≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bajden danas u rizičnoj poseti Izraelu, do sad obišao jednu zemlju u ratu: Šta je cilj puta na Bliski istok?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ciljevi posete, koju je u ponedeljak uveče potvrdio njegov najviši diplomata, nose sa sobom značajne rizike za predsednika dok radi na sprečavanju širenja krize na Bliskom istoku

  • 3

Američki predsednik Džo Bajden će danas doputovati u vanrednu ratnu posetu Izraelu u želji da pokaže čvrstu podršku zemlji dok radi na eliminisanju Hamasa, istovremeno tražeći načine za ublažavanje humanitarnih patnji u Gazi. Bajden se oko ponoći po našem vremenu ukrcao u predsednički avion, koji bi trebalo da ga odvede na sastanak sa Netanjahuom.

Ciljevi posete, koju je još u ponedeljak uveče potvrdio njegov najviši diplomata, nose sa sobom značajne rizike za predsednika dok radi na sprečavanju širenja krize na Bliskom istoku.

Saradnici su rekli da je Bajden izrazio veliko interesovanje za putovanje nakon što ga je tokom vikenda pozvao premijer Benjamin Netanjahu, kojeg Bajden poznaje četiri decenije.

Ponedeljak je proveo razmatrajući o putu u Beloj kući sa svojim najvišim savetnicima za nacionalnu bezbednost i obaveštajne službe, prenosi CNN.

U međuvremenu, u Tel Avivu, državni sekretar Entoni Blinken imao je maratonsku sesiju sa najvišim izraelskim zvaničnicima kako bi razgovarali o otvaranju Gaze za humanitarnu pomoć i sprečavanju civila da budu uhvaćeni u odgovor Izraela na terorističke napade.

Džo Bajden Bendžamin Netanjahu Foto: Tanjug/AP

Najavljujući Bajdenov put u sredu nakon više od sedam sati pregovora, Blinken je rekao da su se SAD i Izrael "složili da razviju plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć donatorskih nacija i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi".

Međutim, Bajdenov put na Bliski istok pretrpeo je promene u poslednjem trenutku. Naime, američki predsednik trebalo je i da otputuje u Jordan, gde je trebalo da se sastane sa kraljem Abdulahom Drugim, predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem i predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom. Ipak, nakon što je u utorak uveče gađana bolnica u Gazi, svoj sastanak sa Bajdenom je prvo otkazao Abas, a onda je stigla i vest iz Jordana da se samit lidera otkazuje.

Iz Bele kuće su naknadno saopštili da prvi čovek SAD neće na kraju ići u Aman, obrazlažući da je odluka doneta nakon konsultacija sa kraljem Abdulahom.

"Posle konsultacija sa jordanskim kraljem i u svetlu dana žalosti koje je najavio predsednik Palestinske uprave Abas, predsednik Bajden će odložiti svoje putovanje u Jordan i planirani sastanak sa ova dva lidera i predsednikom Egipta Sisijem", navodi se u saopštenju Bele kuće i dodaje da je dogovoreno da ostane u redovnom kontaktu sa njima u narednim danima.

Podsetimo, najviši američki diplomata se proteklih dana odvojeno sastao sa trojicom lidera – koji su svi osudili situaciju u Gazi.

Entoni Blinken, sklonište, Tel Aviv, Izrael Foto: Tanjug/AP

Inače, bezbednosni rizici diplomatske posete Izraelu bili su jasno ilustrovani u ponedeljak kada je Blinken, tokom sastanka sa Netanjahuom, bio primoran da ode u sklonište nakon što su vazdušne sirene upozorile na dolazeće rakete.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da su pažljivo odmerili rizike predsedničke posete i da smatraju da je ona dovoljno bezbedna i da se izvrši i najavi unapred.

Predsednikova poseta će se nadovezati na Blinkenovu višednevnu turneju po Bliskom istoku, koja dolazi u trenutku kada SAD pokušavaju da uspostave delikatan balans pružanja nepokolebljive podrške vojnim operacijama Izraela uz ublažavanje humanitarne katastrofe u Gazi i sprečavanja da se rat proširi na druge frontove.

"Bajden će jasno staviti do znanja da želimo da nastavimo da radimo sa svim našim partnerima u regionu, uključujući Izrael, da dobiju humanitarnu pomoć i ponovo da obezbedimo neku vrstu bezbednog prolaza za civile da izađu", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Uoči Bajdenove posete nije bilo jasno da li je postignut bilo kakav napredak na otvaranju prelaza Rafa u Egiptu - jedinog održivog puta za pristup Gazi. Blinken je rekao da je dogovor o radu na planu postignut na zahtev SAD i da oni "pozdravljaju posvećenost vlade Izraela da radi na njemu".

"Ključno je da pomoć počne da pristiže u Gazu što je pre moguće", rekao je Blinken, napominjući da SAD dele "izraelsku zabrinutost da bi Hamas mogao da zauzme ili uništi pomoć koja ulazi u Gazu ili na drugi način spreči da stigne do ljudi kojima je potrebna".

"Ako Hamas na bilo koji način blokira da humanitarna pomoć stigne do civila, uključujući i zaplenu same pomoći, mi ćemo biti prvi koji će to osuditi. I radićemo na tome da se to više ne ponovi", rekao je on.

Bajden se, kako je rekao, "veoma raduje daljem razgovoru o tome" tokom svoje posete.

Osim pokazivanja podrške Izraelu, putovanje će poslati upozorenje drugim igračima u regionu, odnosno Iranu i njegovom zastupniku Hezbolaha u Libanu, o daljem angažovanju u sukobu.

Ali to će takođe bliže povezati Bajdena sa izraelskim odgovorom u Gazi, uključujući zabrinutost zbog rastuće humanitarne krize, i mogao bi delovati kao prećutno odobravanje Netanjahuovih odluka.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je da bi poseta Bajdena imala "strateški značaj" za ceo Bliski istok.

Poslednji put da je Bajden u poslednjem trenutku i veoma tajnovit putovao u inostranstvo bio je u februaru, kada je posetio Kijev, u Ukrajini, povodom jednogodišnjice ruske invazije.

IDF: Poseta Bajdena neće komplikovati ili odložiti potencijalni upad u Gazu

Izraelska vojska ne očekuje da će planirana poseta američkog predsednika Džoa Bajdena zakomplikovati ili odložiti bilo kakvu kopnenu invaziju na Gazu, rekao je portparol za CNN u utorak.

Portparol međunarodnih odbrambenih snaga Izraela, potpukovnik Džonatan Konrikus, rekao je za CNN da veruje da Bajden podržava izraelsku kampanju da porazi Hamas.

"Mislim da je predsednik takođe rekao da "Hamas treba da bude uništen", a to je upravo naš vojni cilj", rekao je Konrikus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    18. oktobar 2023 | 08:19

    Otisao da padne i tamo. Jos par mesta na svetu, i obara rekord 😂

  • Džontra

    18. oktobar 2023 | 09:06

    Nisam siguran da li on uopšte zna koje je države predsednik, a kamo li gde putuje

  • Shandor

    19. oktobar 2023 | 10:12

    Kad on stigne sve utihne. Svi pazljivo slusaju sta ce da izvali. Sad je utripovao da je rodjen u Izraelu, a rodjen 1942? Pazite ga, mozda zaluta u Gazu, sta ce tamo da lupeta niko nezna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA