Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela kuća tvrdi da kasetna municija već daje rezultate u Ukrajini: Mogu da je koriste samo u jednom slučaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kasetna municija, koja je zabranjena u više od 100 zemalja, u sebi sadrži veliki broj manjih bombi, koje nasumično eksplodiraju na velikom području, a one koje dospeju na tlo i ne eksplodiraju, predstavljaju veliku opasnost u narednim decenijama

  • 6
Kasetna municija Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Kasetna municija koju isporučuju SAD nalazi se u ukrajinskim rukama i raspoređena je na terenu, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

''Dobili smo neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično efikasno koriste'', rekao je Kirbi tokom obraćanja za medije.

On je istakao da će kasetna municija imati veliki uticaj na ruske odbrambene formacije i manevre, a iz Kijeva je poručeno da će se kasetne bombe koristiti samo za uklanjanje velikih ''koncentracija'' ruskih vojnika, piše Guardian.

Kirbi kaže da je kasetna municija već pokazala rezultate prilikom napada na ruske odbrambene formacije.

Ova kontroverzna municija stigla je u Ukrajinu prošle nedelje. Iako su mnogi bili protiv ovakve odluke SAD, Bela kuća ovaj potez vidi kao pomoć Ukrajincima, jer im je potrebno nešto čime bi mogli da ojačaju svoju ofanzivu i pomere liniju fronta.

Iako je Vašington saopštio da će obezbediti nekoliko hiljada komada municije, tačan broj nikada nije objavljen.

Američki lideri su mesecima raspravljali o tome da li treba da pošalju municiju Ukrajini, ali je ranije ovog meseca konačnu odluku doneo predsednik Džo Bajden.

Kasetna municija, koja je zabranjena u više od 100 zemalja, u sebi sadrži veliki broj manjih bombi, koje nasumično eksplodiraju na velikom području, a one koje dospeju na tlo i ne eksplodiraju, predstavljaju veliku opasnost u narednim decenijama.


Mnoge organizacije za ljudska prava kritikovale su Bajdenovu odluku, napominjući da je 149 civila u 2021. godini ubijeno i povređeno zbog kasetne municije.

Bajden je odluku o slanju municije opisao kao "veoma tešku", upravo zbog opasnosti po civilno stanovništvo.

Raspoređivanje municije dolazi u trenutku kada Kijev izveštava o novom pokušaju Rusije da pokrene ofanzivu na jugoistoku Ukrajine u kom Kremlj navodno gomila oko 100.000 vojnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. jul 2023 | 13:31

    VERUJEM DA CE PUTIN ODGOVORITI ADEKVATNIM ORUZJEM NA NAPADE NATO FASISTA !!!!!!!

  • Перагеније

    21. jul 2023 | 13:40

    "rekao je Kirbi tokom obraćanja za medije" - ХАХАХА, по који пут исто говори, овога пута о касетним...? ПРПА - КАКО оправдати силан новац ПОТРОШЕН на Украјину - нешто је, додуше, ис тигло до Украјине, не може да се каже да није...?

  • Зоран ловћенац

    21. jul 2023 | 13:48

    Бајден одлучио,хахахахаха

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA