≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Washington post: Ukrajina počinje da koristi kasetnu municiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi borci za ljudska prava i evropski lideri kritikovali su Bajdena zbog odluke da Ukrajini pošalje kasetnu municiju

  • 1
Bahmut Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ukrajina počinje da koristi kasetnu municiju na ruske snage na jugoistoku zemlje, koju su dobili od SAD, piše Washington post pozivajući se na dobroobaveštene ukrajinske izvore.

Upotreba ovog kontroverznog oružja iz SAD, usledila je nakon što je predsednik SAD Džo Bajden prošle nedelje doneo odluku da pošalje ovo oružje Kijevu.

Mnogi borci za ljudska prava i evropski lideri kritikovali su Bajdena zbog ove odluke.

Ukrajinski zvaničnici su u više navrata od SAD tražili da im pošalju kasetnu municiju kako bi nadomestili njihov nedostatak u artiljeriji.

Municija će trenutno biti korišćena za razbijanje rovova. Plan je da se upotrebi u blizini grada Bahmuta, koji je mesecima glavno uporište rata.

Sekretar odbrane Lojd Ostin branio je odluku SAD prošle nedelje, rekavši da kasetna municija ima "sposobnost premošćavanja" da održi pritisak na Ruse sve dok se proizvodnja oružja na Zapadu ne podigne na viši nivo.

Ostin je dodao da se Ukrajina "pismeno" obavezala da neće koristiti municiju u naseljenim mestima i da će biti uloženi napori da se očiste oblasti u kojima je oružje raspoređeno.

Dok je Rusija mnogo više koristila kasetnu municiju, Ukrajina je takođe navodno koristila ovo oružje tokom rata, koristeći svoje zalihe iz sovjetskog doba ili granate dobijene od drugih zemalja.


U izveštaju Human Rights Watch- a objavljenom ranije ovog meseca navodi se da je njihova upotreba od strane Ukrajine "prouzrokovala brojne smrtne slučajeve i ozbiljne povrede civila" u napadima u Izjumu i drugim lokacijama tokom prošle godine.

Ukrajina je negirala da je koristila ovu vrstu municije.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije upozorio da će njegova država adekvatno reagovati ukoliko Ukrajina upotrebi kasetnu municiju.

Kasetna municija može da sadrži stotine malih eksplozivnih naprava, slično sačmarici, čiji se geleri zatim široko raspršuju.

To ih čini efikasnim sredstvom za eliminisanje koncentracije neprijateljskih snaga, ali takođe predstavlja posebnu pretnju za civile jer kasetne bombe nisu precizne.

Problem je i to što municija koja ne detonira odmah, može da miruje godinama, ubijajući i sakateći ljude, uključujući decu koja slučajno nagaze na bombe.

Stopa nedetonirane municije je ogromna, a neka kasetna municija ima stopu od 40 procenata, što znači da veliki broj bombi godinama ostaje opasan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. jul 2023 | 14:49

    Ameri samo gledaju svoje dupe i svoju korist, a kada će blesavi svet to da ukapira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA