Vreme čitanja: oko 3 min.

Više od 550 uhapšenih u velikoj akciji Europola: Impozantne cifre za samo nedelju dana

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura

  • 0
Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

U velikoj akciji Europola uhapšeno je više od 550 osoba, javlja Index.hr.

"Službenici iz 26 zemalja proverili su gotovo 290.000 subjekata i otkrili 2.229 nezakonitih ulazaka", objavio je hrvatski MUP.

"U razdoblju od 13. do 18. novembra 2023. godine tela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su delovala protiv trgovine vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, te visokorizičnih kriminalnih mreža tokom koordinisanih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE)", objavljeno je.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

"Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na osnovu pristupa vođenog obaveštajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage."

"Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Europol je razmenu operativnih informacija između uključenih strana. Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provera na spoljnim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama."

"Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a", dodaje se.

Pristup vođen obaveštajnim podacima i prekogranična operativna saradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tela.

Operacijom se koordinisalo iz međunarodnog koordinaconog centra uspostavljenog u Skoplju (Severna Makedonija), gde su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tela kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinisao razmenu operativnih informacija tokom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a, te je podržavao operativnu koordinaciju.

Europol je takođe uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.

"Holandija je na granične prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima sa posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu", opisuje se u saopštenju.

Ovo su rezultati jednonedeljne akcije:

  • 22.488 uključenih službenika
  • 163 pokrenutih istraga
  • provereno ukupno 288.774 subjekata
  • proverene 215.273 osobe
  • provereno 67.277 vozila
  • 5.225 poštanskih pošiljaka/paketa
  • pretraženo 999 objekata
  • otkriveno 2.229 nezakonitih ulazaka
  • 566 hapšenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 sa trgovinom vatrenim oružjem, 89 sa drugim krivičnim delima)

    otkriveno 114 falsifikovanih isprava

  • Zaplene uključuju: 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 vazdušne puške, 42 komada ostalog oružja), 20.206 komada municije, gotovo tona droge (uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane)

Kibernetske kontrole uspostavljene su tokom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana u jugoistočnoj Evropi 2023. u razdoblju od 13. do 18. novembra 2023. godine.

Te kontrole bile su usmerene na praćenje i istragu aktivnosti na različitim stranicama na društvenim mrežama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže.

Cilj operativnih aktivnosti bio je otkrivanje nezakonite trgovine vatrenim oružjem, te prikupljanje dodatnih informacija o identifikovanim metama.

Kriminalističke istrage provedene putem interneta takođe su bil usmerene na aktivnosti koje bi mogle biti povezane s operativnim radnjama na terenu.

Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Ukrajine. Stručnjaci su navedene aktivnosti proveli na usklađen način, pri čemu se operativnim aktivnostima koordinisalo iz koordinaconog centra zajedničkih akcijskih dana koji je bio smešten u Skoplju, Severna Makedonija.

Tokom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovinom vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmenu poruka, 11 preko trgovina, te 10 na drugim mestima na otvorenom internetu i pet na dark webu.

U akciji su sučestvovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, tzv. Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i agencije EU Europol, Eurojust i Frontex.

(Telegraf.rs)

Video: Širom Evrope hapšenja kriminalaca sa Zapadnog Balkana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA