Vreme čitanja: oko 4 min.

Kinezi osudili navodnog američkog špijuna na doživotnu robiju, decenijama radio neprimećen

Vreme čitanja: oko 4 min.

U svom WeChat postu, kineska špijunska agencija je objavila detalje slučaja

  • 1
John Leung Foto: Alliance for China's Peaceful Unification, USA

Peking tvrdi da je američki državljanin koji je ranije ove godine osuđen na doživotni zatvor u Kini odlikovani špijun koji je radio za američke obaveštajne službe više od tri decenije, dok pojačava kampanju upozoravajući građane da se čuvaju od strane špijunaže, javlja CNN.

Džon Šing-Van Leung, 78-godišnji američki državljanin koji takođe ima stalni boravak u Hong Kongu, osuđen je na doživotni zatvor pred kineskim sudom u maju zbog optužbi za špijunažu.

Vlasti tada nisu dale detalje o njegovom slučaju, osim da su ga uhapsili službenici državne bezbednosti u aprilu 2021.

Nekoliko meseci nakon izricanja presude, Ministarstvo državne bezbednosti, glavna kineska civilna špijunska agencija, tvrdila je u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak da su Leunga regrutovale američke obaveštajne agencije 1989. godine i da je dobio, kako je rečeno, "medalju za zasluge" za veliku količinu obaveštajnhi podataka koje je navodno prikupio.

Ministarstvo je optužilo Leunga da špijunira kineske diplomate i kineske zvaničnike koji posećuju SAD, tako što ih je mamio u prisluškivane hotele i ucenjivao ih.

Vlasti su dale minimalne detalje o Leungu kada su objavile da je u maju osuđen na doživotni zatvor. Prema saopštenju suda u to vreme, uhapsili su ga organi državne bezbednosti u aprilu 2021.

CNN ne može nezavisno da potvrdi navode protiv Leunga, a ministarstvo nije pružilo dodatne dokaze u prilog svojim tvrdnjama. Predmeti koji uključuju špijunažu – široku i nejasno definisanu optužbu – obično se vode iza zatvorenih vrata u Kini, gde pravosudni sistem ima stopu osuđujućih presuda iznad 99,9 odsto.

Staje department "upoznat" sa slučajem

U prethodnom saopštenju o Leungu, američki Stejt department je rekao da je "upoznat s osudom jednog američkog državljanina u Kini pod optužbom za špijunažu".

"Kada je američki državljanin zadržan u inostranstvu, odeljenje radi na pružanju potrebne pomoći, uključujući relevantan konzularni pristup", dodao je portparol.

Peking i Vašington su eskalirali optužbe za špijunažu jedni protiv drugih, nakon što je kontroverza oko navodnog kineskog špijunskog balona koji su oborile SAD dodatno podstakla tenzije ranije ove godine.

Poslednjih meseci, Peking je takođe pojačao napore da se suprotstavi uočenim stranim pretnjama i pojačao pozive običnim građanima da pomognu u naporima da se otkriju špijuni.

U avgustu je Ministarstvo državne bezbednosti preduzelo korak bez presedana i otvorilo javni nalog na WeChat-u, izuzetno popularnoj kineskoj aplikaciji za razmenu poruka koja ima više od milijardu korisnika. U nedeljama nakon toga, ministarstvo je koristilo platformu da više puta pozove javnost da ostane na oprezu i prijavi sumnjive aktivnosti vlastima.

U očiglednom pokušaju da pokaže da su ove pretnje stvarne, ministarstvo je objavilo dva nedavna slučaja u kojima su kineski državljani optuženi da su špijunirali za CIA nakon što su regrutovani dok su živeli u inostranstvu.

Očigledni propagandni napad dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je direktor CIA Vilijam Berns rekao da je njegova agencija "postigla napredak" u obnovi špijunske mreže u Kini nakon što je pretrpela velike neuspehe pre decenije.

Prisluškivani hoteli i zamke

CNN je ranije otkrio da je Leung bio veteranski vođa nekoliko propekinških grupa u oblasti Hjustona, koji se godinama družio sa visokim kineskim zvaničnicima. U Kini su ga državni mediji veličali kao "izvanrednog predstavnika" prekomorskih kineskih patriota zbog promovisanja razmene između SAD i Kine.

U svom WeChat postu, kineska špijunska agencija je tvrdila da je Leungova patriotska kineska ličnost sredstvo za dobijanje pristupa kineskoj obaveštajnoj službi.

Tvrdi se da su SAD obezbedile sredstva za Leunga da preuzme vodeću ulogu u više inostranih kineskih udruženja kako bi poboljšao svoj profil, i da putuje u Kinu da održava dobrotvorne događaje kako bi poboljšao svoj imidž £patriotskog filantropa£.

"Uz pomoć ovih maski, Leung je dobio instrukcije američkih obaveštajnih službi da sprovodi špijunske aktivnosti protiv naše zemlje u velikim razmerama", saopštilo je ministarstvo.

U poruci se navodi da je Leung radio kao američki doušnik više od tri decenije, počevši od 1989. godine. U postu su detaljno opisani metodi koje je Leung navodno koristio za prikupljanje obaveštajnih podataka u to vreme, uključujući približavanje kineskim diplomatama kroz obroke, svečane događaje i aktivnosti u prekomorskim kineskim udruženjima.

Ministarstvo je takođe tvrdilo da je Leung pomno pratio posete kineskih zvaničnika Sjedinjenim Državama i o njima izveštavao svoje rukovodioce.

"Sledeći planove koje je iznela američka strana, Leung bi ih doveo u restorane ili hotele u kojima su američke obaveštajne agencije unapred instalirale opremu za prisluškivanje kako bi dobili obaveštajne podatke", navodi se u postu.

"Čak je postavio zamke u pokušaju da prinudi naše osoblje na saradnju i podstakne prebeg", dodaje se.

Skandal i u Velikoj Britaniji

Najnovije optužbe protiv Leunga iz Kine stigle su iste nedelje kada je navodni kineski špijunski skandal potresao srce britanske politike.

Dvojica muškaraca uhapšena su po britanskom zakonu o službenim tajnama, usred izveštaja da je parlamentarni istraživač sa navodnim vezama sa visokim političarima Konzervativne partije, uključujući ministra bezbednosti Toma Tugendhata, uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Peking.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u nedelju da je izrazio "veoma jaku zabrinutost" kineskom premijeru zbog potencijalnog kineskog uticaja na britansku demokratiju nakon što je službenik parlamenta uhapšen zbog sumnje da je špijunirao za Peking.

Kineska ambasada u Londonu odbacila je optužbu za špijuniranje kao "potpuno izmišljenu".

(Telegraf.rs)

Video: U opštini Vučitrn zapaljena povratnička kuća domaćina Ranka Janačkovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA