Vreme čitanja: oko 2 min.

Razgovor sa terapeutom, strah od osvete: Evo kako će izgledati život osuđene medicinske sestre u zatvoru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lusi je osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva sedam beba

  • 0
Medicinska sestra Lusi Letbi, Lucy Letby Foto ilustracija: Shutterstock, Profimedia/Shutterstock Editorial

Medicinska sestra iz Velike Britanije Lusi Letbi osuđena je danas na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog ubistva sedam beba u bolnici u kojoj je ranije radila.

Poznati zatvorski psiholog okrio je u intervjuu za Daily Mail kako će izgledati njeni zatvorski dani.

On se prisetio sličnog slučaja od pre 30 godina kada je medicinska sestra Beverli Alt optužena za ubistvo četvoro novorođenčadi. Tada mladi psiholog poslat je u bolnicu kako bi pratio njeno ponašanje.

"Plašim se da Lusi ima neke karakteristike u svom ponašanju koje su vrlo slične onima koje je imala Beverli poput stalnih pritužbi na radno okruženje iako osnova za to nije bilo. Sa druge strane kod Beverli nisu postojali znaci upozorenja koji bi ukazali da je ona sposobna da uradi tako nešto, dok sa Lusi to nije slučaj", ispričao je on.

Psihijatar tvrdi da su u slučaju Lusi postojali znakovi upozorenja koji su ignorisani. To je na kraju dovelo do užasnih zločina za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora.

"Kao bivši zatvorski psihijatar znam da će prvi zadatak upravnika ustanove u koju bude smeštena biti da je zaštiti od nje same, ali i od drugih zatvorenika", rekao je on, piše Daily Mail.

Svaki zatvorenik koji je proglašen krivim za ubistvo i koji će služiti dugogodišnje zatvorske kazne, automatski je u većem riziku da počini samoubistvo i zbog toga je pod većim stepenom nadzora.

S obzirom na to da je vešanje najčešći oblik samoubistva u zatvoru, ona će najverovatnije biti smeštena u ćeliju sa video nadzorom.

Medicinska sestra Lusi Letbi, Lucy Letby Foto: Tanjug/AP

"Lusi će dugo biti u riziku od samoubistva. Taj rizik je najveći na početku, ali nikada ne prestaje u potpunosti. Čuvari su takođe svesni da će biti žestoko kritikovani ukoliko dozvole da ona učini tako nešto", rekao je on.

Psihijatar tvrdi da Lusi preti i konstantna opasnost od moguće odmazde drugih zatvorenika zbog zločina koji je počinila.

"Ona će do kraja života živeti u strahu zbog drugih zatvorenika. Oni koji nemaju šta da izgube u zatvoru često dođu na ideju da sami uzmu pravdu u svoje ruke i osvete se za neki zločin", dodao je psihijatar.

On dodaje da će od početka Lusi redovno imati seanse sa psihijatrima koji će procenjivati njeno psihičko stanje i napredak.

Pretpostavlja se da će Lusi u početku biti smeštena u zatvor u Bronzfildu koji se na sajtu hvali podatkom da imaju vrlo progresivan stav prema rehabilitaciji zatvorenika.

Podsetimo, Lusi je danas osuđena na doživotnu kaznu za ubistvo sedam i pokušaj ubistva još šest beba, koje je pokušala da otruje ubrizgavanjem insulina, mleka ili čak vazduha u njihova tela.

Lusi je optužena je da je koristila noćne smene za napade jer je znala da roditelji verovatno tada neće posetiti odeljenje za neonatologiju.

Nekoliko beba je navodno otrovano insulinom, a jedno dete je ubijeno kada mu je Lusi, kako se sumnja, ubrizgala vazduh. Zločini su se dogodili u periodu od juna 2015. do juna 2016. godine.

Identiteti dece nisu poznati. Zna se da je ubila dve devojčice i pet dečaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA