Vreme čitanja: oko 2 min.

Hamas je Joniju oteo decu i pred njima ubio njihovu baku: Kada smo ga zagrlili, rekao nam je samo jedno

Vreme čitanja: oko 2 min.

O otmici sam saznao iz videa koji je Hamas postavio. Saznao sam da je njihova baka ubijena pred njihovim očima. A to su dve bebe, one bi trebalo da su u obdaništu i da se igraju, ne da budi u ko zna kakvim uslovima, ispričao je Jani

  • 0
Joni Ašer, porodice otetih Foto: Privatna arhiva

Mnoge porodice u Izraelu, Nemačkoj, Americi, Tajlandu, ali i Srbiji i dalje ne znaju sudbinu svojih najmilijih, koje je oteo Hamas u krvavom napadu 7. oktobra i odveo ih u Gazu.

Najnovije procene izraelske vojske jeste da je oteto 242 ljudi, a samo je njih pet vraćeno svojim porodicama.

Dok čekaju vesti o svojim roditeljima, supružnicima, deci...svi strepe od onog najgoreg - da ih više nikad neće zagrliti.

Među njima je i Joni Ašer, kojem je Hamas oteo suprugu i dve ćerkice. Joni, sa kojim je ekipa Telegraf.rs danas razgovarala u Izraelu, i dalje ne zna gde su njegova četvorogodišnja ćerkica Raz, dvogodišnja Aviv i supruga Doron.

Kobnog 7. oktobra Doron je sa ćerkicama bila kod majke u kibuc Nir Oz, da proslave praznik... U jutarnjim časovima teroristi su im upali u kuću i sve su ih odveli. Njegova tašta je ubijena, a on se nada da će ponovo zagrliti svoje tri gracije i da će se Raz, Aviv i Doron vratiti kući.

I dok je glavna poruka sa kojom se naši reporteri sreću u Izraelu "jedini cilj je poraz i potpuna eliminacija Hamasa", Jonijeva poruka je drugačija.

"Nema pobede bez povratka otetih. Jedina šansa da se oporavimo od ovog novog holokausta je pobeda. A jedina šansa za pobedu je oslobađanje talaca. Oslobađanje je jedina motivacija i ljudi i vojnika. Možete da uništite Hamas, možete da uništite Hezbolah, možete da uništite Iran, ali jedina pobeda je oslobađanje talaca" rekao je Joni.


On je potom ispričao i potresne detalje jezivog napada te subote, kada je u danu ubijeno više od 1.300 ljudi.

"Militanti su 7. oktobra upali na teritoriju Izraela, u zajednice i obezglavljivali bebe, ubadali trudnice, cele porodice žive spaljivali... O otmici sam saznao iz videa koji je Hamas postavio. Saznao sam da je njihova baka ubijena pred njihovim očima. A to su dve bebe, one bi trebalo da su u obdaništu i da se igraju, ne da budi u ko zna kakvim uslovima", tvrdi Joni.

Kako kaže, on ne zna šta njegove ćerke jedu, kako se greju kada je hladno ili kako se hlade kada je vruće.

Na rastanku smo prišli Joniju. U očima su mu se jasno videli strah, tuga, iščekivanje... Ipak, uspeo je da nam se nasmeši.

"Gospodine Joni, ne možemo da lažemo i pričamo da razumemo i znamo kako se osećate. Ne, nikako. Iskreno, ne bismo voleli da ikada iskusimo nešto slično. Samo znamo da želimo da se ova noćna mora što pre okonča i da vam se supruga i ćerkice vrate", rekli smo mu.

Zastao je, pogledao nas pravo u oči, i kratko rekao "hvala". A onda je pao jedan iskren i čvrst zagrljaj.

"Hvala vam od srca. Hvala vam što ste došli. Hvala za sve. Verujem da će nam se ispuniti želja i da će se taoci, a među njima moja supruga i ćerke, uskoro vratiti živi i zdravi", rekao je Joni.

(Telegraf.rs)

Video: "Ako ne krenemo na Hamas, doći će po vas u Srbiju, u Evropu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA