Vreme čitanja: oko 1 min.

Temperatura pala za čak 30 stepeni: Neverovatno zahlađenje u Švajcarskoj, od vrelog sunca do snega

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od jutra pada sneg u poznatom zimovalištu Cermat, na nadmorskoj visini od 1.638 metara, zatvoreni su mnogi planinski prevoji

  • 1
Košava i kiša - Jak pljusak - Sneg - Sparno letnje vreme Foto: Shutterstock

Posle toplotnog talasa, Švajcarska je sada suočena s obilnim kišama koje su izazvale poplave i klizišta, a pao je i sneg, piše protothema.gr.

Danas, u ponedeljak, pao je sneg u poznatom zimovalištu Cermat, na nadmorskoj visini od 1.638 metara. "Temperatura je impresivno opala, u roku od četiri dana. U četvrtak je termometar pokazivao 31,2 °C. Danas u 11.15 bilo je 0,5 °C", objavila je meteorološka služba "MeteoSuisse" na platformi X (Tviter).

Mnogi planinski prelazi u Alpima, poput Gotarda i Zimblona, ostali su danas zatvoreni, zbog kiše koja je počela u petak uveče i izazvala bujice blata. Železnički saobraćaj je u pojedinim područjima otkazan zbog odrona.

Reka Rajna se izlila u dolini kroz koju protiče u Švajcarskoj, ali za sada nema opasnosti po naselja, prenela je švajcarska novinska agencija Kiston-ATS.

Obilne kiše padaju i u oblastima u kojima se govori italijanski jezik u Švajcarskoj, posebno u kantonu Tičino. Kiša će se nastaviti i sutra, navodi meteorološka služba. U planinama će ponovo padati sneg, ali to nije dovoljno da se spasu švajcarski glečeri.

Švajcarska i njen ekosistem su posebno pogođeni klimatskim promenama. Situacija u glečerima je opisana kao dramatična - između 2021-2022. izgubili su šest odsto svoje zapremine.

(Telegraf.rs)

Video: U nedelju uveče svi su gledali u nebo iznad Beograda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. avgust 2023 | 23:24

    DALI CE SE U SVETU PONOVITI ONA 1816 GODINA -GODINA BEZ LETA-SUNCA -KADA JE ZIMA TRAJALA 365 DANA I IZAZVALA BIBLIJSKIH RAZMERA GLAD ,BOLESTI I SMRT !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA