Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmlađi ima 14 godina, žena najpoznatija među zatvorenicima: Spisak Palestinaca koje će osloboditi Izrael

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su imena svih 300 zatvorenika javno dostupna, portparol Ministarstva je izjavio da neće svi biti oslobođeni

  • 3
Palestina Foto: Tanjug/aP

Izraelska vlada pristala je juče na dogovor koji podrazumeva da će pustiti 150 palestinskih zatvorenika i obezbediti višednevni prekid vatre u zamenu za osobađanje 50 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze. To primirje stupilo je jutros na snagu.

Prema pomenutom dogovoru Izrael će za svakih deset dodatnih oslobođenih talaca obezbediti još jedan dan prekida vatre.

Izraelsko ministarstvo pravde objavilo je spisak Palestinaca koji će potencijalno biti oslobođeni. Uglavnom se radi o ženama i tinejdžerima.

Novinari Sky news-a imali su uvid u ovaj dokument.

Ko su palestinski zatvorenici?

U njemu se vaodi da je u izraelskim zatvorima oko 300 Palestinaca. Od toga deset odsto, odnosno 33 njih su žene. Većina zatvorenika ima 19 ili više godina.

Među zatvorenima ima i dece i to njih petoro ima 14, šestoro 15, 37 njih ima 16, 76 ima 17 i 146 je tek napunilo 18 godina.

Među najpoznatijim licima na spisku je Isra Jabis koja je osuđena na deset godina zatvora nakon što je boca sa gasom koju je imala sa sobom eksplodirala na jednom kontrolnom punktu.

Ona je u centar pažnje dospela nakon što je tražila da joj Izrael plati operaciju kako bi se oporavila od opekotina koje je zadobila tokom eksplozije.

Vlasti su, očekivano, odbile njen zahtev.

Najmlađa među ženama je Nofoze Hamad (15). Ona je osuđena za pokušaj ubistva koji je povezan sa terorističkim aktivnostima. Osuđena je na 12 godina zatvora jer je nožem izbola Jevrejku, pišu lokalni mediji.

"Deca su bila sa mojom ženom kada ju je napala. Obećali smo joj da je više nikada neće videti. Obećali smo da će do kraja života biti u zatvoru", kazao je muž čiju je ženu povredila Nofoze.

On je dodao da ne zna šta će se desiti ukoliko jednog dana njegova žena otvori vrata "i vidi đavola pred sobom".

Iako niko od zatvorenima koji će biti oslobođeni nisu osuđeni za ubistvo, među njima je 117 njih koji su optuženi za pokušaj ubistva.

Među ostalim zatvorenicima su oni koji su osuđeni zbog podržavanja terorizma, piromaniju, nošenje eksploziva i kamenovanja Izraelaca.

Polovina njih nije povezana ni sa jednom terorističkom organizacijom, a svega 50 njih dovodi se u vezi sa Hamasom.

Mnogi od njih držani su u zatvorima bez suđenja, a ovaj potez osudile su mnoge organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

Iako su imena svih 300 zatvorenika javno dostupna, portparol Ministarstva je izjavio da neće svi biti oslobođeni.

"S obzirom na to da sporazum predviđa tri palestinska zatvorenika za svakog taoca, mi pripremamo 300 za slučaj da teroristi odluče da oslobode 100 talaca, što će čak i tada značiti samo 40 odsto njih", rekao je on.

Pored toga, građani imaju mogućnost da se žale na puštanje određenih zatvorenika ako se obrate nadležnima u roku od 24 sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA