Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ne vozite noću, napunite rezervoar": Rusi do Krima moraju da prođu kroz ratnu zonu, dobili su ova uputstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je most oštećen, ruske vlasti su odmah počele da savetuju građane koji putuju do i sa Krima da koriste alternativne pravce kroz južnu Ukrajinu, preko Hersona i Melitopolja i kroz Donjecku oblast, saopštio je Institut za proučavanje rata

  • 2
Krimski most Foto: Tanjug/AP

Zbog zastoja u saobraćaju na oštećenom Krimskom mostu, Rusija nudi alternativni put za svoje turiste da odu na letovanje na okupirani Krim. Prilično je duži i takođe prolazi kroz aktivnu ratnu zonu.

U ponedeljak je došlo do novog incidenta na Krimskom mostu, koji spaja Krim sa kontinentalnom Rusijom. Moskva je okrivila Ukrajinu za "teroristički napad", a dok Ukrajina nije odmah preuzela odgovornost, izvor iz ukrajinske bezbednosne službe rekao je za CNN da iza napada stoji Kijev.

Nakon što je most oštećen, ruske vlasti su odmah počele da savetuju građane koji putuju do i sa Krima da koriste alternativne pravce kroz južnu Ukrajinu, preko Hersona i Melitopolja i kroz Donjecku oblast, saopštio je Institut za proučavanje rata.

To su oblasti koje se nalaze prilično blizu linija fronta, oblasti u kojima su ruske snage izgradile odbrambene linije ispred ukrajinske dugoočekivane kontraofanzive, koja je bila sputana minskim poljima i artiljerijom.

Zašto uopšte ruski građani idu na Krim, područje koje Ukrajina želi da povrati?

Karolina Hird, ruska analitičarka u Institutu za proučavanje rata, i Evans Hanson, saradnik, rekli su za Insider da je turizam na poluostrvu prioritet za ruskog predsednika Vladimira Putina i Kremlj.

"Postojao je ogroman pritisak od strane ruskih vlasti da zaista održe, pa čak i povećaju turizam na okupiranom Krimu iz ekonomskih razloga, i radi integracije okupiranog Krima u veći ruski sistem. Videli smo samog Putina kako signalizira da ruska vojska i ruska mornarica moraju da se uključe u dovođenje turista na Krim kako bi mogli da nastave da se bave nekom vrstom letnjeg turizma", rekao je Hird.

Kako Hird kaže, ovo jasno predstavlja neku vrstu "kognitivne disonance". Krim je legitimni vojni cilj za Kijev i među najvažnijim teritorijama za koje se Ukrajina nada da će povratiti u ovom ratu.

Deo trenutnog nastojanja Moskve da ruski građani posete Krim mogao bi da bude manji broj letnjeg turizma poslednjih godina, posebno nakon invazije Rusije u punom obimu u februaru 2022.

Taktika takođe verovatno potiče od Putinovih i nastojanja Kremlja da izbegne da "ceo rat dovede do domaćeg stanovništva".

"Oni ne žele da u potpunosti mobilišu društvo za rat, neće ga zvati ratom, i neće čitavo rusko domaće društvo staviti u ratnu osnovu", rekao je Hird.

Nakon novog incidenta na Krimskom mostu, ruski mediji objavili su uputstvo za ruske turiste koji putuju kroz okupirane ukrajinske teritorije, podelio je na Tviteru Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

U uputstvu se nalaze saveti poput "Na putu ćete sretati vojne kontrolne punktove. Radite sve što vojnici kažu. Ne budite grubi, ne forsirajte svoja prava" i podsetnici da se zaustavljaju samo na benzinskim pumpama i da ne putuju noću.

Tako se savetuje da napune rezervoar i da sa sobom imaju dovoljno vode.

"Budite ljubazni i smireni. Sve se gradi na međusobnom poštovanju i strpljenju u zoni specijalne vojne operacije", navodi se u uputstvu.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi ova uputstva koja kruže mrežama.

(Telegraf.rs)

Video: Napad na Krimski most: Internetom kruže dramatični snimci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    19. jul 2023 | 19:59

    """Rusija nudi alternativni put za svoje turiste da odu na letovanje na okupirani Krim."""KRIM JE ODUVEK BIO I SAD JE RUSKI DAKLE KRIM NEMOZE BITI OKUPIRAN OD RUSA JER JE KRIM RUSIJA🇷🇺

  • Lord

    19. jul 2023 | 18:44

    Strah kleti. Šta uradi Putin da ljudi moraju i strahu da žive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA