Vreme čitanja: oko 5 min.

Evropski "mini-Trampovi" preživeli njegov pad: Sada se nadaju njegovom velikom povratku

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od Orbana u Mađarskoj do Fica u Slovačkoj, populisti traže pobedu Trampa kako bi ojačali svoju moć u EU

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Kada je Donald Tramp ostao bez Bele kuće na izborima 2020, evropski moćnici, populisti i ljudi koji poriču klimatske promene izgubili su moćnog saveznika i zaštitnika. Međutim, većina evropskih "mini-Trampova" preživela je njegov pad, njegovo negiranje poraza i upad Trampovih pristalica u Kongres, i sada se nadaju da će njegov povratak kao kandidata republikanaca na američkim predsedničkim izborima sledeće godine dati vetar u jedra.

Tokom svoje četiri godine na funkciji, Tramp je Evropsku uniju opisao kao "neprijatelja", a NATO "zastarelim". Ranije je otvoreno pozdravio glasanje Velike Britanije za Bregzit i ohrabrio druge zemlje da slede njihov primer.

On je povukao SAD iz globalnih sporazuma za borbu protiv klimatskih promena, "pocepao" ugovore o kontroli naoružanja, uveo carine svojim saveznicima i pokrenuo borbe sa Nemačkom oko troškova trgovine i odbrane. Tramp je prostro crveni tepih populističkim liderima Poljske i Mađarske baš kada su prkosili EU zbog poteza da se uguše nezavisnost pravosuđa, građanska prava i medijski pluralizam, prenosi Guardian.

Nije ni čudo što su visoki zvaničnici u mejnstrim vladama EU potreseni perspektivom da bi Tramp mogao da pobedi na izborima 2024. uprkos nekoliko predstojećih suđenja zbog napora da poništi rezultate izbora koje je izgubio od Džoa Bajdena.

S obzirom na to da je Tramp u ranoj fazi vodio u trci za nominaciju republikanaca, evropski strahovi su pojačani njegovim odbijanjem da podrži Ukrajinu protiv ruske agresije i njegovim zavetom da će uvesti carine na uvoz iz EU.

Kontinentalni evropski praktičari Trampove politike, kao što su mađarski premijer Viktor Orban i de fakto poljski lider, Jaroslav Kačinjski, i dalje su na vlasti i nastavljaju da se bore u Briselu oko vladavine prava, migracije i LGBTQ+ prava.

Nedavno su stekli i novog neliberalnog saveznika nakon što je bivši slovački premijer Robert Fico, koji je skinuo taktiku direktno iz Trampove knjige, ostvario povratak na opštim izborima 30. septembra. Fico je tvrdio da liberalna vlada pokušava da ukrade izbore jer su neki od njegovih saradnika, uključujući bivšeg šefa policije, uhapšeni u istragama o korupciji.

Robert Fico Slovačka Foto: Tanjug/AP

Fico, čija je stranka Smer član grupe evropskih socijalista i demokrata, krivi zapad za ruski rat protiv Ukrajine i rekao je da će prekinuti svaku pomoć Kijevu ako pobedi. Slovački analitičari strahuju da će demontirati nezavisnost pravosuđa zemlje i očistiti borce protiv korupcije, kao što su uradili Orban i Kačinjski, i da će im se pridružiti u borbi protiv migrantskog pakta EU, koji od država članica zahteva da ili uzmu deo tražilaca azila ili da daju finansijski doprinos na njihov prijem u drugim zemljama.

Nakon Bratislave, veliki test za evropske Trampiste bio je u Varšavi, gde se konzervativna nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) Kačinjskog nadmetala za treći mandat 15. oktobra nemilosrdnom demonizacijom liberalnog opozicionog lidera desnog centra Donalda Tuska.

PiS je osvojio 194 mesta u Donjem domu od 460 poslanika, Sejmu, dok tri opozicione stranke koje žele da formiraju koalicionu vladu uživaju kombinovanu većinu od 248 mesta.

Predsednik Poljske Andžej Duda saopštio je početkom novembra svoju odluku o imenovanju aktuelnog premijera Mateuša Moravjeckog za mandatara za sastav nove vlade posle pobede stranke Pravo i pravda (PiS), čiji je Moravjecki član, na opštim izborima u oktobru.

Moravjecki je posle pobede njegove nacionalne partije Prava i pravde (PiS) na izborima pozvao druge stranke da se pridruže PiS-u formiranju široke "Koalicije za poljska pitanja", što su opozicioni poslanici odbili.

Mađar Orban, koji je prošle godine bio domaćin američke krajnje desničarske Konferencije o političkom delovanju (Cpac) u Budimpešti i prijatelj je bivšeg voditelja Fox TV-a Takera Karlsona, iskoristio je svoj uticaj na medije, društvene mreže i državni aparat da izdrži izazov od strane ujedinjene opozicije prošle godine. Svoje izazivače je označio kao marionetu EU koja je prikazana kako pokušava da gurne gej i transrodnu propagandu mađarskim školarcima.

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janšu, koji je na Tviteru čestitao Trampu na "pobedi" 2020. dok su se glasovi još prebrojavali, pobedili su liberalni protivnici 2022. Ali veteran populista i dalje vodi najveću opozicionu stranku i još bi mogao da poraste sa političkog groblja.

Trampova taktika napada i zaobilaženja mejnstrim medija uz favorizovanje desničarskih novinskih kuća koje šire "alternativne činjenice" širi se u Evropi.

Kačinjski i Orban su doveli javne emitere pod svoje ruke. Pojavljivanje tvrdo-desničarskih emitera u stilu Fox News-a u nekim zemljama, kao što je CNews u Francuskoj, dalo je političarima radikalne desnice platformu da iznesu svoje narative bez da se suoče sa nadzorom nezavisnih novinara. Na drugim mestima, populisti idu direktno svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Međutim, napori Stiva Banona, bivšeg Trampovog stratega, da stvori jedinstven evropski front tvrde desnice kako bi imao uticaj u Evropskom parlamentu i potkopavao EU iznutra, imali su malo uspeha.

Banonov pokušaj da osnuje akademiju za mlade desničarske "gladijatore" u italijanskom manastiru završio se legaln9om deložacijom. Evropski mini-Trampovi i dalje su međusobno podeljeni, posebno oko toga da li i koliko snažno da podrže Ukrajinu.

Neki predratni Putinovi simpatizeri, poput Marin Le Pen iz francuskog nacionalnog skupa i Lige zamenika italijanskog premijera Matea Salvinija, sede u ekstremno desnoj grupi Identitet i demokratija (ID) u zakonodavnom telu EU.

Drugi, koji podržavaju Ukrajinu, sede u grupi evropskih konzervativaca i reformista (ECR), uključujući PiS Kačinjskog i Braću Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni. Ipak, drugi, kao što je Orbanova proruska partija Fides, nisu vezani ni za jednu političku porodicu. To je do sada marginalizovalo njihov uticaj u evropskim poslovima.

Očigledna šteta Bregzita po britansku ekonomiju dovela je da radikalna desnica Evrope uglavnom odbaci manifest obećanja da će napustiti EU ili evro, i da umesto toga obeća da će raditi za "Evropu nacionalnih država" u kojoj bi nacionalni zakon imao primat nad pravilima EU, razotkrivajući evropski pravni poredak.

Da li će Trampov povratak u Belu kuću podstaći njegove evropske prijatelje i poštovaoce da izgrade ujedinjeni evroskeptični pokret, daleko je od izvesnog. Ali to bi stvorilo mnoštvo političkih, diplomatskih i potencijalno vojnih glavobolja za koje su evropske vlade loše pripremljene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA