Vreme čitanja: oko 2 min.

Oborio ga PVO, eksplodirao ili je u pitanju tehnički kvar: Sve teorije o padu aviona Jevgenija Prigožina

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je istraga pada aviona, a u obzir se uzimaju različite verzije događaja, uključujući "spoljni uticaj" i grešku pilota

  • 9
Jevgenij Prigožin Vagner Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin bio je u avionu koji se srušio u Tverskom regionu, potvrdila je Rosaviatsia, ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Time je stavljena tačka na spekulacije da li je lider Vagner grupe bio među 10 ljudi u avionu, koji se srušio u sredu uveče i u čijem padu nije bilo preživelih.

U međuvremenu su se pojavile brojne teorije o tome zašto se srušio avion, dok je u toku istraga o padu letelice Embraer.

Među njima nalaze se teorije da ga je oborila protivvazdušna odbrana, da je u pitanju teroriostički napad, da je avion eksplodirao ili je došlo do tehničkog kvara.

Vojni ekspert agencije TASS, pukovnik u penziji Viktor Litovkin siguran je da su uzroci pada tehnički. On takođe ne isključuje mogućnost terorističkog napada, a obaveštajne službe proveravaju ove navode.

"Ne mislim da je u Rusiji neko oborio putnički avion, dispečeri su znali da leti civilni avion. PVO na tome ne radi. Možda se nešto pokvarilo u avionu, nešto je eksplodiralo", rekao je Litovkin.

Telegram kanal Grey Zone, povezan sa Vagner grupom, tvrdi da je Embraer Legaci 600 "oboren vatrom protivvazdušne odbrane".

U obzir se uzimaju različite verzije događaja, uključujući "spoljni uticaj" i grešku pilota.

"Razmatraju se sve verzije onoga što se dogodilo, uključujući grešku pilota, tehničke probleme i spoljne uticaje", rekao je izvor za RBC.

Vojni analitičar Šon Bel rekao je ranije za Sky news da je jasno da je avion pretrpeo neka "velika oštećenja".

"Avioni se mogu srušiti iz više razloga. Mogu da se izgube u magli, mogu da ostanu bez goriva, postoji puno stvari. Ali ta letelica se nije srušila zbog lošeg vremena, očigledno je imala veliku štetu jer izmiče kontroli i iz nje izlazi dim", rekao je on.

Dodao je da bi sve to ili ukazivalo na neku vrstu eksplozije unutar aviona koja ga je izbacila iz kontrole ili, kako neki izveštaji sugerišu, da ga je oborila raketa zemlja-vazduh ili neka vrsta odbrambenog sistema.

"Po ovom pomalo nestalnom ponašanju ovog aviona po lepom vremenu vidite da ovo nije normalan incident, posebno za komercijalni avion", zaključio je on.

Formirana specijalna komisija za istragu

Ruski mediji javljaju da je formirana specijalna komisija koja će izvršiti istragu o padu aviona.

"Posebna komisija je počela da prikuplja činjenične materijale o obuci posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi i zemaljskoj radio-opremi“, prenose mediji.

Kako dodaju, komisija će morati da pronađe i "ugrađena sredstva za objektivnu kontrolu za njihovo naknadno dekodiranje i analizu snimaka crne kutije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA