Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ono što smo uradili je monstruozno, koristio me je kao mamac": Udovica serijskog ubice otkrila užasne detalje

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Monika Olivijer opisala je kako je francuski serijski ubica Mišel Furnije ubio britansku studentkinju Džoanu Periš 1990.

  • 0
Monique Olivier Foto: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Bivša supruga francuskog serijskog ubice Mišela Furnijea, Monika Olivijer (75), opisala je na sudu kako se on razbesneo i pretukao britansku studentkinju, Džoanu Periš, nakon što je saznao da ima dečka.

Monika je rekla da je Furnije onda silovao i zadavio 20-godišnjakinju i njeno telo bacio u reku.

Priznala je da je njena uloga u pomaganju tadašnjem suprugu da namami Periš u smrt bila "monstruozna, neoprostiva".

Olivije je pognula glavu kada joj je pokazana fotografija izudaranog lica studenktinje.

"Nije moguće. Kajem se. Monstruozno je to što smo uradili, ja i on, to je neoprostivo i da je to bila moja ćerka... Bila je lepa, nije to zaslužila i žao mi je", rekla je posle duže pauze, prenosi Guardian.

Monique Olivier Foto: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Njoj se sudi po optužbi za saučesništvo u ubistvima Periš iz Glostera i dve francuske žrtve njenog bivšeg supruga, Mari-Anđele Domeke (18) i Estel Muzin, koja je imala devet godina.

Olivijer je ispričala kako su ubedili Periš, studentkinju koja je radila kao asistent u gradu Oseru, da uđe u njihov kombi 16. maja 1990. oko 19 sati, pretvarajući se da žele časove engleskog za sina.


Periš je dala mali oglas u lokalnim novinama nudeći usluge podučavanja i čuvanja dece kako bi prikupila novac za posetu svom dečku, Patriku Proktoru, koji je učio ruski u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Michel Fourniret Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP / Profimedia

Olivijer je rekla da je Furnije došao na ideju da koristi časove engleskog kao izgovor za upoznavanje i otmicu Periš, a ona je poslužila kao "mamac" da uveri mladu ženu.

"Furnije ju je pitao da li je još uvek nevina i da li ima dečka. Mora da ga je uznemirilo i iznerviralo što je imala dečka... i to ga je podstaklo da bude nasilan i uradi ono što je uradio", rekla je na sudu.

Dodala je da joj je Furnije rekao da ostane ispred kombija, dok je on pretukao, silovao i zadavio Periš. Rekla je da je čula vrištanje i udarce, ali da se nije okretala.

Olivijer je rekla da su čekali do mraka pre nego što su otišli do izolovanog mesta da ostave telo. Dodala je da ne može da se seti šta su radili u međuvremenu.

Nago telo studentkinje pronađeno je sledećeg jutra u reci Jone. Obdukcija je pokazala da je ubijena između 22 sata prethodne noći i dva sata ujutru tog dana i da je u vodi bila oko tri sata.

Didier Seban, advokat koji zastupa porodicu Periš, više puta je pitao zašto Olivijer nije reagovala kada je čula devojku da vrišti i zvuk dok njen muž tuče mladu ženu.

Olivijer je rekla da je Furnije krstario područjima u svom vozilu tražeći "levo i desno" u potrazi za potencijalnim žrtvama. Kada se jedna identifikuje i napravi plan, koristio bi nju kao "mamac" da bi uverio žene i ubedio ih da uđu u njegovo vozilo.

"To je za njega bila neka vrsta igre, kao partija šaha. Ako je tražio od mene da uradim nešto, uradila sam to. Ne po izboru, već bih se povinula. Ako je hteo nešto da uradi, uradio je to", rekla je ona.

Olivijer je rekla da ne može da se seti mnogih detalja ubistava koja su se prostirala u periodu od 16 godina pre nego što je Furnije uhapšen 2003. godine nakon što je žrtva kidnapovanja pobegla iz njegovog vozila i otišla u policiju.

Osuđen je na doživotni zatvor za ukupno osam ubistava i optužen je za ubistvo Periš, Domeke i Muzin, ali je umro 2021. pre nego što je mogao da bude izveden pred suđenje u tim slučajevima.

Olivijer služi doživotnu kaznu zatvora zbog uloge u pet ubistava.

Tela Domeke, koja je nestala 1988. i Muzin, koja je nestala 2003. godine, nikada nisu pronađena, a Olivijer je više puta insistirala da ona nema pojma gde su sahranjena.

Furnije je pušten iz zatvora 1987. godine nakon što je osuđen za nekoliko silovanja i seksualnog zlostavljanja maloletnika.

U roku od nekoliko nedelja ubio je svoju prvu žrtvu, ali izgleda da mu je policija izgubila trag i nije ga ispitala o ubistvima i nestancima u oblasti u kojoj je živeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA