Vreme čitanja: oko 2 min.

Vagnerovci sa beloruskim vojnicima treniraju blizu Poljske: Varšava šalje 500 policajaca da čuvaju granicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su poljski službenici rekli da pažljivo prate situaciju na granici

  • 0
vagnerovci treniraju u Belorusiji Foto: Tanjug/AP

Vagnerovi plaćenici pomoći će u obuci beloruskih specijalnih snaga na vojnom poligonu blizu granice s Poljskom, članicom NATO-a, saopštilo je danas belorusko ministarstvo obrane.

U navodnom snimku prikazanom u sredu šef Vagnera Jevgenij Prigožin poželeo je svojim borcima dobrodošlicu u Belorusiju.

Rekao im je da za sada više neće učestvovati u ukrajinskom ratu, ali im je naredio da ojačaju za Afriku.

U ovom trenutku nije moguće potvrditi autentičnost snimka.

"Oružane snage Belorusije nastavljaju zajedničku obuku s borcima PMC Vagner. Snage za specijalne operacije, zajedno s predstavnicima kopnenih snaga, odradiće tokom nedelje zadatke na poligonu Brest", navodi se u saopštenju.

Poljska jača bezbednost na granici

Poljska je ranije ovog meseca objavila da će poslati 500 policajaca na granicu s Belorusijom kako bi se nosila sa sve većim brojem migranata, kao i svim potencijalnim pretnjama nakon što su Vagnerovi plaćenici premešteni u Belorusiju.

Danas su poljski službenici rekli da pažljivo prate situaciju na granici.

Odluka Poljske da pojača svoje snage duž granice sa Belorusijom zbog prisustva Vagnerovih boraca, razlog je za zabrinutost, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno da je to razlog za zabrinutost. Agresivnost Poljske je realnost. Takav neprijateljski stav prema Belorusiji i Ruskoj Federaciji zahteva povećanu pažnju", rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Rojters.

Podsetimo, ranije ove nedelje pojavile su se informacije da Rusija navodno planira da upotrebi borce Vagnera da izvrši invaziju na strateški ključan pojas koji se prostire na granici između Poljske i Litvanije, prenose svetski mediji.

Putinov poslanik otkrio je na ruskoj državnoj televiziji da su plaćeničke snage spremne da marširaju na traženu teritoriju "za nekoliko sati", što je potez koji bi mogao da izazove Treći svetski rat.

Poljske obaveštajne službe kažu da prate svaku moguću pretnju od Vagnerovaca, a zamenik direktora obaveštajne službe Stanislav Zarin rekao je da ih "do sada možda ima nekoliko stotina".

"Poljske službe prate situaciju kako bismo znali koliko će boraca Vagnera završiti u Belorusiji", rekao je Zarin, prenosi britanski Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA