≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hoće li uslediti ključni potez: Ovako bi mogla da izgleda kopnena ofanziva Izraela na Gazu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok Izrael ima ogromnu prednost u smislu veličine svoje vojske, tehnologije, sistema naoružanja i logistike, Hamas se tokom godina znatno prilagodio da iskoristi prednost gustog urbanog okruženja Gaze

  • 5
Izrael Hamas napadi izraelski tenk vojska Foto: Tanjug/AP

Borbe između izraelske vojske i Hamasa su imale tendenciju da prate sličan obrazac, sa kopnenim upadima koji su pokrenuti tokom godina u različitim razmerama, kojima je obično prethodila teška baraža koja gađa područja i lokacije kojima su Izraelci pristupili.

Izrael je takođe u velikoj meri koristio vazdušnu snagu i kopnenu artiljeriju i jurišne čamce u prvoj fazi kako bi gađao, kako kaže, Hamasovu vojnu infrastrukturu, uključujući vladine zgrade, policijske stanice, obalne instalacije, objekte za obuku i domove visokih zvaničnika.

Ali dok Izrael ima ogromnu prednost u smislu veličine svoje vojske, tehnologije, sistema naoružanja i logistike, Hamas se tokom godina znatno prilagodio da iskoristi prednost gustog urbanog okruženja Gaze, piše Guardian.

Kako bi geografski položaj mogao da utiče na borbe?

Geografija Gaze je ograničena za izraelske operacije i zbog toga Izraelske odbrambene snage teže da koriste iste pristupne rute.

Postoje ruralna područja, poljoprivredno zemljište pored prelaza Erez na krajnjem severu Gaze, kao i oko Bureija, južno od grada Gaze, gde postoji linija grebena koja gleda na centralnu Gazu, i istočno od Kan Junisa na jugu gde tenkovi i oklopi mogu da se kreću lakše i zauzimaju položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.

Izrael je u prošlosti koristio položaje koji gledaju na centralnu Gazu kako bi pokušao da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i drugih mesta kako bi podelio to područje.

Hamas i druge frakcije u Gazi su svesni da su to rute koje izraelske snage mogu da koriste i da će često imati prve linije odbrane u ovim oblastima, koje su u prošlosti bile poprište teških borbi.

Kako se peščani krajolik pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija gledaju na severne prilaze gradu Gazi, dok se glavni put sa severa na jug graniči sa industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.


Teren u centru Gaze i na istoku kod Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i visoke zgrade na prilazu pružile su štit Hamasu.

Izrael, vojska, tenkovi, Pojas Gaze Foto: Tanjug/AP

Da li bi Izraelci mogli da krenu na gradove?

Izraelske snage su iskusile teške napade dok su pokušavali da napreduju u glavne urbane centre. Hamas i druge frakcije imaju protivtenkovske mine i protivtenkovske navođene rakete koje su efikasno koristili zajedno sa minobacačima.

Jedne noći borbi u naseljenom području Šujeije tokom rata 2014. godine, Izrael je izgubio 13 vojnika u zasedi koja je uključivala protivtenkovsku minu i vatru iz mitraljeza.

Iako izraelska vojska ima iskustva u borbi sa oklopom u palestinskim gradovima, ne samo na Zapadnoj obali tokom druge intifade, sada se veruje da Hamas ima velike zalihe protivtenkovskih raketa Kornet koje su efikasno korišćene, uključujući i Hezbolah u Libanu, protiv izraelskih glavnih borbenih tenkova.

Grupa je takođe razvila bespilotne letelice opremljene municijom koje se široko koriste u Ukrajini i koje mogu da bacaju bombe na vozila i trupe, što predstavlja novu pretnju.

Izrael, vojska, tenkovi, Pojas Gaze Foto: Tanjug/AP

Kako bi Hamas mogao da odgovori?

Hamas ima višegodišnje iskustvo u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i efikasna urbana snaga. Ima jezgro iskusnih borbenih vođa, koji su blisko upoznati sa izraelskim načinom borbe, neki od njih govore hebrejski i detaljno su proučavali izraelsku vojsku.

Veliki problem za Izrael u bilo kakvom pokušaju kopnene ofanzive je to što će morati da se suoči sa pripremljenim Hamasovim položajima, uključujući borbene tunele koji su uveliko razvijeni tokom godina i u nekim slučajevima opremljeni komunikacionim sistemima.

Tamo gde su Hamasove mreže tunela nekada bile rudimentarne, inženjeri sada imaju značajno iskustvo u izgradnji čvrstih i dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će se koristiti kao komandni centri i za raspoređivanje boraca.

I dok je Izrael nekada imao jasnu prednost u nadzoru nad Gazom, jeftini i lako dostupni civilni dronovi koje je nabavio Hamas izjednačili su teren, omogućavajući im da posmatraju izraelske linije.

Može li Izrael da zauzme Gazu?

Iako Izrael verovatno ima vojne kapacitete i volju nakon subotnjeg napada, cena će verovatno biti velika za izraelsku vojsku i palestinske civile, uz rizik da se izraelski taoci drže na toj teritoriji.

Potpuna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i verovatno izvan mogućnosti Izraela da upravlja na duži rok, što sugeriše da, ako Izrael krene u punu invaziju, njegov cilj će verovatnije biti sveobuhvatni poraz Hamasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • problem

    11. oktobar 2023 | 07:52

    nepratite svetske vesti. izraelska armija uputila je upozorenje žiteljima gaze ko želi da živi neka krene ka južnoj granici. kad izraelska armija krene da čisti (you stay you die) niko neće ostati živ.

  • #

    11. oktobar 2023 | 07:55

    izrael palestincima u gazi je iskličio struju zatvorio napajanje vode a ni namirnice nemogu da dobiju

  • Doca

    11. oktobar 2023 | 08:53

    Vučiću, uči od ovog rata i spremi (ako već nisi) narod na odbranu gradova na severu KiM. Zapamti čoveče, šiptari napadaju Srbe koji tu žive i koji moraju da brane svoju kuću. GERILSKA BORBA. Da vidimo da li baš svi oni imaju ... da upadnu u tuđe dvorište. Dosta sa kukanjem u Srbiji, žali se u UN i organizuj narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA