≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi snimci napada Azerbejdžana na Nagorno-Karabah: Udaraju artiljerija i dronovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti Nagorno-Karabaha objavile su na Fejsbuku da je pet osoba poginulo, a 80 ranjeno u vojnim operacijama Azerbejdžana.

  • 1

Azerbejdžan je počeo "lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa".

Administracija predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva saopštila je da je spremna da se sastane sa predstavnicima jermenske zajednice regiona Nagorno-Karabah u gradu Jevlahu, pod određenim uslovima.

"Da bi zaustavili antiterorističke mere, ilegalne jermenske oružane grupe moraju da podignu belu zastavu, predaju svo oružje, a ilegalni režim se mora sam raspasti. U suprotnom, antiterorističke mere će biti nastavljene do kraja", navodi se u saopštenju administracije, koje je dobio Interfaks.

Baku je u vezi sa pozivom Stepanakerta, glavnog grada nepriznatog Nagorno-Karabaha, na pregovore, naveo da je "administracija ranije pozvala predstavnike jermenskog stanovništva koje živi u regionu Nagorno-Karabaha u našoj zemlji na dijalog kako bi razgovarali o pitanjima reintegracije".

"Ali su to svaki put odbijali", tvrde u administraciji.

Nagorno Karabah: Najmanje osam poginulih i 80 ranjenih

Vlasti nepriznate defakto nezavisne republike Nagorno-Karabaha naseljene etničkim Jermenima objavile su danas na Fejsbuku da je pet osoba poginulo, a 80 ranjeno u vojnim operacijama Azerbejdžana.

Prema navodima informativnog centra Nagorno-Karabaha, od 80 ranjenih, 15 su civili, preneo je Rojters. Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Prema njegovim rečima "azerbejdžanska vojska pokrenula kopnenu operaciju u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah (NKR)".

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.


Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama, naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan. "Zajednica Jegsahog u regionu Šuši sa ukupno 150 stanovnika našla se pod direktnom metom azerbejdžanske strane.

Oružane snage Azerbejdžana uništile su seosku školu. Nema mogućnosti za evakuaciju stanovnika, oni su potpuno okruženi Azerbejdžanom", napisao je Stepanjan na platformi X (Tviter).

Demonstracije u Jerevanu

Okupljeni na današnjem protestu u Jerevanu traže da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi s esklacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azrebejdžanu.

Građani zabrinuti zbog situacije u azerbejdžanskoj oblasti mahom naseljenoj Jermenima blokirali su sve prolaze do Trga republike u centru Jerevana.

Prisutni na trgu istakli su da veruju kako će ova bitka biti poslednja za Nagorno-Karabah i Republiku Jermeniju.

"Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike", rekao je jedan od aktivista.

Prema njegovim rečima, trenutno se rešava pitanje cele nacije i pozvao je građane da se ujedine, da svi izađu na trg i stanu uz narod u pomenutoj azerbejdžanskoj oblasti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Izvlačenje povređenih u udesu: Najmanje tri osobe poginule u udesu autobusa na putu Cetinje - Budva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA