordno visoke temperature.

Zemlja je u subotu dostigla prosečnu globalnu temperaturu od 17,17 stepeni Celzijusa ili 62,9 stepeni Farenhajta - što je peti najtopliji dan ikada zabeležen.

Četiri dana zaredom prošle nedelje, planeta je dostigla svoj najtopliji dan ikada zabeležen jer regioni širom sveta trpe opasne vrućine.

(Telegraf.rs)

Video: Vrućina i gradske gužve: Beograd i za vreme odmora u saobraćajnom kolapsu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA