≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Pušteni taoci helikopterom prebačeni u bolnice: Izraelci dobili spisak talaca koji će u subotu biti pušteni

Vreme čitanja: oko 9 min.

Tokom naredna četiri dana, najmanje 50 žena i dece će biti oslobođeno, a procenjuje se da će 190 ostati u rukama Hamasa

  • 5
Mapa Izraela, Pojas Gaze, rat u Izraelu Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Činjenice: 

  • Hamas oslobodio 13 Izraelaca i 12 Tajlanđana
  • Počelo četvorodnevno primirje između Hamasa i Izraela
  • Oglasile se sirene u izraelskim pograničnim gradovima
  • Izrael će danas pustiti jedan deo palestinskih zatvorenika

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, prenosi Tajms of Izrael.

U poslepodnevnim časovima oslobođeno je 13 izraelskih talaca koje su militanti držali u Gazi, a zatim i 39 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Tokom naredna četiri dana, najmanje 50 žena i dece će biti oslobođeno, a procenjuje se da će 190 ostati u rukama Hamasa.

U istom periodu, očekuje se da će 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika, od kojih su neki osuđeni za pokušaj ubistva, biti oslobođeno. Sporazumom se podstiče dodatno oslobađanje talaca, a Izrael je pristao na dodatni dan primirja za svakih deset dodatnih talaca koje Hamas oslobodi.

Njime je takođe predviđena isporuka goriva i humanitarne pomoći u Gazu tokom prekida vatre, prvog otkako je Hamas izazvao rat pre skoro sedam nedelja napadom na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteto 240 talaca.

Iz časa u čas:

00:24 Izrael obavestio porodice talaca koji će u subotu biti pušteni

Nakon što je Izrael sinoć dobio spisak koji taoci će biti pušteni u subotu, oni su obavestili porodice, javlja Times of Israel.

22.25 Oslobođeni taoci helikopterom prebačeni u bolnicu

Helikopter sa taocima koji je oslobodio Hamas sleteo je u dečiji medicinski centar Šnajder u Petah Tikvi.

21.36 Stigao sutrašnji spisak

Izrael je dobio spisak talaca koje Hamas treba da oslobodi u subotu - drugog dana primirja, potvrdio je izraelski zvaničnik.

Navodno spisak ima 13 imena, kao i danas, ali na spisku je više dece.

20.30 Bajden: Ovo je samo početak

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da su od jutros, "prema dogovoru koji je postigla opsežna američka diplomatija", borbe zaustavljene na četiri dana kako bi se omogućila pauza za oslobađanje više od 50 talaca.

Bajden je potvrdio da je oslobođeno 13 izraelskih talaca, uključujući starije žene i majke sa malom decom, od kojih su neki mlađi od šest godina. Istakao je da je pušteno i nekoliko tajlandskih i filipinskih državljana.

"To je samo početak, ali do sada je išlo dobro", rekao je Bajden.

On je rekao da se očekuje da još talaca bude sutra pušteno na slobodu.

19:34 Palestinski pritvorenici ušli na Zapadnu obalu

Palestinski pritvorenici pušteni su preko kontrolnog punkta Bejtunija na Zapadnoj obali, u blizini Ramale.

Izraelski zvaničnici objavili su spisak od 39 Palestinaca koji su oslobođeni.

19.20 Oglasio se Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je oslobađanje talaca koje je Hamas oteo u terorističkim napadima 7. oktobra na Izrael.

"Upravo smo završili povratak prvih naših talaca: dece, njihovih majki i žena. Svaki od njih je ceo svet", rekao je Netanjahu i dodao da je izraelska vlada posvećena povratku svih talaca.

19.11 Snimljen trenutak kada taoci ulaze na teritoriju Izraela

19.03 Pušteni zatvorenici stigli na kontrolni punkt

Autobusi sa palestinskim ženama i decom koji su bili u zatvoru u Izraelu viđeni su kako stižu na kontrolni punkt Bejtunija nakon što su pušteni iz zatvora Ofer kao deo sporazuma o taocima.

Palestinski zvaničnik je rekao da je Izrael oslobodio 33 Palestinca. Podsetimo, ranije je pominjan broj od 39 zatvorenika.

Hamas, Izrael, oslobađanje talaca Kombi koji čeka da preveze zatvorenike Foto: Tanjug/AP

18.56 Krenulo prebacivanje zatvorenika?

Autobusi u kojim je navodno 39 palestinskih žena i tinejdžera koji su oslobođeni u okviru sporazuma o taocima, viđeni su kako napuštaju zatvor Ofer na Zapadnoj obali.

Šef Uprave za pitanja palestinskih zatvorenika Kadura Fares rekao je da su autobusi sa zatvorenicima na putu za Ramallu.

18.38 Otkriveni identiteti izraelskih talaca koji su pušteni na slobodu

18.30 Jonijeve ćerkice među puštenim taocima?

18:20 Hana Kacir ipak živa

Hana Kacir, koju je Hamas oteo 7. oktobra, a koju je Islamski džihad nedavno proglasio mrtvom je srećom živa i puštena je danas sa još 12 izraelskih talaca.

17:51 Otkrivene nacionalnosti puštenih talaca

Među 24 oslobođena taoca je 13 Izraelaca, 10 državljana Tajlanda i jedan državljanin Filipina, rekao je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al-Ansari.

"Oslobođeno je 13 državljana Izraela, od kojih su neki dvojni državljani, 10 državljana Tajlanda i jedan državljanin Filipina“, naveo je Al-Ansari.

17:03 Izrael preuzeo izraelske taoce

Izraelski bezbednosni izvor rekao je za BBC da su taoci sada u rukama izraelskih bezbednosnih službi nakon prelaska u Egipat.

16.42 Oslobođene državljane Tajlanda prebacuju u Tel Aviv

Tajlandski mediji javljaju da su taoci prešli u Izrael i da su odvedeni u medicinski centar Šamir (Asaf Harofeh) južno od Tel Aviva u Jerusalimu.

Tamo će im biti pružena medicinska pomoć i navodno će ostati 48 sati.

Zvaničnik je rekao da su 12 tajlandskih talaca svi muškarci.

16.37 Bela kuća prati dešavanja iz minuta u minut

Zvaničnici Bele kuće prate prebacivanje talaca u realnom vremenu, rekli su izvori za CNN.

16.15 Izraelski taoci prešli granicu sa Egiptom

Izraelski mediji navode da je Hamas oslobodio 13 izraelskih talaca nakon skoro sedam nedelja zatočeništva u Gazi.

Times of Israel izveštava da su prešli u Egipat.

15.45 Hamas oslobodio 13 izraelskih talaca

Teroristička organizacija Hamas oslobodila je 13 talaca iz Pojasa Gaze, saopšteno je.

"Prva grupa izraelskih talaca sada je u rukama osoblja Međunarodnog komiteta za Crveni krst i nalazi se u vozilima hitne pomoći na izlasku iz Gaze preko prelaza Rafa", rekao je izraelski zvaničnik, piše Times of Izrael.

Oni će biti osobođeni u zamenu za 39 palestinskih zatvorenika koje će pustiti Izrael.

15.29 Trenutna situacija na graničnom prelazu Rafa

15.13 Tajlandski premijer: Hamas je oslobodio 12 tajlandskih talaca

Tajlandski premijer kaže da je oslobođeno 12 Tajlanđana koje je Hamas držao kao taoce u Gazi.

On je rekao da su zvaničnici ambasade "na putu da ih pokupe", ali nije precizirao gde su taoci.

Iz Hamasa nije bilo komentara.

Ovo oslobađanje nije u sklopu dogovora između Izraela i Hamasa.

Očekuje se da će 13 izraelskih talaca biti uskoro oslobođeno.

14.02 Agencije UN se nadaju da će primirje omogućiti protok pomoći na sever Gaze

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija izrazile su nadu da će primirje, koje je počelo danas između Izraela i Hamasa, omogućiti protok pomoći na sever Gaze prvi put posle nekoliko nedelja, dok je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da radi na daljoj evakuaciji bolnica.

Humanitarne agencije su saopštile da imaju za cilj da isporuče pomoć severnom delu palestinske enklave gde su bolnice prestale sa radom zbog bombardovanja i nedostatka goriva i gde postoji velika zabrinutost zbog dehidracije i izbijanja bolesti, preneo je Rojters.

13.44 Članovi Crvenog krsta stigli u zatvor na Zapadnoj obali

Predstavnici Crvenog krsta stigli su danas autobusom u zatvor Ofer na Zapadnoj obali kako bi pokupili 39 palestinskih zatvorenika koje bi Izrael trebalo da oslobodi u okviru prve faze dogovora sa Hamasom o razmeni zarobljenika.Svi zatvorenici su dovedeni u Ofer uoči njihovog očekivanog puštanja na slobodu danas u 16 časova po lokalnom vremenu, prenosi Tajms of Izrael.

13.30 Izraelski vojnici ubili dve osobe, a ranili 11

Izraelski vojnici su ubili dvojicu Palestinaca i ranili 11 drugih, navodi Asošiejted pres.

Palestinci su se kretali prema glavnoj borbenoj zoni u severnoj Gazi, uprkos upozorenjima izraelske vojske da ostanu na mestu tokom privremenog prekida vatre, navodi se u saopštenju.

Pucnjava je usledila nekoliko sati nakon što je izraelska vojska upozorila raseljene Palestince koji su potražili utočište na jugu da se ne vraćaju svojim domovima na severnoj polovini teritorije tokom četvorodnevnog primirja.

12.11 Prekid vatre u Gazi se zasad poštuje

11.52 Izraelske trupe završile pripreme za prijem talaca

Izraelske trupe su "završile pripreme" za primanje 13 talaca koje Hamas treba da oslobodi danas, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Nekoliko lokacija je "spremno" sa "medicinskom opremom i podrškom" za dolazak talaca, dodaje se.

Iako nije navela tačne lokacije na koje će žene i deca biti odvedeni, IDF je saopštila da će se uputiti u bolnice kako bi se ponovo spojili sa svojim porodicama nakon "prvog prijema".

IDF je proteklog dana završio pripreme za prijem talaca oslobođenih iz zatočeništva u Pojasu Gaze po povratku u Izrael“, piše u Telegramu.

Show less

10.10 Palestinci se kreću prema Severu, IDF pokušava da ih zaustavi

Mnogi stanovnici Gaze kreću se prema svojim domovima, uključujući neke koji pokušavaju dođu do severa Pojasa, iako je Izrael upozorio da je to još uvek ratna zona uprkos prekidu vatre koje je na snazi.

Izraelski i palestinski mediji izveštavaju da su snage IDF-a u više navrata reagovale i pokušale da spreče Palestince da nastave svoj put prema severu.

8.55 Izraelska zatvorska služba priprema oslobađanje 39 palestinskih zatvorenika

Izraelska zatvorska služba je navodno dobila spisak sa 39 palestinskih zatvorenika osuđenih po optužbama za terorizam, koji će danas biti pušteni na slobodu u okviru sporazuma sa Hamasom prema kome će takođe iz Gaze biti oslobođeno 13 talaca te palestinske militantne grupe.

Prema izveštajima izraelskih medija, zatvorska služba je počela sa pripremama za oslobađanje 39 maloletnika i žena koji bi trebalo da budu pušteni kasnije tokom dana.

Oni će, kako se navodi, biti prebačeni u zatvor Ofer na Zapadnoj obali oko podneva, pre nego što budu pušteni na slobodu.

8.39 Kamioni s humanitarnom pomoći počeli da ulaze u Gazu

Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli su danas da ulaze u Pojas Gaze iz Egipta, oko sat vremena nakon što je počelo primirje između Izraela i boraca palestinske militantne grupe Hamas, pokazuju snimci Rojtersa.

Dva kamiona egipatskih humanitarnih organizacija imala su transparente na kojima je pisalo: "Zajedno za čovečanstvo" i "Za našu braću u Gazi", navodi britanska agencija.

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.

8.30 Izraelska vojska tvrdi da je uništila Hamasov tunel ispod bolnice Al Šifa

7.40 Spisak Palestinaca koje će osloboditi Hamas

7.29 Izrael objavio video, obratio se stanovnicima Gaze: "Rat nije gotov"

Nekoliko trenutaka pre zvaničnog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska objavila je video na društvenim mrežama upozoravajući stanovnike Gazi da "rat još nije gotov".

"Humanitarna pauza je privremena", rekao je posrtparol IDF, koji je govorio na arapskom.

7.26 Sin taoca: Ovo je trenutak koji daje veliku nadu

Otac Liora Perija, Haim, jedan je od Hamasovih talaca koji su u Gazi i neće biti pušten danas. Prema dogovoru Izraela i Hamasa, u naredna četiri dana prekida vatre trebalo bi da bude pušteno 50 žena i dece.

Međutim, Peri je za BBC danas rekao da "još uvek postoji osećaj nade koji sad prevladava" .

7.05 Egipat: Svakog dana primirja 130.000 litara dizela i cisterne sa gasom u Gazu

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.

Egipatske vlasti su takođe saopštile da će u Pojas Gaze svakodnevno ulaziti i 200 kamiona humanitarne pomoći, prenosi Rojters.

6.55 U Izraelu sirene za vazdušnu opasnost 

Izraelska vojska aktivirala je sirene za vazdušnu opasnost u dva sela u blizini Pojasa Gaze, samo nekoliko minuta nakon što je četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu, javio je Rojters.

Za sada nije bilo neposredne potvrde da su se raketni napadi palestinskih militanata na izraelsku teritoriju dogodili ili da je prouzrokovana bilo kakva šteta, navodi britanska agencija. Jutros u 7 časova po lokalnom vremenu stupilo je na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    24. novembar 2023 | 07:42

    Mir je jedina opcija a ne rat u gome ginu neduzni civili i deca

  • Слађана Точиловац Шаљић

    24. novembar 2023 | 16:04

    Важан дан. Поздрављам примирје и ослобађање талаца и заробљеника. Као и допремање хуманитарне помоћи становништву Газе. Важан, важан дан.

  • zarobljenici

    24. novembar 2023 | 18:00

    24 talaca ili taoca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA