Vreme čitanja: oko 2 min.

Pakistanski sud odlučio: Suđenje Kanu biće javno, sada mu preti čak i smrtna kazna

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravni stručnjaci kažu da optužbe nose moguću smrtnu kaznu

  • 0
Imran Khan Kan, uhapšen bivši premijer Pakistana Foto: Tanjug/AP

Pakistanski sud naložio je u utorak javno suđenje u zatvoru bivšem premijeru Imranu Kanu pod optužbom da je odao službene tajne, rekao je njegov advokat, prenosi AP.

Popularni opozicioni političar već je iza rešetaka pod optužbom za korupciju, ali postoji i niz drugih slučajeva protiv njega.

Najnovija odluka znači da novinari i pristalice Kana mogu prisustvovati suđenju, koje će biti održano u zatvoru, jer vlasti kažu da je previše opasno za njega da se pojavi u redovnoj sudnici. Na suđenju će se utvrditi da li je Kan prekršio akte o službenim tajnama mašući poverljivim diplomatskim pismom nakon svrgavanja zbog nepoverenja parlamenta u aprilu 2022.

Kanov advokat Naim Haider Pandžuta rekao je da traže suđenje na redovnom sudu po uputstvima bivšeg premijera. Prošle nedelje, drugi sud je naredio da se njegovo suđenje održi u redovnom sudu, ali je sudija Abual Hasnat Zulkardžn rekao da će se postupak nastaviti u zatvoru Adijala u garnizonskom gradu Ravalpindi. Kan se nije pojavljivao u javnosti od avgusta, kada je osuđen na tri godine zbog korupcije.

Iako je Viši sud u Islamabadu kasnije suspendovao tu kaznu, on je ostao u pritvoru pod optužbom za odavanje službene tajne.

Kan je optužen zbog navodnog otkrivanja tajnog dokumenta. Pravni stručnjaci kažu da optužbe nose moguću smrtnu kaznu. Kanov bliski pomoćnik, Šah Mahmud Kureši, koji je bio zamenik u njegovoj partiji Terik-e-Insaf, takođe je saoptuženi u ovom slučaju. Obojica su odbacila optužbe.

Dokument – nazvan "Šifra" – nisu objavili ni vlada ni Hanovi advokati, ali je očigledno bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan je više puta insistirao da je dokument dokaz da je njegovo svrgavanje bila američka zavera, koju su navodno izvršili vojska i njegovi politički protivnici, uključujući njegovog naslednika Šebaza Šarifa. SAD, pakistanska vojska i Šarif odbacili su tu tvrdnju.

Kanovi advokati trenutno vode pravnu bitku da dobiju kauciju za njega uoči parlamentarnih izbora 8. februara. Prema analitičarima, Kanova partija bi i dalje mogla da osvoji najviše mesta, ali on nema pravo da se kandiduje za parlament zbog svoje osude u slučaju korupcije.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak upucavanja bivšeg premijera Pakistana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA