Vreme čitanja: oko 3 min.

"Dežurna doktorka nije ni bila u bolnici": Dokle se stiglo sa istragom u slučaju Aleksandre, preminule u GAK?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saznao sam šta je rekla nakon suspenzije i nakon što su joj zabranili da ima praksu, i po tome mi je jasno da ona i dalje misli da je nevina, da nije svesna šta je uradila, rekao je Aleksandrin brat Vlada

  • 3
Alexandra Ivanov Foto: Facebook/Alexandra Ivanov

Vlada Miron, brat Aleksandre Ivanov (25) koja je preminula u GAK Botošani od posledica infekcije usled smrti ploda, otkrio je nove detalje o jezivom slučaju koji je njegovu sestru koštao života.

Aleksandra, koja je bila u 13. nedelji trudnoće, primljena je u bolnicu 17. avgusta u večernjim satima zbog jakih bolova u stomaku i krvarenja. Na prijemu je ustanovljeno da joj je visok pritisak, da je anemična, i da se beba više nema otkucaje srca.

Nakon ponoći su je nakačili na infuziju i dali joj lek za smirenje, a na njene pozive lekaru koji joj vodi trudnoću i dežurnoj lekarki da joj odmah urade kiretažu jer više ne može da trpi bolove niko nije reagovao, niti ju je iko obišao.

Ujutru 18. avgusta, nešto posle 7 časova, pronađena je bez znakova života, a krv joj je curila iz nosa i usta. Uprkos reanimaciji, u 8.20 časova je proglašena smrt. Obdukcija je pokazala da je preminula od embolije pluća i zastoja rada srca usled infekcije uzrokovane smrću ploda.

Njena smrt digla je celu Rumuniju na noge i građani su danima izlazili na ulice širom zemlje i protestovali. U međuvremenu je smenjen direktor klinike gde je Aleksandra preminula.

U petak je u tužilaštvu saslušana doktorka Marijana P., koja je kobne noći bila dežurna. Saslušanje je trajalo punih šest sati. Prethodno je suspendovana sa posla na 60 dana.

Aleksandrin brat smatra da doktorka nijednog trenutka nije pokazala osećaj krivice i dodaje da bi lekari trebalo da imaju više empatije prema pacijentima.

"Smatram da zakonodavni organi treba da odrade svoj posao, doktorka je trebalo da bude osumnjičena od samog početka. Saznao sam šta je rekla nakon suspenzije i nakon što su joj zabranili da ima praksu, i po tome mi je jasno da ona i dalje misli da je nevina, da nije svesna šta je uradila", rekao je Vlada.


Brat tragično stradale Aleksandre kaže da doktorka nijednom nije obišla njegovu sestru, niti je išta uradila da joj pomogne.

"Nije je interesovalo, ništa nije uradila... Mogu da kažem da nije bila profesionalna... I poruke pokazuju da ona nije bila tamo, svedoci su isto rekli. Šta još treba?", pita Aleksandrin brat.

Alexandra Ivanov Foto: Facebook/Alexandra Ivanov

On kaže da pacijenti uopšte ne bi trebalo da mole nekog lekara da im pruži pomoć, već da bi to trebalo da se podrazumeva.

Nakon saslušanja doktorke Marijane dat je nalog za pretres domova i drugih prostorija koje osumnjičena doktorka koristi. Mediji prenose da su izdati nalozi za nekoliko osoba, ali ne navode ko je u pitanju.

Konstantin Didi Mosnegutu, direktor Udruženja lekara u Botošanima rekao je da je u toku istraga protiv lekara, ali da ne zna dokle se sa istragom stiglo.

"Ne mogu vam reći detalje, verovatno se i dalje prikuplja sva medicinska dokumentacija i saslušavaju se svi koji imaju veze sa slučajem", rekao je on.

Mosnegutu kaže da se nigde ne navodi da ona nije primila adekvatnu zdravstvenu negu, već da je do sada samo jasno da to nije upisano u bolničku listu.

"Možda je bilo medicinskih tretmana, a oni nisu imali vremena da upišu to u bolničku listu, tako ja to gledam, ali, ja nemam pristup tim dokumentima", rekao je on.

Novopostavljena direktorka GAK Botošani, dr Monika Adaskaliti rekla je da je po odluci prethodnog menadžmenta doktorka, koje je kobne noći bila dežurna, suspendovana na dva meseca, te da je ova bolnica predala svu dokumentaciju koju su nadležni zahtevali.

"Unutar bolnice se čini sve da se ovako nešto više nikada ne dogodi", rekao je dr Monika dodajući da se vrši revizija svih protokola, kako bi medicinska usluga bila što bolja.

"Trenutno posebne komisije sprovode istragu, disciplinska, etnička komisija, policija... i aktivno sarađujemo sa svim organima", rekla je direktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišel

    3. septembar 2023 | 08:51

    Stanje u zdravstvu katastrofalno.Povećavaju im plate.Čeka se i Kad jeste pauza i kad nije.Samo čekaju pare.Beže sa posla da bi privatno radili.Bar nam ne uzimajte pare za zdravstveno osiguranje.Ionako se pregledano kod privatnih lekara.

  • Anita

    3. septembar 2023 | 08:54

    Celo vreme se vrte priče kako nas svet ne voli, kako se manipuliše , a ja još nikad čula nisam da nama Srbima u svetu nisu lekari pružali pomoć! E vučicu kad budeš te lekare tu mafiju razjurio i smanjio im plate tad biće bolje! A ne svaka šuša postane lekar ili medicinska sestra, to su javne kuce legalne, zaviri malo po celoj Srbiji šta se radi po bolnicama !! SRAMOTA

  • Lord

    3. septembar 2023 | 11:22

    Ovaj predsednik lekarskog udruzenja vec brani ovu doktorku,kakvi bre tretmani,niko je nije obisao celu noc,za nju je dozivotna robija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA