Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola se oglasila 7 dana nakon što je učenik skočio sa krova ustanove: Roditelji tvrde da je istina drugačija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji tvrde da su Romana u školi ponižavali, maltretirali i izazivali i da su maltretiranje ignorisali njegov razredni starešina i direktor škole

  • 2
Deviatak Roman Foto. Facebook

Osnovna škola u Parhovani u Slovačkoj oglasila se nedelju dana nakon tragične smrti učenika devetog razreda Romana (15), koji se ubio skokom sa krova ustanove.

Uprava škole tvrdi da nije imala informacije o maltretiranju. Međutim, to odlučno demantuju roditelji poginulog dečaka, koji tvrde da su ovaj problem pokušali da reše u školi, ali nastavnici nisu hteli da čuju za to.

Prema tvrdnjama koje je objavila, osnovna škola nije registrovala inicijativu za istragu sumnje na maltretiranje u njenim prostorijama.

"Ne možemo da saopštavamo podatke da li postoje ili ne postoje zapisnici koji se takođe odnose na ovaj slučaj. Ističemo da je ovo predmet istrage", navodi se u saopštenju škole.

Prema školskom pravilniku, zakonski zastupnik je dužan da obavesti školu o promeni zdravstvene sposobnosti deteta ili o njegovim zdravstvenim problemima.

"Nažalost, u ovom slučaju zakonski zastupnik nije obavestio školu da je došlo do ozbiljne promene zdravstvenog i emocionalnog stanja njegovog deteta (koja je trajala godinu dana), a druge ozbiljne činjenice zahtevaju individualan pristup vaspitača prema njemu. Dakle, škola nije imala materijale za specifičan pristup nastavnika njegovom vaspitanju i obrazovanju, zbog čega nam je veoma žao", dodaju iz škole.

Romanovi roditelji, pak, ovo oštro negiraju i kažu da je sapštenje škole "smešno i tužno u isto vreme".

"Na Romanovoj sahrani sam saznao da je brat devojčice koja je maltretirala Romana takođe maltretirao decu dok je išao u osnovnu školu. Zvala me je i devojčica koja tvrdi isto da je žrtva zlostavljanja u školi u Parhovani. Očekivano je bilo da će škola pokušati da se reši ovih optužbi", rekao je neutešni otac.

Romanova majka Iveta potvrdila je da su školu obavestili o zlostavljanju.

"Kada sam sa direktorom razgovarala o tome, bio je arogantan i grub. Jednom sam čak izašla iz škole uplakana, toliko me je ponizio. Pričala sam razredu da je Roman maltretiran na roditeljskom sastanku. Ismejavali su me", dodala je majka.

Romanov otac priprema peticiju za smenu direktora Osnovne škole Parhovani Ivana Račkovskog.

"Planiram peticiju za smenu direktora osnovne škole i za smenu rukovodstva", zaključio je on.

Da podsetimo, dečak Roman skočio je sa krova škole dok su njegova majka i zamenik direktora pokušali da ga odgovore od toga.

Dečak je pao pored majke, ali je na nesreću, udario glavom o beton i poginuo.

Otac je podelio sa medijima snimak na kojem se vidi Roman na krovu škole, dok mu deca viču da skoči.

Roditelji tvrde da su Romana u školi ponižavali, maltretirali i izazivali i da su maltretiranje dugo ignorisali njegov razredni starešina i direktor škole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    28. novembar 2023 | 10:05

    Mogu razumeti to jadni dete kako se osećalo,jer ja kao odrasla osoba se jako tesko nosim sa psihičkim maltretiranjem na poslu od strane pretpostavljenih, iz dana u dan sve teze se nosim sa tim,a kako li je tek to bilo jednom detetu 😥

  • Marko

    28. novembar 2023 | 09:46

    Ma sta njih briga za tamo neko i necije dete. Njih srce nije zabolelo niti ce. Da je njihovo u pitanju tako se nebi ophodili. Izgleda da je, na zalost, situacija svugde ista kada su ti problemi u pitanju. Jadno i dete i roditelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA