≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lavrov dobio "zeleno svetlo": Sme da preleti preko Bugarske da bi stigao u Skoplje

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da put Lavrova u Skoplje neće predstavljati kršenje evropskih sankcija Rusiji

  • 6
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Bugarska je dozvolila da avion koji prevozi ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova preleti njihovu teritoriju na putu ka Severnoj Makedoniji, gde će Lavrov učestovati na samitu OEBS-a.

Ovu informaciju potvrdilo je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, kao i ambasada Rusije u Sofiji.

"Na osnovu zahteva MSP Severne Makedonije, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u za 2023. godinu i organizatora 30. sastanka Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju 29. novembra - 1. decembra 2023. obezbeđenja dozvola za prelet delegacija za učešće na predstojećem Savetu ministara OEBS-a, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske dalo je dozvolu za realizaciju leta Specijalne jedinice vazduhoplovstva "Rusija" kroz naš vazdušni prostor da izvrši let za prevoz delegacije za učešće na međunarodnom forumu“, saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Iz ruske ambasade su naveli da su dobili potvrdu da će avion u kojem je Lavrov smeti nesmetano da preleti Bugarsku.

Ranije je Lavrov rekao da će otići na samit samo u slučaju da Bugarska dozvoli prelet njegovog aviona.

"Bugarska je obećala Makedoniji da će otvoriti svoj vazdušni prostor, ako se to dogodi biću tamo. Videćemo", rekao je Lavrov.

U međuvremenu, portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da put Lavrova u Skoplje neće predstavljati kršenje evropskih sankcija Rusiji.

"Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov može da putuje u neku zemlju EU ili Severnu Makedoniju, uprkos tome što je na evropskoj listi sankcija uvedenih Rusiji zbog rata u Ukrajini. Zemlje EU mogu da dozvole prelet njegovog aviona, kao i vlasti u Skoplju da izdaju dozvolu za sletanje i učešće na sastanku, to neće biti kršenje sankcija. To će nam dati priliku da se sastanemo oči u oči sa Lavrovim i razgovaramo o lažima koje on širi", rekao je Stano na brifingu u Briselu.

Prema njegovim rečima, na ovakvim sastancima EU može da iznese svoju viziju, a "sankcionisani mogu da odluče da promene svoje destruktivno ponašanje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južni pruga

    28. novembar 2023 | 12:12

    Ne bih ja mnogo verovao Bugarima, njihova reč ne vredi ni pola lule duvana. Rusu i mi najbolje znamo koliko im je verovati. Zabili nam nož u leđa kad god su imali priliku.

  • Bb

    28. novembar 2023 | 13:02

    E jadna Rusija kada moraš da pitaš jel smeš da putujes ili ne a koja država bila Rusija eto šta može da uradi jedna budala.

  • 🎶

    28. novembar 2023 | 17:22

    Po čijem nalogu makedonci nisu mu dali dozvolu da dođe kod nas? Zanimljivo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA