Vreme čitanja: oko 3 min.

Silvio Berluskoni naslednicima ostavio milijarde i jedan problem vredan 20 miliona evra: Kako će ga rešiti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Procenjuje se da je bivši italijanski premijer potrošio 20 miliona evra na umetnička dela, često kupujući na TV aukcijama

  • 0
Silvio Berluskoni, FK Milan Foto: Tanjug / AP

Naslednici Silvija Berluskonija nasledili su njegove milijarde, ali se sada nalaze u dilemi: šta da urade sa njegovom ogromnom kolekcijom uglavnom bezvrednih umetničkih dela, uključujući slike golih žena i Madone, koje su pohranjeni u magacinu preko puta njegove kuće u blizini Milana.

Bivši italijanski premijer, koji je preminuo u junu u 86. godini, navodno je nakupovao oko 25.000 dela u poslednjih nekoliko godina, a većinu je, kako piše Guardian, kupovao na TV aukcijama sa željom da postane vrhunski kolekcionar.

Vitorio Sgarbi, podsekretar u ministarstvu kulture, likovni kritičar i blizak Berluskonijev prijatelj, rekao je da se opsesija za kupovinom umetničkih dela prodatih putem TV aukcija, ozbiljno zahuktala 2018. godine, a uzrok su Berluskonijeve noći bez sna.

On je za Report, istraživačku seriju emitovanu o Rai, rekao da je Berluskoni potrošio oko 20 miliona evra na ono što je Sgarbi opisao kao kolekciju "kora", a čini se da je fokus bio na kvantitetu, a ne na kvalitetu.

Prema listu La Repubblica, kolekcija je teret za petoro Berluskonijevih potomaka, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice što održavanje ogromnog skladišta gde su pohranjena "umetnička dela" košta 800.000 evra godišnje. Skladište se inače nalazi prekopute vile San Martino, Berluskonijeve glavne rezidencije u Arkoru kod Milana.

Jedan od prvih stručnjaka koji je dobio poziv od Berluskonija tokom kasnonoćne TV aukcije bio je Lukas Vianini, koji je tada postao glavni kustos milijardera.

"Bilo je to 2018. kada mi je telefonski operater rekao da je Berluskoni zvao“, rekao je Vianini za Report. Vianini je kasnije pozvan u Vilu San Martino.

"Prvo što sam video bio je Dudu (pas), a onda se pojavio Berluskoni“, rekao je on.

Marina Berlusconi Luiđi Berluskoni, Marina Berluskoni (levo) i Marta Fašina / Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Vianini je rekao da je kurirao slike, uključujući pejzaže i one koje prikazuju Berluskonijeve omiljene gradove, Milano i Pariz. Opisujući skladište preko puta vile San Martino, Vianini je rekao: "Berluskoni je voleo da sve bude u redu... to nije bilo skladište, više je bio butik".

Veruje se da su u Berluskonijevom skladištu smeštene brojne slike golih žena, iako je nejasno odakle su one nabavljene.

Stotine slika religioznih ličnosti stiglo je iz Galleria Nevarte, od trgovca u blizini Napulja. Vlasnik Đuzepe De Gregorio rekao je za Report da nije mogao da veruje kada je dobio poziv od Berluskonija da se raspita za sliku vrednu 150 evra.

"Rekao je: 'Uzeću je'", priseća se De Gregorio svog razgovora sa Berluskonijem.

Poslovni odnosi i prijateljstvo između njih su procvetali, a De Gregorio je Berluskoniju poklonio mermernu statuu političara od tri metra za njegov rođendan, koju je Berluskoni postavio ispred ogromnog autoportreta izloženog u skladištu.

La Repubblica piše da porodica Berluskoni planira da uništi umetničku kolekciju, osim nekoliko komada za koje se smatra da su najvredniji.

"Ne znam da li je uništavanje tih slika već počelo. Znam da, barem na umetničkom nivou, to ne bi bio zločin", rekao je Sgarbi, preneo je list.

Berluskoni je iza sebe ostavio imperiju koja je uključivala fudbalski klub, imanja, jahte i njegovu glavnu imovinu, Mediaset, najveću italijansku komercijalnu mrežu, vrednu više od 6 milijardi evra. Naslednici su, uglavnom, njegova deca. Takođe je ostavio 100 miliona evra svojoj partnerki Marti Fašini, 100 miliona evra svom bratu Paolu i 30 miliona evra Marčelu Del'Utriju, bivšem senatoru iz njegove partije Forca Italia, koji je služio zatvorsku kaznu zbog povezanosti sa mafijom.

Veruje se da porodica razmišlja o pretvaranju vile San Martino, gde je Berluskoni bio domaćin poslovnih i političkih sastanaka, kao i nekih od njegovih čuvenih "bunga bunga" zabava, u muzej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA