Vreme čitanja: oko 3 min.

Severna Koreja se u saopštenju punom čudnih navoda oglasila o američkom vojniku koji je otišao u tu zemlju

Vreme čitanja: oko 3 min.

KCNA je navela da je vojnik Trevis King kritikovao SAD, kao i da je "izrazio spremnost da potraži utočište u Severnoj Koreji ili trećoj zemlji"

  • 3

Severna Koreja je u sredu prvi put je zvanično potvrdila da je uhapsila američkog vojnika koji je ušao u njenu zemlju prošlog meseca. U saopštenju koje je objavila KCNA, severnokorejski dr#avni medij, tvrdi se da je vojnik Trevis King kritikovao Sjedinjene Američke Države, javlja AP.

Nije bilo trenutne provere da je vojnik Trevis King zapravo dao bilo koji od tih komentara o svojoj domovini. King, koji je služio u Južnoj Koreji otišao je na Sever dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, i tako je postao prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren na severu u poslednjih gotovo pet godina.

Zvanična korejska centralna novinska agencija, pozivajući se na istragu, izvestila je da im je King rekao da je odlučio da uđe u Severnu Koreju jer je "gajio loša osećanja prema nehumanom maltretiranju i rasnoj diskriminaciji u američkoj vojsci". U izveštaju se navodi da je King takođe izrazio spremnost da potraži utočište u Severnoj Koreji ili trećoj zemlji, rekavši da je "razočaran neravnopravnim američkim društvom".

KCNA je propagandno sredstvo i zvanični glas vlade lidera Severne Koreje Kim Džong Una, a njihov sadržaj je pažljivo kalibrisan da odražava zvaničnu liniju državne politike po kojoj su SAD zao protivnik.

U izveštaju se navodi da će se istraga Severne Koreje o Kingovom "ilegalnom" ulasku u tu zemlju nastaviti. Nemoguća je provera autentičnosti komentara koji se pripisuju Kingu u severnokorejskim državnim medijima.

SAD, Južna Koreja i drugi optužili su Severnu Koreju da koristi strane pritvorenike da iskamči diplomatske ustupke. Neki strani pritvorenici su nakon puštanja na slobodu rekli da su njihove izjave o krivici dok su bili u severnokorejskom pritvoru date pod prinudom.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao je da SAD nemaju način da provere tvrdnje Severne Koreje o Kingu. Zvaničnik je rekao da Pentagon radi na svim dostupnim kanalima da vrati Kinga u SAD.

"Ovo je 100 odsto severnokorejska propaganda u svom elementu. King, kao američki državljanin koji je držan u Severnoj Koreji, nema uticaja na to kako če Severna Koreja odlučiti da predstavi svoj narativ", rekla je Su Kim, stručnjak konsultantske kuće LMI iz Virdžinije i bivši analitičar CIA.

"Što se tiče Kingovog oslobađanja, njegova sudbina je u rukama Severne Koreje. Možda će režim pokušati da se ’cenka’ za Kingov život u zamenu za finansijske ustupke od SAD. Više nego verovatno, pregovori neće biti laki, a uslove će diktirati Pjongjang", rekla je ona.

Porodica vojnika rekla je da njegova majka, Klodin Gejts, apeluje na Severnu Koreju da se prema njenom sinu ponaša humano.

"Ona je zabrinuta za svog sina i bila bi zahvalna na telefonskom pozivu od njega", rekao je portparol porodice Džonatan Frenks u izjavi. "Na kraju, ona je večeras bila u kontaktu sa vojskom i ceni izjavu (odeljenja odbrane) da ostaje fokusirana na dovođenje Trevisa kući."

Tae Jongho, koji je radio u ambasadi Severne Koreje u Londonu pre bekstva 2016. godine, spekulisao je da bi Severna Koreja na kraju mogla da oslobodi Kinga jer nije odmah izrazila svoje namere da ga prihvati kao izbeglicu i čak je pomenula preseljenje u treću zemlju. Tae, sada zakonodavac u Južnoj Koreji, takođe je naveo severnokorejski opis Kingovog ulaska u tu zemlju kao ilegalan, a ne kao nekoga ko je dobrovoljno ušao na Sever.

Tae je ranije rekao da bi Severna Koreja oklevala da dugo drži vojnika nižeg ranga kao što je King jer joj neće obezbediti istaknute američke obaveštajne podatke, kao i da će zahtevati visoke troškove.

Neki analitičari su rekli da bi Severna Koreja mogla da pokuša da poveže Kingovo oslobađanje sa smanjenjem vojnih aktivnosti SAD sa Južnom Korejom, usred pojačanog animoziteta između ratnih neprijatelja.

(Telegraf.rs)

Video: Čovek pluta na deblu posred reke: Neverovatan snimak sa Save u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. avgust 2023 | 20:04

    ZASMETALA MU RASNA DISKRIMINACIJA U VOJSCI -RASIZAM !!!

  • Перагеније

    16. avgust 2023 | 20:13

    "njihove izjave o krivici dok su bili u severnokorejskom pritvoru date pod prinudom" - ТО су, и БЕЗ принуде, говорили о америчким затворима и полицији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA