≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je oružje koje je Vagner vratio Rusiji: Hiljade tona municije i tenkovi, pogledajte šta je sve na spisku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vladimir Putin je rekao da će grupa plaćenika biti rasformirana nakon kratkotrajne pobune Jevgenija Prigožina

  • 4
Oružje, Vagner, ruska vojska, Vagner vratio oružje Foto: Tanjug/AP

Vagner grupa predala je na hiljade tona oružja i municije ruskoj vojsci, saopšteno je iz ministarstva odbrane u trenutku kada se Moskva muči da "odmetnute" plaćenike vrati pod kontrolu.

Ministarstvo je saopštilo da je dobilo više od 2.000 komada opreme, uključujući na stotine tenkova i više od 2,5 tona municije, piše Guardian.

Navodno su ruskoj vojsci predati tenkove T-90 i T-80, višecevni raketni bacači i artiljerijski sistemi. Predato je i oko 20.000 komada oružja.

Primopredaja sugeriše da šef Vagnera, Jevgenij Prigožin, sprovodi bar neke delove sporazuma koji je sklopio sa Kremljom prošlog meseca, nakon kojeg su njegove snage obustavile svoju kratkotrajnu pobunu.

Prema sporazumu, kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, Prigožin je odustao od, kako ga je nazvao, "Marša za pravdu" na Moskvu. Povukao je na hiljade njegovih regruta u zamenu za bezbedan prolaz u Belorusiju. Protiv njegove grupe u sklopu sporazuma odbačene su i krivične prijave protiv Prigožina.

Nakon prekinute pobune, Vladimir Putin je rekao da će Vagner biti rasformiran u Rusiji i da bi njegovi borci mogli da potpišu ugovore sa ministarstvom odbrane, odu u Belorusiju ili kući.

Ministarstvo je u objavilo fotografije i snimke, na kojima se vidi kako vojni zvaničnici pregledaju deo teške vojne opreme koja navodno pripada Vagneru.


(Telegraf.rs)

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    13. jul 2023 | 08:12

    ... a kam pare ?!

  • Pera

    13. jul 2023 | 08:12

    Potpono staromodno I bezvredno oruzije ovo Ukrajna busi vazdusnom puskom I to starije generacije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA