Vreme čitanja: oko 3 min.

"40 sati su me držali u stanici, silovali i drogirali": Zajna preživela pakao, snimci misteriozno nestali

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zejnove tvrdnje potvrdila je i medicinska dokumentacija u kojoj su zabeleženi tragovi seksualnih povreda

  • 0
Zejna Foto: Printskrin/Twitter/ Seeking Justice

Bez svesti i sa lisicama na rukama, Zajna Iman (38) odvedena je u zatvor. Lice joj je bilo prikovano za tanak dušek, policajci su joj skinuli farmerke, odsekli gaćice i obukli velike zatvorske šortseve, zatim skinuli majicu i grudnjak i ostavili je polugolu u pritvoru, dok je sve bilo snimljeno nadzornom kamerom, piše Sky News.

Iman tvrdi da je bila drogirana i seksualno zlostavljana u policijskom pritvoru u Mančesteru. Policajci su u jutarnjim satima 5. februara 2021. godine upali u njen dom i uhapsili je nakon što je bacila naočare sa lica, a povod njihovog dolaska bila je dojava zabrinute komšinice o ženi pod dejstvom kokaina.

Zajna je u policijskoj stanici provela narednih 40 sati, a policija Mančestera predala je snimak sa kojeg su isečena tri sata. Zajnine tvrdnje potvrdila je i medicinska dokumentacija u kojoj su zabeleženi tragovi seksualnih povreda. Ona se takođe požalila bivšem glavnom načelniku policije u Mančesteru koji je primetio da delovi snimka nedostaju i da su njene tvrdnje verodostojne.

- Verujem da je silovana, da ju je silovao policajac i da organizacija to pokušava da prikrije - rekao je bivši nadzornik Martin Harding.

U policiji nisu objasnili šta se dogodilo sa nestalim snimcima, ali tvrde da nema dokaza da su se zaposleni loše ponašali prema zatvoreniku ili da su počinili krivično delo. Zajnino pamćenje je pomalo nejasno zbog čega je tražila snimke svog boravka u pritvoru.

Prva rupa snimku

Istraga na trakama pronašla je tri isečena dela, od kojih se prvi prazan pojavio ubrzo nakon hapšenja, koje se dogodilo u 1:53 posle ponoći, prema policijskim dokumentima. Telesna kamera policajca snimila je Zajnu kako nosi belu majicu i farmerke sa rukama u lisicama, a u 1:59 stavljena je u zadnji deo policijskog kombija gde se onesvestila.

Put u policijsku stanicu trebalo je da traje 10 minuta, ali je Zajna stigla u ćeliju tek u 3.26 časova, gde je odvedena onesvešćena. Ne može da se seti kako je izgledao put do stanice, a policijski kombi nema snimak.


Kada se snimak ponovo pojavio, Zajnu su nosile tri policajke. Četvrta policajka ju je pretresla, iako policija tvrdi da je njena odeća skinuta i zamenjena odećom koja se ne cepa zbog brige za njeno dobro. Oko 5 sati, Zajna leži na plavom tepihu pokrivena ćebetom i shvata da joj je ostala majica koju može da nosi.

U policijskom dnevniku se navodi da ju je lekar pregledao u 5.34, iako u tom trenutku niko nije ušao u prostoriju, a nije se ni pomerila sat vremena.

Druga rupa na snimku

Sledeći razmak se pojavljuje između 9:49 i 11, Zajna sedi na klupi sa ćebetom navučenim preko kolena i pićem pored nje. Ona se uznemiri, baci šolju preko sobe i zabrinuto pritisne ruke na lice. Kada se pojavi u 11 sati, Zajna je u toplesu i očigledno uznemirena. Lupa glavom, gestikulira rukama i čudno se ponaša.

Narednih 26 sati ostaje neodevena, u policijskom dnevniku stoji da nije sposobna za zadržavanje, ali ostaje tamo. U jednom trenutku ona stoji na klupi sa ćebetom prebačenim preko ramena i pokazuje na nešto što izgleda kao krv između njenih stopala.

Treća rupa na snimku

Treći deo koji nedostaje dogodio se kada je Zajna potpuno gola gledala u kameru, nakon čega je prenos prekinut do sledećeg dana u 13 časova. Tek u 20.14 dobila je trenerku, koju je obukla nekoliko minuta pre izlaska iz ćelije. Nakon što je puštena, otišla je pravo u bolnicu.

- Iman nema istoriju mentalnih poremećaja, primljena je sa akutnom psihotičnom epizodom koja je prošla bez lečenja. Vrlo je verovatno da je stanje povezano sa drogom za silovanje koja je dovela do seksualnog napada - navodi se u medicinskom izveštaju.

Zajna je treća žena koja se žalila na postupanje u toj policijskoj stanici.

- Policija Mančestera je posvećena pružanju odlične usluge svima sa kojima dođe u kontakt. Ako se dokaže da je usluga pala ispod prihvatljivog nivoa, izvinjavamo se i preduzećemo neophodne mere. Svesni smo da ove tri žene nisu zadovoljne uslugom koju su dobile nakon hapšenja, istraga je u toku, rekao je portparol policije.

Nisu objasnili da su delovi snimka nestali.

(Telgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA