Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je čovek koji je uhapšen zbog ranjavanja palestinskih studenata: "Radikalni građanin" pucao iz mržnje

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sve tri žrtve su pogođene, dve u trup i jedna u donje ekstremitete."

  • 3
Jason J Eaton Burlington Police Department

Čovek osumnjičen za ničim izazvanu pucnjavu i ranjavanje tri palestinska studenta u Barlingtonu u Vermontu u subotu uveče identifikovan je kao 48-godišnji "radikalni građanin" po imenu Džejson Džejms Iton.

Iton je u pritvoru čekajući svoje prvo pojavljivanje pred sudom. On je osumnjičen da je upucao Hišama Avartanija, Kinana Abdel Hamida i Tahsin Ahmeda koji su bili u poseti kući Avartanijeve bake kada su upucani u subotu popodne.

Učenici su govorili na arapskom i engleskom, a dvojica od njih su nosila kefije, što je navelo policiju da veruje da je u pitanju napad motivisan mržnjom.

Itonova šokirana majka Meri Rid rekla je za "The Daily Beast" da je imao svoje "borbe" u prošlosti, ali da ništa ne ukazuje na to da je sposoban za takvo nasilje. Rekla je da je on "veoma religiozna" osoba, ali da je delovao normalno kada je s njim provela Dan zahvalnosti u četvrtak, dva dana pre pucnjave.

"On, kao i svi mi, misli da je svet u neredu. On je duhovna osoba", rekla je ona.

Agenti iz Biroa ATF-a uhapsili su Itona dok su vršili pretres streljačkog područja u Burlingtonu u 15.38. U nedelju, navodi se u saopštenju Policijske uprave Burlingtona.

Dvojica muškaraca, svi od 20 godina, nosili su kefije marame i svaki je govorio mešavinu engleskog i arapskog kada im je osumnjičeni prišao i otvorio vatru. Avaratani je nećak bivšeg ministra obrazovanja Palestinske uprave Marvana Avartanija.

Vlasti su prikupile dokaze tokom pretresa Itonovog stana u zgradi ispred mesta pucnjave.

Na svom Tviter profilu, Iton sebe naziva "radikalnim građaninom". Biografija takođe upućuje na moguću referencu na krajnje desničarsku miliciju, poznatu kao "Čuvari zakletve". Kao svoju lokaciju naveo je "paralelni univerzum".

Njegov nalog je privatan, ali se on u razgovorima oko trenutnog sukoba između Izraela i Hamasa.

Među onima koji su odgovorili na jednu od Itonovih poruka bio je i kandidat republikanaca iz Vermonta u senatu Džerald Maloj. U javno vidljivom odgovoru Maloj je odgovorio Itonu rekavši: "Tačno."

Napad u kome su povređena trojica muškaraca desio se u subotu oko 18.25 časova. Vlasti su ranije saopštile da je u pitanju zločin iz mržnje.

Dvojica muškaraca su u stabilnom stanju, a treći je zadobio "mnogo teže povrede", rekao je šef policije. Njih trojica, svi 20-godišnjaci, šetali su tokom posete kući jednog od rođaka žrtve kada ih je presreo belac sa pištoljem, saopštila je policija.

"Ne govoreći, ispalio je najmanje četiri metka iz pištolja i veruje se da je pobegao", rekao je šef policije.

"Sve tri žrtve su pogođene, dve u trup i jedna u donje ekstremitete."

Sve žrtve su palestinskog porekla. Dvojica su državljani SAD-a, a treći je legalan stanovnik. Dvojica muškaraca su nosili crno-bele palestinske kefije marame, rekao je šef policije.

(Telegraf.rs/M. P.)

Video: Izraelska porodica se ponovo okuplja nakon što su majka i dve ćerke puštene nakon zatočeništva ​

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA