Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanska nuklearna podmornica krenula da tone, posada sprečila katastrofu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanska nuklearna podmornica krenula da tone, posada sprečila katastrofuali da je sistem na vreme prepoznao kvar

  • 0
Britanska podmornica klase Vangard Foto: LA(P) RITCHIE HARVEY / AFP / Profimedia

Nuklearna podmornica britanske kraljevske mornarice danas je zbog kvara počela da roni preduboko, jer je glavni merač dubine otkazao, ali je posada na vreme reagovala i sprečila katastrofu, potvrdio je danas izvor britanskog Ministarstva odbrane.

Incident se dogodio na neimenovanoj podmornici klase Vangard, koja nosi britanske nuklearne rakete "trident", ali je na sreću sekundarni merač dubine i dalje radio i ukazao na kvar, preneo je Bi-Bi-Si.

Izvor odbrane je rekao da je "problem postojao i da je bilo zabrinjavajuće", ali da ga je "sistem prepoznao na vreme".

Navodi se da je podmornica još u nivou svojih granica za bezbedno delovanje, ali da je ronila preduboko pre nego što je podignut alarm.

Istraga o incidentu sprovedena je u Kraljevskoj mornarici, rekao je izvor.

Detalji o incidentu na toj podmornici prvi put su objavljeni u novinama "The Sun", pre više od godinu dana i uočen je dok se spremala da izađe u patrolu, a inženjeri su upozorili posadu na kvar kada je podmornica ronila.

Podmornice moraju biti dovoljno jake da izdrže ogromne pritiske okeana prilikom ronjenja, a sigurnosni sistemi su ugrađeni u podmornice s nuklearnim naoružanjem, kako bi bilo sprečeno eskaliranje problema.

Kraljevska mornarica saopštila je da njene podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze i da, iako ne komentariše operacije, bezbednost njenog osoblja uvek je najviši prioritet.

Podmornice Vangard se nalaze u Faslejnu u Škotskoj i, prema Kraljevskoj mornarici, obično imaju posadu od 132 oficira i mornara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obalska straža skače na podmornicu u pokretu punu kokaina u neverovatnom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA