Vreme čitanja: oko 2 min.

Pentagon istražuje novi slučaj: Inženjer odneo kući različite vladine radio-tehnologije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izveštaji Forbsa tvrde da je inženjer u vazduhoplovnoj bazi Arnold u Tenesiju odneo kući vladine radio tehnologije

  • 0
Pentagon, Pentagon zgrada sedište Foto: Tanjug/AP

Pentagon istražuje novi slučaj ugroženih poverljivih informacija u čak 17 institucija američkih vazduhoplovnih snaga, navode najnoviji izveštaji.

Istražuje se američko ministarstvo odbrane usred dojave da je 48-godišnji inženjer u vazduhoplovnoj bazi Arnold u Tenesiju odneo kući različite vladine radio-tehnologije, kako je objavio Forbs u petak.

Prema nalogu za pretres koji su dobili istražitelji, oprema koju je navodno uzeo inženjer koštala je skoro 90.000 dolara. Takođe se dodaje da su, nakon pretresanja njegove kuće, otkrili da je imao „neovlašćeni administratorski pristup“ radio-komunikacionoj tehnologiji koju koristi Komanda za vazdušno obrazovanje i obuku (AETC), jedna od devet glavnih komandi vazduhoplovnih snaga.

Istražitelji su na njegovom računaru pronašli softver za programiranje koji je „sadržao ceo komunikacioni sistem vazduhoplovne baze Arnold (AAFB)“, izvestio je Forbs. Inženjer je takođe imao i USB sa „administrativnim lozinkama i elektronskim sistemskim ključevima“ za radio-mrežu AETC.

Drugi zaplenjeni predmeti uključivali su fleš-diskove sa „programskim datotekama lokalnih organa za sprovođenje zakona“ i „programskim datotekama za radio Motorola“ sa sve natpisom upozorenja da su diskovi u vlasništvu vlade, prenosi Gardijan.

Džon Kirbi, Pentagon Foto: Tanjug/AP

U nalogu se takođe navodi kako su svedoci i saradnici obavestili istražitelje da je inženjer navodno „prodavao radio-opremu, radio po neparnim satima, bio arogantan, često lagao, pokazivao neprikladno ponašanje na radnom mestu, seksualno uznemiravao, imao finansijske probleme i posedovao opremu vazduhoplovne baze”.

Dodaje se da ga je kolega dva puta prijavio zbog „indikatora unutrašnje pretnje“, kao i zbog neovlašćenog posedovanja opreme vazduhoplovnih snaga, prema istražiteljima.

Inženjer je imao i mogući pristup komunikacijama FBI, kao i državnim agencijama Tenesija, preneo je Forbs.

FBI radi zajedno sa vazduhoplovstvom na istrazi, navodi agencija. Forbs još nije otkrio ime inženjera kako on zvanično nije optužen. Međutim, sapošteno je da ima veliko iskustvo u sajber-bezbednosti i radio-komunikacijama.

„On tvrdi da je izvršio brojne testove bezbednosti vazduhoplovne baze Arnold, poboljšao zaštitu radio-komunikacija na lokaciji i da je znao o šifrovanju koje se koristi za vladine podatke“, objavio je Forbs.

Ovaj slučaj dešava se samo tri meseca nakon jednog od najgorih curenja informacija u američkim obaveštajnim službama u poslednjih deset godina. Tada je 21-godišnji Džek Tejšeira uhapšen zbog sumnje da je odao stotine dokumenata Pentagona.

Pentagon Andrew Harnik

U drugom potencijalnom bezbednosnom pitanju sa kojim se vlada suočava, Njujork tajms je u subotu izvestio da je Bela kuća Džoa Bajdena lovila navodni kineski malver za koji veruje da je skriven u raznim američkim objektima.

Zlonamerni softver je „tempirana bomba“ koja bi mogla da omogući Kini da prekine ili ometa raspoređivanje američke vojske prekidanjem struje, vode i različitih komunikacionih kanala američkim vojnim bazama, rekao je jedan zvaničnik Kongresa u razgovoru za Njujork tajms.

Više od deset vladinih zvaničnika i eksperata reklo je da su vladini napori da pronađe i eliminiše zlonamerni softver „u toku već neko vreme“, iako je još uvek nepoznato koliko je duboko softver zašao u sistem i kakve će biti posledice.

U izjavi za Njujork tajms, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da Bajdenova administracija „neumoljivo radi na odbrani Sjedinjenih Država od bilo kakvog poremećaja u kritičnoj infrastrukturi uključujući koordinaciju međuagencijskih napora za zaštitu vodovodnih sistema, cevovoda, železnice i vazduhoplovnih sistema, između ostalih”.

(Telegraf.rs)

Video: Obraćanje zvaničnika Pentagona posle pada pada 2 rakete na Poljsku: Nemamo potvrdu da su ruske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA