≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Jevgenij Prigožin bio u avionu koji je pao, sa njim još 2 ključna čoveka Vagnera: Koje teorije kruže?

Vreme čitanja: oko 8 min.

* Potvrđeno da je Jevgenij Prigožin bio u letelici * Na spisku putnika i ime Dmitrija Utkina, Prigožinove desne ruke * Pronađeno svih deset tela

Jevgenij Prigožin, pad aviona Foto-kolaž: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Tanjug/AP

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin navodno je poginuo u sredu 23. avgusta nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti.

"Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među njima je i Jevgenij Prigožin", stajalo je u prvom saopštenju ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

Naknadno je potvrđeno da je Prigožin bio u letelici.

Osim Prigožina, u avionu je bilo još šest putnika i tri člana posade. Među njima i Prigožinova desna ruka Dmitrij Utkin. Prema poslednjim informacijama, pronađeno je svih deset tela.

Avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

Iz časa u čas:

06.40 Podoljak: Putin ne prašta

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, potpisao sopstvenu smrtnu presudu.

Podoljak je na Tviteru nakon prijave o nesreći, objavio „Što se tiče Prigožina: moramo sačekati da se ratna magla razveja”.

„Očigledno je i da je Prigožin sebi potpisao specijalnu smrtnu kaznu onog trenutka kada je poverovao u čudne ’garancije Lukašenka‘ i u ništa manje apsurdnu ’poštenu reč‘ Putina... Očigledno je da Putin nikome ne oprašta sopstveni zverski teror", napisao je Podoljak.


05.40 Oglasio se Ilon Mask

Reagujući na izveštaje o Prigožinovoj smrti i komentar  "To nije dugo trajalo" postavljen uz video nesreće, vlasnik aplikacije X ranije poznate kao Tviter, Ilon Mask je odgovorio: „Duže nego što sam očekivao“. „Mala šansa da je ovo psihološka operacija“, dodao je.

05.21 Supruga kopilota obaveštena o smrti muža

Suprugu kopilota Rustama Karimova, Anastasija Karimov, potvrdila je da je obaveštena o smrti muža. Poslednji put je razgovarala sa njim na dan tragedije oko 17.30 časova.

05.06 Odneta tela stradalih

Dva pogrebna minibusa odnela su tela poginulih u avionskoj nesreći. Sva tela odneta su u Tver, u mrtvačnicu.

04.26 Opraštanje od žrtava

Tokom cele noći, građani su donosili cveće i palili sveće ispred zgrade u ulici Zolnaja u Sankt Peterburgu u znak sećanja na stradale.

03.58 Slike olupine

Neki delovi letelice pali su nekoliko kilometara od mesta pada trupa. Ovi kadrovi pokazuju da se olupina nalazi u šumovitom području u blizini autoputa i stambenih privatnih kuća.

" target="_blank">

02.26 Istražni organi na mestu nesreće

Operativne službe trenutnos su na mestu pada aviona. Jedan od delova aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti leži na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mesta pada. Policija je ogradila olupinu, a nekoliko vozila specijalnih službi stoji u blizini.

Nedaleko od mesta nesreće šetaju specijalci sa baterijskim lampama. Oni preko radio-veze prenose uputstva u kom pravcu da nastave patroliranje. Na mestu nesreće upaljeni su i reflektori.

Deo teritorije su ogradile snage bezbednosti. Put do sela Kuženkino, gde se srušio avion i dalje je blokiran. Automobili ne prolaze.

01.55 Ova stjuardesa je poginula

Na spisku poginulih nalazi se 39-godišnja stjuardesa Kristina Raspopova. Neposredno pre tragedije požalila se najmilijima zbog kašnjenja leta.

00.55 Avion ostao u vazduhu 26 minuta

Sajt za praćenje letova Flightradar24 podelio je šta zna o poslednjem putovanju aviona Embraer Legaci 600. Kako se navodi, biznis mlaznjak je nestao sa radarskih ekrana 26 minuta nakon poletanja.

Embraer legacy 600, Jevgenij Prigožin Foto-kolaž: Wikimedia/Adrian Pingstone, Tanjug/AP

00.28 Oglasio se Embraer: Ovako su komentarisali pad njihovog luksuznog aviona u kojem je stradao Prigožin

00.09 Cveće i sveće

U blizini "PMC Vagner centra" u Sankt Peterburgu građani pale sveće i ostavljaju cveće, javlja dopisnik Fontanke sa lica mesta.

23.54 Očevidac o padu aviona

Tokom pada aviona, lokalni stanovnici su čuli zvukove eksplozija.

"Izašao sam na balkon. Vidim da avion leti ka selu Kuženkino. Počeo je da pada. Srušio se u polju. Posle toga je usledila još jedna snažna eksplozija. Moj prijatelj i ja smo otišli ​​tamo da vidimo šta se dogodilo", priča očevidac.

Jevgenij Prigožin pad srušio se avion Rusija Foto: Tanjug/AP

23:29 Do olupine se ne može

Policija je blokirala čitavo područje na mestu gde je pao avion. Policija stoji na putnim pravcima i zabranjuje dalji prolaz.

23:28 Sve teorije o padu aviona

22:58 Vagner u trenutku ostao bez tri najvažnija čoveka

Ko je osim Prigožina još bio u avionu?

22.48 Pronađena sva tela

Tela svih deset ljudi koji su putovali u avionu koji se srušio izvučena su sa mesta nesreća, a operacija potrage je završena, objavile su spasilačke službe.

Jevgenij Prigožin, pad aviona, uviđaj Foto: Mikhail Tsaryuk / Sputnik / Profimedia

22.44 Krst u Sankt Peterburgu za oproštaj od Prigožina

22.11 Objavljen spisak svih putnika palog aviona

22:08 Potvrđeno: Prigožin bio u avionu!

Rosaviatsia je potvrdila da je Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u Tverskom regionu.

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj potvrdila je da je pored Prigožina u avionu bio i komandant Vagnera Dmitrij Utkin. Još se čeka potvrda da je telo Prigožina identifikovano.

22:00 Ovako je reagovalo rusko tržište na vest o pogibiji Prigožina

21.51 "Istina je, bio je u avionu"

Poruka na Telegram kanalu, koji se povezuje sa grupom Vagner kruži društvenim mrežama, a u njoj se navodi da Prigožin jeste bio u avionu. Podsetimo, još nema zvanične potvrde da je Prigožin mrtav.

21.49 Potraga za dva tela se nastavlja

Potraga za još dvoje putnika sa spiska se nastavlja, ali za sada bezuspešno. Pronađeni ostaci moraće da budu poslati na genetsko ispitivanje radi utvrđivanja identiteta. Sada se odlučuje gde će tela biti prebačena, u Tver, ili u Moskvu, navode pojedini ruski mediji, pozivajući se na izvor iz spasilačke službe

21.38 Prva reakcija Kijeva

21.30 Oglasio se Bajden

Američki predsednik dao izjavu za novinare na jezeru Taho i komentarisao večerašnje izveštaje o padu aviona u kojem je navodno bio Prigožin.

21.14 Formirana specijalna komisija za istragu

Ruski mediji javljaju da je formirana specijalna komisija koja će izvršiti istragu o padu aviona.

"Posebna komisija je počela da prikuplja činjenične materijale o obuci posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi i zemaljskoj radio-opremi“, prenose mediji.

Kako dodaju, komisija će morati da pronađe i "ugrađena sredstva za objektivnu kontrolu za njihovo naknadno dekodiranje i analizu snimaka crne kutije".

21.12 Šta se tačno vidi na snimku?

Vojni analitičar Šon Bel analizirao je snimak na kojem se navodno vidi trenutak pada aviona i rekao je da je jasno da je avion pretrpeo neka "velika oštećenja"

20.51 Bajden obavešten o nesreći

Predsednik SAD Džozef Bajden obavešten je da je došlo do pada aviona u kojem se, kako se sumnja, nalazio Prigožin, saopštila je Bela kuća.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da "niko ne bi trebalo da bude iznenađen" ako se potvrde izveštaji da je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin bio u srušenom avionu.

Džozef Bajden Foto: Tanjug/AP

"Videli smo izveštaje. Ako se potvrdi, niko ne treba da bude iznenađen. Katastrofalan rat u Ukrajini doveo je do toga da je privatna vojska marširala na Moskvu, a sada – čini se – i do ovoga“, rekla je portparolka Saveta Adrijen Votson.

20.49 Istraga o padu aviona u toku, ispituju se sve mogućnosti

U toku je istraga o padu aviona u kojem je, kako se veruje, bio Jevgenije Prigožin a u obzir se uzimaju različite verzije događaja, uključujući "spoljni uticaj" i grešku pilota.

"Razmatraju se sve verzije onoga što se dogodilo, uključujući grešku pilota, tehničke probleme i spoljne uticaje“, rekao je izvor za RBC.

20.47 Gde je Putin?

20.33 U padu aviona stradao i Utkin?

Spekuliše se da je u letelici bio i Dmitrij Utkin, koji je bio zamenik Jevgenija Prigožina, te da je i Utkin stradao. Ove informacije još nisu zvanično potvrđene.

Dmitrij Utkin Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

20.30 Jezivi snimci kruže mrežama

Društvenim mrežama neprekidno kruže snimci na kojima se, navodno, vidi kako gori letelice u kojoj je, kako se sumnja, bio Prigožin. Još uvek nije potvrđeno da su snimci autentični.

20.26 U "sedištu" Prigožina mirno?

U hotelu Trezzini Palace u Sankt Peterburgu, koji slovi za sedište Jevgenija Prigožina je trenutno mirno i prema pisanju ruskih medija "ništa se ne dešava".

20.24 Snimljen trenutak obaranja aviona?

20.09 Drugi avion sleteo u Moskvu

Drugi avion Jevgenija Prigožina sleteo je u Moskvu. Prema Flightradaru, Embraer ERJ-135BJ "Legaci 650" sa brojem RA-02748 sleteo je u Ostafjevo.

Ranije u 17:19 po lokalnom vremenu letelica je krenula iz prestonice za Sankt Peterburg, gde je sletela u 18:27. Nakon toga se vratio i sleteo u prestonicu u 20:02. Još uvek se ne zna ko je u tom avionu.

20.02 Poslednje obraćanje

Poslednje pojavljivanje Prigožina zabeleženo je pre dva dana kada se pojavio u novom videu, a nagađalo se da se javio iz Afrike, jer je u obraćanju rekao da je temperatura vazduha gde se nalazi 50 stepeni Celzijusa.

19.52 Pronađena tela 8 ljudi

Tela 8 mrtvih pronađena su na mestu pada aviona Embraer u Tverskoj oblasti, potvrđeno je u Hitnoj pomoći.

19: 47 Ko je bio Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin (62), šef ruske privatne plaćeničke vojske Vagner grupe, postao je istaknut nakon što je preuzeo sve vidljiviju ulogu u ratu u Ukrajini, gde se njegovi plaćenici bore u korist Moskve nakon što su regularne trupe pretrpele teške poraze i izgubile teritoriju koju su osvojile na početku rata. Pročitajte opširno njegovu biografiju u našem posebnom tekstu. 

19: 45 I zvanično je potvrđeno da je šef Vagner grupe bio na listi putnika

19.34 Teroristički napad?

Jedna od opcija za uništenje letelice jeste teroristički napad na avion. Obaveštajne službe proveravaju ove informacije, prenose ruski mediji.

18: 00 Ovo je avion "Vagnera" koji se srušio u Rusiji

Ministarstvo za vanredne situacije saopštava da je reč o poslovnom džet avionu Embraer ERJ-135, dok Telegram kanal 112 precizira da je registarski broj letelice RA-RA-02795.

Ovo je model aviona u kojem je bio vođa Vagnera

17.25 Snimljen trenutak pada aviona

Na video snimku može se videti kako letelica gubi visinu, pada i završava na zemlji u gusom dimu.

Telegram kanal Grei Zone, povezan sa Vagner PMC, tvrdi da je Embraer Legaci 600 „oboren vatrom protivvazdušne odbrane na Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u Bologovskom okrugu Tverske oblasti“.

(Telegraf.rs)

Video: Poruka Jevgenija Prigožina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    23. avgust 2023 | 20:06

    Sklonio se lepo...Vise ne postoji...Novi indetitet novi zivot...Ima love...Penzijaaaa

  • Ivan Jankovic

    23. avgust 2023 | 19:46

    bate, napravio si jednu malu, a ze tebe veliku gresku koja te kosta zivota. ti se zamerio putinu,ni krenuo na moskvu sa vagnerovcima, boze. putin je izjavio jedino sto ne prasta, to je Izdaja. sve jasno ko dan.

  • Dejan

    23. avgust 2023 | 19:52

    Auuu .... Znači tako se ruska tajna služba rešava nepoželjnih.... Pobuna rešena....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA