≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jutro nakon haosa na ulicama Dablina: Među povređenima i deca, demonstranti napali nekoliko policajaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela

  • 1

Nekoliko policajaca napadnuto je tokom nasilnih protesta koji su juče izbili u Dablinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece.

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, dok irski RTE javlja da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj.

Dvospratni autobus izgoreo je do temelja, a prozori su razbijeni na obližnjem hotelu Holidej In i restoranu brze hrane Mekdonalds. Opljačkana je i radnja Futlokera, dodaje Rojters.

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povređeno nekoliko policajaca. Neki su policajce gađali i flašama.

Nakon što su izbili sukobi između policije za obuzdavanje nereda i antiimigrantski nastrojenih demonstranata, obustavljen je javni prevoz, a ljudima je savetovano da ne idu do obližnjeg porodilišta osim ako je to apsolutno neophodno.

Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela.

"To su sramne scene. Imamo huligansku frakciju, vođenu krajnje desničarskom ideologijom koja učestvuje u ozbiljnom nasilju", rekao je novinarima policijski komesar Dru Haris nakon što je raspoređeno 400 policajaca kako bi uspostavili javni red.

Policija je, posle današnjeg napada kod škole, privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identifikovan, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mesta napada na trgu Parnel u Dablinu tvrde da je reč o strancu.


U delovima Dablina obustavljen je autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije.

Najmanje pet osoba, među kojima je troje dece, povređeno je u napadu nožem u blizini škole u centru Dablina.

Osumnjičeni muškarac je priveden i njemu je ukazana pomoć na licu mesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se veruje, sam sebi naneo.

Napad se dogodio nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu kod trga Parnel, a povređeni su hospitalizovani u različitim bolnicama širom grada.

Policija je saopštila da su petogodišnja devojčica, žena i muiškarac teže povređeni.

Petogodišnji dečak i šestogodišnja devojčica su zbrinuti sa lakšim povredama. Dečak je otpušten iz bolnice.

Policijski nadzornik Liam Gerati rekao je da je policija, iako je istraga još u ranoj fazi, uverena da ne postoje "aktivnosti povezane za terorizmom" i da će se ispostaviti da je reč o "samostalnom napadu", prenosi Bi-Bi-Si.

On je dodao da tek treba da bude utvrđen razlog napada.

Irski predsednik Majkl Higins rekao je da su "naše misli sa svakim detetom i njihovim porodicama, koje su pogođene užasnim napadom“.

On je dodao da policija zaslužuje podršku i istakako da je ovaj "užasan incident" stvar policije i da je za osudu da ga koriste ili zloupotrebljavaju grupe "sa agendom koja napada princip socijalne uključenosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    24. novembar 2023 | 10:43

    Znaju ljudi da sve te migrante salju u evropu kako bi kad tad poceli sa ono zbog cega su ih i doveli.Zato sve u kamione i nazad odakle i su dosli,jer svaki dan postaju sve opasniji i nema vise mira od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA