≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izrael postigao dogovor sa Hamasom o oslobađanju 50 talaca u zamenu za višednevni prekid vatre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jutrošnjem glasanju bez presedana, izraelska vlada je odobrila sporazum kojim se obezbeđuje oslobađanje oko 50 talaca koje je Hamas oteo tokom terorističkog napada 7. oktobra

  • 0
Izrael komemoracija mesec dana od napada Hamas Foto: Tanjug/AP

Vlada Izraela odobrila je rano jutros dogovor sa Hamasom o oslobađanju 50 talaca u zamenu za višednevni prekid vatre.

Izrael veruje da bi Hamas potencijalno mogao da pusti još oko 30 majki i dece i da bi zastoj od četiri dana u borbama mogao biti produžen za dodatni dan na svakih 10 oslobođenih izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Na jutrošnjem glasanju bez presedana, izraelska vlada je odobrila sporazum kojim se obezbeđuje oslobađanje oko 50 talaca koje je Hamas oteo tokom terorističkog napada 7. oktobra.

U saopštenju vlade u kojem se objavljuju rezultati glasanja nije precizirano kako su ministri glasali, ali uprkos ranijem protivljenju sporazumu, krajnje desničarska partija Verski cionizam glasala je "za", a protiv su glasali samo članovi ultranacionalističke frakcije Otzma Iehudita ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira.

Nisu svi detalji sporazuma zvanično objavljeni u javnosti, ali je neimenovani zvaničnik izraelske vlade na brifingu za novinare rekao da se očekuje da će u okviru sporazuma biti pušteno na slobodu 50 izraelskih državljana, uglavnom žena i dece, u grupama od 12-13 ljudi dnevno.

Zauzvrat, Izrael je pristao na prekid vatre na najmanje četiri dana, i to prvi put od izbijanja rata. Vlada je glasanjem potvrdila uslove sporazuma bez detalja u vezi sa bilo kojim drugim izraelskim ustupcima.

Vlada Katara potvrdila dogovor o primirju 

Vlada Katara je danas najavila sprovođenje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa koji će doneti četvorodnevnu obustavu borbi, navodeći da će za jedan dan objaviti kada će tačno stupiti na snagu primirje tokom kojeg će 50 talaca Hamasa biti fazno oslobađano u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael.

U saopštenju se navodi da će oslobođeni sa obe strane biti žene i deca, a očekuje se i veći priliv humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi.

Oslobađanje talaca počeće otprilike 24 sata nakon što dogovor odobre sve strane, rekao je danas visoki zvaničnik Bele kuće koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o ovim osetljivim pitanjima.

U međuvremenu predsednik SAD Džozef Bajden u utorak je pozdravio dogovor Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenih talaca. Prema Bajdenovim rečima, dogovor bi trebalo da doprinese i povratku većeg broja američkih taoca, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA