Vreme čitanja: oko 2 min.

Tramp dobio ultimatum: Tužiteljka njemu i suoptuženima naredila do kada moraju da se predaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužiteljka se obratila novinarima ubrzo nakon što je velika porota optužila Trampa i još 18 drugih po 41 tački, uključujući 13 protiv Trampa, za izbornu prevaru, reketiranje i druge optužbe vezane za navodne napore da se ponište rezultati izbora 2020.

  • 2
Donald Tramp, Vašington, optužnica Foto: Tanjug/AP

Okružni tužilac okruga Fulton u Džordžiji, Fani Vilis, rekla je kasno u ponedeljak po lokalnomn vremenu da bivši predsednik Donald Tramp i njegovih 18 saveznika koji su optuženi po 41 krivičnoj tački imaju rok do podneva u petak, 25. avgusta, da se predaju, prenosi "CBS News".

Vilis se obratila novinarima ubrzo nakon što je velika porota optužila Trampa i još 18 drugih po 41 tački, uključujući 13 protiv Trampa, za izbornu prevaru, reketiranje i druge optužbe vezane za navodne napore da se ponište rezultati izbora 2020.

U optužnici se Tramp navodi kao glavni optuženi zajedno sa saveznicima, uključujući Rudija Đulijanija, njegovog bivšeg advokata; Džona Istmena, konzervativnog advokata; i Marka Midousa, bivšeg šefa osoblja Bele kuće. Ostali saoptuženi su Džefri Klark, bivši zvaničnik Ministarstva pravde; i Sidni Pauel i Džena Elis, konzervativni advokati koji su gurali neosnovane tvrdnje o prevari birača.

Objavljujući optužbe, Vilisova je rekla da je "uloga države u ovom procesu od suštinskog značaja za funkcionisanje naše demokratije".

"Džordžija, kao i svaka država, ima zakone koji dozvoljavaju onima koji veruju da su rezultati izbora pogrešni, bilo zbog namerne nepravde ili nenamerne greške, da osporavaju te rezultate pred državnim sudovima", rekla je ona.

Vilisova je navela da se optuženi, umesto da se pridržava zakonskog procesa u Džordžiji, "uključio u kriminalni poduhvat reketiranja kako bi poništio rezultat predsedničkih izbora u Džordžiji".

Tužiteljka je rekla da optužbe za reketiranje imaju "vreme koje morate da odslužite, tako da to nije uslovna kazna", što znači da će optuženi, ako budu osuđeni, dobiti zatvorsku kaznu. Dok datum suđenja određuje sudija, Vilisova je rekla da će tražiti datum suđenja u roku od šest meseci.

Vilisova je takođe primetila da se svi optuženi smatraju nevinim dok se ne dokaže suprotno.

Tramp, prvi bivši predsednik u američkoj istoriji koji se suočio s krivičnim prijavama, sada je optužen u četiri odvojena slučaja.

Trampovi advokati Dru Findling, Dženifer Litl i Marisa Goldberg su u saopštenju izjavili: "Događaji koji su se danas odigrali bili su šokantni i apsurdni".

"Ova jednostrana prezentacija velike porote oslanjala se na svedoke koji gaje svoje lične i političke interese — neki od njih su vodili kampanje u kojima su hvalili svoje napore protiv optuženih i/ili su kao rezultat toga profitirali od ugovora o knjigama i mogućnosti zapošljavanja", rekli su advokati.

"Radujemo se detaljnom preispitivanju ove optužnice koja je nesumnjivo jednako manjkava i neustavna kao i čitav ovaj proces", navodi se u njihovom saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Grad u kome odjekuju krici: Snimio je dronom pustoš koja razara dušu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    16. avgust 2023 | 01:52

    Ma mozete mu pirkat u ...a i to na slamku

  • Doktor

    16. avgust 2023 | 00:10

    Ja mislio vladavina prava, demokratija, sloboda govora, a ono Severna Koreja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA