Vreme čitanja: oko 1 min.

Liban uputio apel Izraelu: "Zaista, ne želimo rat"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Habib je rekao da je Hezbolah nemoguće kontrolisati

  • 0
Liban, Izrael, zastava, libanska zastava Foto: Lukas Bittner / Alamy / Alamy / Profimedia

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib traži od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre, rekavši za CNN da će se "tada tačno znati ko šta počinje“.

Habib je rekao da je Liban veoma zabrinut da će se rat proširiti na region.

"Zaista, ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Razgovaramo sa više grupa. Ali, nemoguće je kontrolisati, jer sve zavisi od toga šta će se dogoditi u Gazi", rekao je Habib.

Dok se Izrael priprema za sledeću fazu rata sa Hamasom u Gazi, grupa Hezbolah koju podržava Iran razmenjuje vatru sa izraelskim snagama preko granice na jugu Libana.

"Vlada Libana, sve što se dešava sa njihove suverene teritorije, za to je odgovorna i biće smatrana odgovornom. Ovo je suverena država. Ima kontrolu nad svojim granicama. Oni imaju odgovornost da osiguraju da teroristi poput Hezbolaha, terorističke vojske, ne pokrenu napade na Izrael", rekao je ranije danas portparol izraelskih odbrambenih snaga, potpukovnik Peter Lerner.

U odgovoru na Lernerove komentare, ministar spoljnih poslova Habib je rekao da Izrael "pogoršava situaciju svojim pričama".

"Hajde da pozovemo na prekid vatre i da vidimo šta će se desiti. Umesto da pretimo", rekao je on.

Upitan da li njegova vlada ima kontrolu nad Hezbolahom, Habib je rekao: "Ljudi su ovde međusobno povezani, politički, pa čak i krvno. Dakle, ne možemo ih sprečiti da se osvete ako će zaista situacija u Gazi biti gora nego što je sada".

Habib je rekao da je Hezbolah nemoguće kontrolisati.

"Hezbolah ne žele rat. Ali mislim, ne možete ga kontrolisati. Sve zavisi, opet, od toga šta se dešava u Gazi, od invazije Izraela na Gazu", dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA