Vreme čitanja: oko 2 min.

Policajci 13 minuta gledali čoveka kako se davi i nisu mu pomogli: "Drži se tamo dole, druže"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegova majka tuži policajce, kao i šefa policije i grad Noksvil, zbog kršenja građanskih prava njenog sina i nezakonite smrti.

  • 0
Davljenje, utapanje, starica Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Policajci iz Tenesija navodno su 13 minuta gledali čoveka koji se davio i nisu mu pomogli, navodi se u tužbi u koju je uvid imao "Insider".

Mika Vilek Klabo se ujutro 25. jula 2022. našao u reci Tenesi nakon što je bežao od policajca u Noksvilu.

Zapetljan u vodene biljke Klabo se borio da se oslobodi i dahtao je za vazduh dok pokušavajući da zadrži glavu iznad vode.

U tužbi, u koju je "Insider" imao uvid, navodi se da su četiri policajca "odbila da učine bilo kakav pokušaj spasavanja i nisu upozorila privatne spasioce, što je rezultiralo smrću žrtve utapanjem".

Njegova majka, Kimberli Vilijams-Klabo, sada tuži policajce, kao i šefa policije i grad Noksvil, zbog kršenja građanskih prava njenog sina i nezakonite smrti.

U tužbi se kaže da se Klabo ranije borio sa heroinom i da je nedavno dobio recidiv kada je viđen da se "nepravilno ponaša".

Policajac je prišao Klabu, koji je pobegao ka vodi. Klabo je zatim pao u reku u 10.14 ujutro, nakon čega je pozvan spasilački čamac.

Još nekoliko policajaca je stiglo na lice mesta, ali su svi izgledali zadovoljni što Klabo "ne ide nigde", a jedan mu je navodno rekao da se "opusti" i "drži se tamo dole, druže" — uprkos tome što su svedoci rekli da se Klabo "teško muči" da drži glavu iznad vode, navodi se u tužbi.

U 10.27 časova, Klaboova glava je nestala pod vodom, po tužbi, u kojoj se dodaje da je obdukcijom utvrđeno da je uzrok smrti slučajno utapanje.

U tužbi, koja je u utorak podneta američkom Okružnom sudu za istočni okrug Tenesija, navodi se da su policajci doprineli Klaboovoj smrti time što mu nisu pomogli i upozoravajući prolaznike da mu ne pomažu.

U tužbi se navodi da su policajci "radili bez ikakve hitnosti tokom incidenta da reaguju na situaciju života ili smrti".

"Mika je zaslužio bolje od onoga što je dobio... od ljudi koji su trebali da budu prvi koji reaguju", rekao je advokat njegove majke, Lens Bejker.

"Prvi su reagovali u suštini posmatrači koji su ih gledali", dodao je Bejker.

Policijska uprava Noksvila objavila je u petak saopštenje u vezi sa tužbom.

"Iako je smrt Mike Klaboa nesumnjivo bila tragična, pripadnici KPD-a nisu neodgovarajuće reagovali, a grad će se energično braniti od ove tužbe", navodi se i dodaje: "Policajci su odmah pozvali za pomoć dodatne specijalizovane resurse i svaka sugestija da su sprečeni razumni ili bezbedni pokušaji spasavanja gospodina Klaboa nisu potkrepljeni činjenicama“.

(Telegraf.rs)

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA