Vreme čitanja: oko 8 min.

Svet dobija sve više "Trampova": Desničari postaju novi lideri država, kakve veze imaju sa bivšim predsednikom

Vreme čitanja: oko 8 min.

"Radikal nalik Trampu pobedio u Argentini", "Holandski Tramp šokirao Holandiju", "Slovački Tramp sanja o svom povratku" - ovo su samo neki od naslova koje smo proteklih dana i nedelja mogli da vidimo u medijima širom sveta

  • 1
Novi Trampovi u svetu, Javier Milei, Geert Wilders, Robert Fico Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Dok se Donald Tramp bori za drugi mandat u Beloj kući, širom sveta na izborima pobedu neočekivano odnose desničari, koje analitičari sve više upoređuju sa bivšim predsednikom SAD.

"Radikal nalik Trampu pobedio u Argentini", "Holandski Tramp šokirao Holandiju", "Slovački Tramp sanja o svom povratku" - ovo su samo neki od naslova koje smo proteklih dana i nedelja mogli da vidimo u medijima.

"Holandski Tramp šokirao Holandiju"

Evropu je ove nedelje iznenadila vest o pobedi "holandskog Trampa" na izborima u Holandiji. Antiislamski populista Gert Vilders (60) osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u Holandiji, a njegova pobeda je u velikoj meri uzdrmala politiku u ovoj zemlji ali i Evropi. Vilders, poznat kao holandski Tramp, jednom je vraćen sa aerodroma Hitrou u Britaniji jer je bio previše ekstreman. Evropski skeptik Vilders počeo je u četvratk da traži koalicione partnere i zajedno sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju (VVP) na čelu sa Dilan Ješilgoz i Novim društvenim kontraktom (NSC) Pitera Omciga mogao bi da zauzme ukupno 81 mesto.

"Holandija će biti vraćena Holanđanima i cunami azilanata i migranata će biti zaustavljen," rekao je Vilders nakon pobede, dok je Ješilgoz prokomentarisala da je na pobedniku da dokaže da može da dobije većinu. Ovakva koalijica bi zahtevala mesece pregovora, budući da VVP i NSC ne dele antievropske ideje PVV-a.

Vilders je u predizbornoj kampanji obećao da će smanjiti holandsko finansiranje Evropske unije, prekinuti imigraciju, i da će blokirati pridruživanje novih članica, uključujući Ukrajinu. Evropski desničarski lideri, uključujući italijansku premijerku Đorđu Meloni, Slovaka Roberta Fica, mađarskog premijera Viktora Orbana i bivše francuske predsedničke kandidatkinje Marin le Pen čestitali su Vildersu na pobedi i pozdravili odluku holandskih glasača.

Novoizabrani premijer prethodno je izjavio da će zabraniti Kuran, odluka koja je privremeno zaustavljena. Habib el Kaduri, vođa organizacije koja predstavlja holandske Marokance, izjavio je da su uznemirenost i strah ogromni u njegovoj zajednici, koja čini pet odsto populacije Holandije.

Njegova pobeda mogla bi da dovede do referenduma o izlasku iz Evropske unije "Nexit-a", prenosi Politiko.

Čak iako se holandski glasači odluče za ostanak u okviru Unije, Vildersovi stavovi, zajedno s ostalim evropskim desničarima, imaće uticaj na dalju politiku Evropske unije, naročito kada su u pitanju migracija, klimatske promene i oružana pomoć Ukrajini.

Otkako je predsednica Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVP) Dilan Ješilgoz signalizirala da bi potencijalno ušla u koaliciju s Vildersovom Partijom slobode (PVV), novi premijer je smanjio zapaljivu antimuslimansku retoriku, zbog kojih se našao pod optužbama za islamofobiju.

"Razumem da druge stranke ne žele da oforme koaliciju sa partijom koja želi da uvede neustavne mere. Nećemo razgovarati o Kuranu, džamijama i islamskim školama", prokomentarisao je Vilders.

Vilders je svojevremeno bio osuđen zbog diskriminacije Marokanaca nakon skandiranja na predizbornom skupu 2014. godine, kada je upitao masu da li žele više ili manje Marokanaca. Nakon što su pristalice skandirale "Manje!" odgovorio je: "Mi ćemo to da sredimo."

Vilders je 2021. godine, kada je Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao da je bio žrtva "lova na veštice" i narušenog pravnog sistema.

Njegovi komentari su doveli do ponekad nasilnih protesta u zemljama sa mnogobrojnim muslimanskim stanovništom, uključujući Pakistan, Indoneziju i Egipat. U Pakistanu je jedan verski vođa izdao fetvu protiv njega, podseća Rojters.

Kao obožavalac mađarskog premijera Viktora Orbana, Vilders je eksplicitno protiv EU, i poziva Holandiju da ponovo preuzme kontrolu nad svojim granicama, značajno smanji uplate sindikatima i blokira ulazak novih članova.

Vilders je takođe više puta rekao da Holandija treba da prestane da snabdeva oružjem Ukrajini, jer je i njoj samoj potrebno oružje da bi mogla da se brani. Međutim, nijedna od partija sa kojima bi on mogao da formira vladu ne deli ove ideje.

Ovaj političar je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti Holandije zahvaljujući svojoj razbarušenoj farbanoj plavoj kosi, ali se malo zna o njegovom privatnom životu, osim da mu je supruga rođena u Mađarskoj i da ima dve mačke - koje imaju svoj Instagram i profil na platformi X.

U dečjem TV programu, Vilders je prošle nedelje rekao da uživa u igri "Mario Kart" na plejstejšnu i čitanju stripova o Paji Patku, dodaje Rojters.

Partije centra su prethodnih 10 godina držale desničare izvan vlade, ali su ih, kako se navodi, validirale uvodeći pitanje migracije u javni diskurs.

"Glavni razlog zbog koga su glasači podržali Vildersa na ovim izborima je njegova anti-migrantska agenda, kao i njegova pozicija kada su u pitanju visoki troškovi života i zdravstvo", rekla je Sara de Lanž, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Amsterdamu.

Porast popularnosti desničarskih lidera širom Evrope je postao značajan tokom prethodnih godina, što će dovesti do promena u generalnoj politici Evropske unije.

"Obožavalac Trampa novi predsednik Argentine"

Bivši američki predsednik Donald Tramp je dugo hvalio određen tip stranih lidera - muškarce koje opisuje kao "čvrste" i "jake", čak iako su odstupili od demokratskih normi u svojim zemljama. Sada slavi i novog predsednika Argentine, Havijera Mileja, muškarca sa neobičnom frizurom, koji maše motornom testerom, a sledbenici ga zovu "ludakom".

"Veoma posebne čestitke Havijeru Mileju na sjajnoj trci za predsednika Argentine. Veoma sam ponosan na tebe. Preokrenućete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom!", rekao je Tramp u snimku objavljenom u utorak.

Neočekivana pobeda Mileja dala je Trampu novog potencijalnog saveznika ukoliko ponovo uđe u Belu kuću i naglašava njegov trajni uticaj na globalnu politiku skoro deceniju otkako je pokrenuo svoju prvu kandidaturu za predsednika.

Milej tvrdi da je seksualno obrazovanje marksistička zavera koja ima za cilj uništenje porodice, svoje engleske mastife naziva svojom "decom sa četiri šape" i smatra da ljudima treba dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe. Obožavatelji ga zovu "ludak" i "perika" zbog njegove žestine i neposlušne kose, a on za sebe kaže da je "lav" i "anarhokapitalista", piše AP.

Pre nekoliko godina bio je televizijski govornik koji je pričao protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase u Argentini, međutim u to vreme, pa sve do pre nekoliko meseci, retko ko je verovao da ima šansu da postane predsednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike, navodi agencija.

Ipak, 53-godišnji ekonomista je uzdrmao politički establišment Argentine i upao u ono što se dugo smatralo dvopartijskim sistemom tako što je prikupio veliku podršku svojim najavama o drastičnim merama za obuzdavanje rastuće inflacije i obećanjem da će povesti krstaški rat protiv "puzajućeg socijalizma" u argentinskom društvu. U središtu njegovog ekonomskog plana za Argentinu je predlog da se lokalna valuta pezos zameni američkim dolarom. Više puta je rekao da je jedini način da se okonča pošast inflacije, koja je premašila 140 odsto, sprečavanje političara da nastave sa štampanjem novca, zbog čega planira da ugasi Centralnu banku.

Milej je u predizbornoj kampanji promovisao viziju znatno manje vlade koja bi, smatra novoizabrani predsednik, podstakla ekonomski rast, što podrazumeva ukidanje polovine ministarstava, uključujući ministarstvo zdravlja i ministarstvo obrazovanja. Kao simbol dubokih rezova koje zagovara, Milej je ponekad tokom predizborne kampanje sa sobom nosio motornu testeru. Protivi se feminističkoj politici i abortusu, koji je Argentina nedavno legalizovala, i predložio je održavanje referenduma po tom pitanju.

Odbacuje ideju da ljudi imaju ulogu u klimatskim promenama, a papu Franju je u jednom televizijskom gostovanju opisao kao "imbecila" i "predstavnika zla na Zemlji". Pre nego što je ušao u žižu javnosti, Milej je bio glavni ekonomista u "Corporacion America", jednom od najvećih argentinskih poslovnih konglomerata koji, između ostalog, upravlja većinom aerodroma u zemlji. Tamo je radio do 2021. godine, kada je osvojio mesto poslanika.

"Slovački Tramp sanja o svom povratku"

Oči Evrope, ali i sveta, bile su prethodnih meseci uprte u Slovačku uoči izbora na kojima je "slovački Tramp" odneo neočekivanu pobedu. Opoziciona stranka simpatizera Kremlja Roberta Fica odnela je pobedu na izborima, a proruski lider postao je novi premijer Slovačke.

U Evropi je odmah nastala panika jer je na čelo države došao neko ko podržava Moskvu i Kremlj.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prošlog februara, Slovačka je bila jedan od najvernijih saveznika Kijeva. Dve zemlje dele granicu, Slovačka je bila prva zemlja koja je poslala vazdušnu odbranu Ukrajinu i dočekala desetine hiljada izbeglica.

Međutim, izborom novog premijera sve se ovo menja.

Fico je izjavio da neće podržati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini niti dodatne sankcije Rusiji tokom samita Evropske unije.

Fico, koji je imenovan za premijera, rekao je pred parlamentarnim odborom da neće podržati vojnu pomoć Ukrajini, prenosi slovenački Dennik N.

"Svi vidimo da nema vojnog rešenja", rekao je Fico.

Robert Fico Slovačka Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o sanckijama Rusiji, on je naglasio da neće glasati ni za kakve mere dok ne proceni njihov uticaj na Slovačku.

Tokom debate sa drugim liderima EU o davanju pomoći u iznosu od 50 milijardi evra za Ukrajinu, Fico je zatražio garancije Unije da ta sredstva neće biti proneverena.

"Ukrajina je među najkorumpiranijim zemljama na svetu i zbog toga treba usloviti veliku finansijsku podršku garancijama da evropski novac (uključujući slovački) neće biti proneveren", istakao je Fico.

Fico je rekao da bi deo tih sredstava trebalo da bude namenjen za obnovu slovačke infrastrukturu duž njene istočne granice sa Ukrajinom, preneo je Rojters.

Fico je pre izbora pozvao slovačku vladu da prestane da snabdeva Kijev oružjem, i rekao je da, ako on postane premijer, "Slovačka neće poslati još jednu turu municije". Takođe se protivi pridruživanju Ukrajine NATO-u.

Izbori su dali dodatni sloj intrige nedavnim hapšenjima nekoliko najviših zvaničnika slovačke obaveštajne agencije, kao i direktora Uprave za nacionalnu bezbednost. Policijski istražitelji navode zločine koji uključuju formiranje kriminalne grupe, zloupotrebu javnih ovlašćenja i ometanje pravde - sve te tvrdnje datiraju još iz vremena Fica. Policija je nedavno privela i Tibora Gašpara, bivšeg šefa policije i kandidata Ficove stranke, i optužila ga za korupciju.

Policijske racije, hapšenja, optužbe protiv visokih funkcionera povezanih sa Ficom - dodatni su uzburkali slovenačku politiku.

Fico i svi njegovi zvaničnici negiraju sve navode - ali baš kao i Tramp, što se više optužbi podiže, što više dominira naslovima i što više govori o svojoj nevinosti, to je njegova baza podrške bila sve veća.

Njegovom pobedom Orban i Putin dobili su još jednog saveznika u Evropi, a isto će važiti i za Trampa, ukoliko uspe da osvoji drugi mandat u Beloj kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam ja

    24. novembar 2023 | 14:44

    Nego sta, dosta je bilo vise imigranata. Svaki dan u vestima taj i taj ubio toliko i toliko ljudi, pa onda nozem izbo zenu i decu i uvek neki pripadnik islama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA