Vreme čitanja: oko 2 min.

Učenici šokirani i uvređeni zbog renesansne slike: Optužili nastavnicu za rasizam i islamofobiju

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svađa je počela kada je učiteljica pokazala "Dijanu i Akteona", sliku iz renesansne ere koja prikazuje mitsku scenu iz "Metamorfoza" rimskog pesnika Ovidija

  • 4
"Dijana i Akteon", slika Đuzepea Sesarija Foto: ART Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Francuski ministar obrazovanja posetio je školu u kojoj su neki učenici odbili da pogledaju sliku golih žena na času, što je izazvalo odlazak nastavnika, javlja BBC.

Učenici su takođe optužili svog nastavnika za rasističke i islamofobične opaske, što škola negira.

Nastavnici u školi Žak Kartije u blizini Pariza odbili su da rade posle incidenta.

Tenzije su očigledno bile visoke od početka semestra, a zvaničnici su se pozivali na ponovljene pritužbe roditelja na kurseve i kazne.

Svađa je počela kada je učiteljica pokazala "Dijanu i Akteona", sliku iz renesansne ere koja prikazuje mitsku scenu iz "Metamorfoza" rimskog pesnika Ovidija.

Nekoliko učenika prve godine srednje škole, starosti 11 i 12 godina, reklo je da su uvređeni radom italijanskog slikara Đuzepea Sesarija iz 17. veka, izjavila je za AFP Sofi Venetaj iz sindikata nastavnika Snes-FSU.

"Neki učenici su skrenuli pogled, osećali se uvređeno, rekli da su šokirani", rekla je Venetaj, dodajući da "neki takođe navode da je nastavnik dao rasističke komentare" tokom diskusije u razredu.

Sledećeg dana, prema francuskim izveštajima, jedan roditelj je pisao direktoru tvrdeći da je njegov sin bio sprečen da se izrazi u kasnijoj diskusiji u razredu.

Osoblje je smatralo da su ostali bez podrške i da rade u "degradiranoj klimi", rekla je Venetitajeva.

Ona je rekla da slučaj podseća na brutalno ubistvo Semjuela Patija, koji je ubijen nakon što je na času pokazao karikature proroka Muhameda.

Francuske vlasti veruju da su neistinite glasine koje su se širile o razredu doprinele podsticanju 18-godišnjeg radikalizovanog čečenskog izbeglice da ga ubije blizu učiteljske škole u ​​predgrađu Pariza. Prošle nedelje je šest tinejdžera osuđeno zbog svoje uloge u ubistvu.

Ministar obrazovanja Gabrijel Atal rekao je da će se učenici koji stoje iza pritužbi u školi Žak Kartije suočiti sa disciplinskim merama i da će tim posetiti školu kako bi se uverio da se pridržava "republikanskih vrednosti".

U utorak je nastava u školi ponovo počela nakon višednevnog prekida.

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    13. decembar 2023 | 07:23

    Te učenike sve vratiti iz Francuske sa njihovim roditeljima u zemlje Afrike,Azije,Arapskih zemalja odakle su i dosli u Francusku. Sad bi ti islamisti menjali Francusku a dodjosi ? Napolje sa njima prepuna ih je Evropa jer oni bi da menjaju Evropu a ne da se prilagode Evropskim vrednostima.

  • ime

    13. decembar 2023 | 08:58

    Muceji francuzi toliko migranata imaju da moguce da je celo odeljenje bilo nekih obojenih likova, pa kao gde su nasi na ovoj slici 😂 a to da ih vredjaju slike golih zena-ma vazi, sta vec u tom uzrastu gledaju na tik toku nema sanse

  • Mihajlo

    13. decembar 2023 | 09:18

    Zavadi pa vladaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA