Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je to tačno rekao generalni sekretar UN što je razbesneo Izrael?

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je izjavio da "žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa", dodajući: "A ti užasni napadi ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda"

  • 19
Antonio Gutereš Moldavija Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u utorak da se smrtonosno divljanje Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu "nije dogodilo u vakumu", već je došlo kao posledica toga što "palestinski civili trpe godinu zagušljive okupacije" od strane izraelskih snaga.

Njegovi komentari, manje od tri nedelje nakon brutalnih napada Hamasa i ubistava na izraelskom tlu, razbesneli su izraelske zvaničnike, pise CNN.

Takođe, on je izjavio da "žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa", dodajući: "A ti užasni napadi ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda. ... Čak i rat ima pravila".

"Važno je takođe priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakumu. Palestinski narod je bio podvrgnut zagušljivoj okupaciji 56 godina", rekao je on na Savetu bezbednosti u utorak.

Palestinci su "videli kako njihovu zemlju neprestano gutaju naselja i trpi nasilje", rekao je on.

On je ponovio svoj apel za "trenutni humanitarni prekid vatre" i pozvao na rešenje dve države za uspostavljanje nezavisne Palestine uz Izrael.

Njegovi komentari naljutili su izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena, koji je bio u sali dok je Gutereš govorio.

"U kom svetu živite?" rekao je Koen. "Definitivno, ovo nije naš svet."

"Posle masakra 7. oktobra, nema mesta za uravnotežen pristup. Hamas mora biti izbrisan sa lica planete!", Koen je napisao u objavi na društvenim mrežama u utorak.

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan pozvao je Gutereša da podnese ostavku, rekavši da je "izrazio razumevanje za terorizam i ubistva".

Izrael je doneo odluku i da obustavi vize za zvaničnike UN nakon komentara Gutereša, a Netanjahu je odbio sastanak sa njim.

Gutereš je reagovao danas na sve što se događa i rekao da je šokiran pogrešnim tumačenjima njegove izjave.

"Šokiran sam pogrešnim predstavljanjem nekih mojih izjava... kao da opravdavam terorističke akte Hamasa. To je laž. Bilo je suprotno. Verujem da je neophodno da se sve ispravi – posebno iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama", rekao je Gutereš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UN

    25. oktobar 2023 | 17:21

    Rekao je istinu, kamen bi zaplakao od onih prizora, neko bi ozbiljno trebao da odgovara za zločine koje Jevreji čine nad Palestincima ne sad nego konstantno, ne samo otkad se desilo ovo od 7.oktobra.

  • Невена

    25. oktobar 2023 | 17:21

    Нешто нам нису тако "објективни" ( ни једни ,ни други , ни тећи ... ) када је ријеч о Косову и Метохији.

  • Rajko

    25. oktobar 2023 | 17:19

    Dobro Im je rekao,Israelci bi sad da pobiju par stotina hiljada Palestinaca kao I Ameri što su pobili Japanaca kao osveta za Perl Harburg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA