Vreme čitanja: oko 4 min.

Bajdenov pas za četiri meseca deset puta ugrizao agente Tajne službe

Vreme čitanja: oko 4 min.

Komandant je drugi Bajdenov pas koji se ponaša agresivno. Prethodno je Major, takođe nemački ovčar, poslat da živi kod prijatelja Bajdenovih u Delaveru nakon nekoliko incidenata koje je izazvao

  • 11
pas Džo Bajdena Foto: Adam Schultz/White House / Zuma Press / Profimedia

Pas predsednika SAD Džoa Bajdena, Komandant, ugrizao je ili na drugi način napao osoblje Tajne službe najmanje 10 puta između oktobra 2022. i januara, uključujući jedan incident koji je zahtevao posetu povređenog agenta bolnici, prema evidenciji Odeljenja nacionalne bezbednosti (DHS).

Konzervativna nadzorna grupa "Judicial Watch" objavila je u utorak skoro 200 stranica zapisa Tajne službe do kojih je došla tužbom u skladu sa Zakonom o slobodi informacija. Grupa je saopštila da je podnela tužbu nakon što agencija, odeljenje DHS-a, "nije uspela da odgovori na odgovarajući način" na njen zahtev prošlog decembra za evidenciju o incidentima s ugrizima koji uključuju rasnog nemačkog ovčara. Grupa je navela da je podnela zahtev nakon što je dobila dojavu o ponašanju Komandanta.

Komandant je drugi Bajdenov pas koji se ponaša agresivno, što uključuje ujedanje osoblja Tajne službe i Bele kuće. Prvi koji je bio sklon takvom ponašanju je Major, takođe nemački ovčar, kojeg su Bajdenovi na kraju poslali da živi s njihovim prijateljima u Delaveru nakon više incidenata.

Činilo se da su Bela kuća i Tajna služba umanjile situaciju u utorak, ali najnoviji incidenti postavljaju pitanja zašto su Bajdenovi doveli još jednog nemačkog ovčara u Belu kuću i zašto su se napadi nastavili.

Elizabet Aleksander, direktorka komunikacija prve dame Džil Bajden, navela je u mejlu da je kompleks Bele kuće "jedinstveno i često stresno okruženje" za porodične ljubimce i da porodica Bajden "radi na načinima da ova situacija bude bolja za sve."

Entoni Guljelmi, glavni portparol Tajne službe, rekao je u odvojenom imejlu da je njegova agencija kod proteklih nekoliko predsednika "trudila da deluje najbolje moguće u vezi s porodičnim ljubimcima i da ovi incidenti nisu izuzetak".

"Bezbednost i dobrobit naših zaposlenih shvatamo izuzetno ozbiljno", naveo je on.

pas Džo Bajdena Foto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Tajna služba obezbeđuje zaštitu za predsednika i njegovu porodicu, a veliki broj njenih službenika je postavljen oko Bele kuće i njenog prostranog područja.

Bajden je dobio Komandanta u decembru 2021. kao poklon od svog brata Džejmsa. Porodica takođe ima mačku Vilou.

Dana 3. novembra 2022. zvaničnik Tajne službe poslao je mejl kolegama u kojem je naveo da je Komandant dva puta ugrizao uniformisanog policajca — za nadlakticu desne ruke i butinu. Osoblje medicinske jedinice Bele kuće je pružilo prvu pomoć policajcu i odlučilo da ga odveze u bolnicu.

Kapetan Federalne policije pri Tajnoj službi potvrdio je mejlom kasnije tog dana da je obavešten da je Komandant redovno vakcinisan.

U belešci sledećeg dana dodati su detalji o napadu, uključujući i to da je policajac koji je ugrizen koristio čelična kolica da se zaštiti od drugog napada. Policajac je kasnije stavljen na nekoliko dana ograničene dužnosti po savetu lekara.

Aleksander je rekao da su Bajdenovi sarađivali sa Tajnom službom i osobljem rezidencije Bele kuće "na dodatnim protokolima za vezivanje i obuku" za Komandanta, kao i na uspostavljanju određenih oblasti gde on može da trčkara radi vežbanja.

"Predsednik i prva dama su neverovatno zahvalni osoblju Tajne službe i Bele kuće za sve što čine da bi oni, njihova porodica i zemlja bili bezbedni", dodao je Aleksandar.

pas Džo Bajdena Foto: White House / Zuma Press / Profimedia

Guljelmi je rekao da se zaposleni u Tajnoj službi podstiču da prijave povrede na poslu svojim neposrednim rukovodiocima radi odgovarajuće dokumentacije.

"Kao takvi, svesni smo prošlih incidenata koji su uključivali kućne ljubimce 'prve porodice' i ovi slučajevi su tretirani slično kao i povrede na radnom mestu, uključujući relevantna obaveštenja i procedure za prijavljivanje", rekao je on.

"Dok specijalni agenti i službenici ne brinu o kućnim ljubimcima prve porodice niti rukuju njima, mi kontinuirano radimo sa svim relevantnim subjektima kako bismo minimizirali štetne uticaje u okruženju koje uključuje kućne ljubimce", dodao je Gugljelmi.

Često se vidi kako ga glavni čuvar Bele kuće vodi Komandanta.

Sara Amundson, glavni službenik za odnose sa vladom Humanog društva Sjedinjenih Država i predsednica Zakonodavnog fonda za humano društvo, rekla je da se ujedi pasa mogu desiti iz različitih razloga i da se šanse da se to dogodi mogu biti smanjene razumevanjem signala koje pas šalje kada je u neprijatnoj situaciji i otklanja sve što izaziva strah ili stres.

Ali ponekad čak ni promena okruženja psa možda neće biti dovoljna da ga spreči da ujeda.

"U tim situacijama je ključno tražiti pomoć profesionalnog trenera s iskustvom u agresiji pasa koji koristi humane metode", navela je Amundson u mejlu.

"New York Post" je prvi koji je izvestio o incidentima Komandanta.

(Telegraf.rs)

Video: Nanjušio vlasničinu trudnoću i nije se odvajao od nje: Od psa do pravog anđela čuvara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA