Vreme čitanja: oko 4 min.

Haos u SAD: Na jednom kraju bujice i poplave, na drugom toplotni talas i upozorenja zbog vrućine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nedelja opasnog vremena će se nastaviti širom SAD, pošto se julska upozorenja o klimatskoj krizi pojačavaju.

  • 0
Toplotni talas u SAD Foto: Tanjug/AP

Jedan deo SAD je pod jakim poplavama usred obilnih kiša, a na drugom kraju hara toplotni talas zbog kog je izdato više upozorenja stanovnicima.

Upozorenja o naglim poplavama i dalje su bila na snazi u delovima Vermonta, pošto je Monpelje, glavnog grada te američke savezne države, bio pod vodom, a zvaničnici strahuju i da bi lokalna brana mogla da popusti prvi put otkako je izgrađena, preteći dodatnom bujicom. S druge strane, veći deo juga i zapada Sjedinjenih Država pogodio je toplotni talas. Ovim je, kako se navodi, počela "nedelja opasnog vremena".

Spasilački timovi u Vermontu imali su pune ruke posla nakon jake kiše koja je tokom noći natopila delove Nove Engleske i severoistok, isprala puteve, primorala evakuaciju i zaustavila putovanja avionom. Vermont, inače, nije bio poznat po velikim poplavama.

Jedna osoba je poginula u severnom delu Njujorka dok je pokušavala da napusti svoj dom, a neki stanovnici okruga Ulster rekli su da su poplave bile najgore koje su videli od uragana Ajrin iz 2011. godine, koji se naziva najgorim vremenskim događajem u istoriji tog okruga.

Putevi su se urušili u delovima doline Hadson, a talasi vode pogodili su neke oblasti za koje je prethodno blio malo izdatih upozorenja, nakon čega je guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila vanredno stanje u okrugu Orandž, oko 100 kilometara severno od Njujorka.

Majk Kenon iz Vermontske urbane pretrage i spasavanja rekao je da su ekipe iz Severne Karoline, Mičigena i Konektikata bile među onima koji su u ponedeljak pomogli da se stigne do gradova koji su do sada bili nedostupni.

Obilni pljuskovi sa mogućim naglim poplavama prognozirani su u delovima Konektikata, Masačusetsa, Nju Hempšira i Mejna nakon što su bujične poplave već poharale delove severnog dela Njujorka i regiona Zelenih planina u Vermontu.

Američki naučnici za atmosferu upozorili su da, iako bi uništenje u američkim državama moglo izgledati daleko i nepovezano u odnosu na ogromne poplave u Indiji, Japanu, Kini i Turskoj ove godine, one imaju ovo zajedničko: oluje se formiraju u toplijoj atmosferi, stvarajući ekstremne padavine. Dodatno zagrevanje za koje naučnici predviđaju da dolazi samo će pogoršati situaciju.

"Kako klima postaje toplija, očekujemo da će intenzivne kiše postati sve češće, to je veoma čvrsto predviđanje klimatskih modela", rekao je Brajan Soden, profesor atmosferskih nauka na Univerzitetu u Majamiju, dodajući: "Nije iznenađujuće videti ove događaje, to je ono što modeli predviđaju od prvog dana."

Toplija atmosfera zadržava više vlage, što dovodi do toga da oluje bacaju više padavina koje mogu imati smrtonosne posledice. Zagađivači, posebno ugljen-dioksid i metan, zagrevaju atmosferu. Umesto da dopuste toploti da zrači sa Zemlje u svemir, oni je zadržavaju.

Iako klimatske promene nisu uzrok oluja koje oslobađaju padavine, ove oluje se formiraju u atmosferi koja postaje sve toplija i vlažnija.

Rodni Vin, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Tampa Beju, rekao je: "Topao vazduh se širi, a hladan se skuplja. O njemu možete razmišljati kao o balonu – kada se zagreje, zapremina će postati veća, pa stoga može zadržati više vlage."

Klizište tokom vikenda u južnoj Kaliforniji koje je izazvalo prinudnu evakuaciju možda je izazvala jaka kiša.

U međuvremenu, desetine miliona ljudi od Floride do Kalifornije pripremaju se za još toplotnih talasa.

Novo trodnevno upozorenje o vrućini izdato je za južnu Floridu u ponedeljak ujutro, nekoliko dana nakon što su uzastopni temperaturni rekordi oboreni u gradskoj oblasti Majamija.

Zvaničnici Nacionalne meteorološke službe (NWS) rekli su da nakupljanje prašine u atmosferi sve od Sahare smanjuje šanse za kišu i održava temperaturu povišenom. Očekuje se da će indeks toplote u Majamiju dostići 40 Celzijusa.

Grad je već bio u najtoplijoj godini u istoriji, sa 15 dnevnih rekorda maksimalne temperature oborenih od 1. juna. Kvalitet vazduha je opao, a rekordna toplota okeana preti delikatnijim koralnim grebenima, lišavajući plivače rashlađivanja i čineći leto još neprijatnijim.

S obzirom na to da je u državama na obali Meksičkog zaliva vrelo, a da Teksas posebno trpi ekstremne vrućine, NWS je sada izdao i upozorenje za Arizonu, kojoj nije nepoznata velika vrućina, da se pripremi za ekstremnu nedelju, posebno u oblasti Feniksa.

Stanovnici regiona navikli na užarena leta ipak osećaju stisak ekstremnog toplotnog talasa koji pogađa jugozapad Arizone, Nevade, Novog Meksika i južne Kalifornije usred temperatura iznad iznad 37 Celzijusa, uz upozorenja zbog vrućine na severozapadu i bez monsunske aktivnosti sa kišom koja bi donela zahlađenje.

Očekuje se da će se pustinjski maksimumi u severnom Meksiku proširiti na Kaliforniju i jugozapad, izvestio je "San Francisco Chronicle".

Ova nedelja sledi nakon obaranja rekorda prosečne globalne temperature, te se sada predviđa da će jul biti najtopliji mesec u SAD ikada zabeležen, ubrzan šablonom El Ninja, dok klimatska kriza nastavlja da raste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA